Още интересни факти, които не знаеш за настолните игри

Още интересни факти, които не знаеш за настолните игри

октомври 25, 2022
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
0 76 0
Още интересни факти, които не знаеш за настолните игри

Още интересни факти, които не знаеш за настолните игри

Кога последно отвори кутията на своя любима настолна игра и ѝ се наслади в подходяща компания? А кога последно помисли за тайната история и интересните факти, които настолните игри крият?

Днес те призоваваме да направиш и двете – както да освободиш повече време за настолни игри в ежедневието си, така и да обърнеш поглед към любопитната история, която те крият. Вече споделихме 14 факта за бордовите игри, които заслужават вниманието ти, но днес надникваме по-дълбоко в темата. 

Разбери как са създадени ролевите игри, коя е най-скъпата Монополи игра и още  интересни неща. 

Кога се появяват настолните игри за пръв път?

В предишния текст по темата едва бегло загатнахме преди колко време е началото на настолните игри. 

Макар и да се смята, че първите игри с фигурки на борд са се играли преди над 7000 години, сведенията за това са прекалено малко, за да сме сигурни в този факт. Историците откриват 50 различни фигурки, изработени по това време, които се смятат за част от първата настолна игра. 

Виж още: 14 интересни факта за любимите ти настолни игри

От този момент нататък в историята в множество кътчета по света могат да бъдат открити доказателства, че настолните игри стават част от човешкия живот. Близо 3000 години пр. Хр. игрите стават занимание за кралете. 

Тогава сред фараоните в Египет започва да се играе Сенет – игра, която съществува и до днес. Те са отдавали на играта специални качества, като са смятали, че този, който спечели, е под закрилата на боговете. 

Постепенно игрите стават част от живота на хората от всички части на обществото, като най-често заслугата за това се преписва на шаха. 

5+1 факти, които не знаеш за настолните игри

За хилядите години от съществуването си настолните игри са участвали в множество късчета история. 

Но за да не става и нашият разказ за интересните факти за настолните игри дълъг хиляди страници, сме събрали това, което искаме да ти споделим днес, в само пет факта за някои от най-добрите и най-обичаните игри днес. Но понеже удари шестицата на зара получаваш и още един интересен факт като бонус. 

Най-скъпата Монополи игра струва 2 милиона долара

Игра, в която играчите имат за цел да станат най-богатите на борда, се очаква да привлече хора със стремеж към големи имущества. Затова и сред най-скъпите игри в света попада именно подобрено издание на Монополи. 

Виж още: Кои са най-добрите печеливши стратегии за Монополи?

То струва 2 милиона долара, а цената си дължи на 23-каратовото злато, от което са направени всички фигурки, както и рубините и сапфирите, които стоят на върха на хотелите и къщите.  

Монополи - Mega Edition

Монополи – Mega Edition

В книжарница Orange също можеш да откриеш най-разнообразни версии на популярната игра. Но обещаваме, че сред тях няма да намериш нищо, което да е дори близко до толкова скъпо. Разгледай всички Монополи игри тук.

Игрите в стил Тетрис позволяват да се избавиш от стреса

За всяка настолна игра може да се докаже, че има терапевтично действие. Но въпреки това проучвания откриват, че Тетрис и всички останали игри, които стъпват на познатата концепция, имат специално влияние върху човешката психика. 

Виж още: Кои са най-добрите семейни настолни игри?

Проучването събрало група хора, които гледали видеоклип с натоварващо психиката съдържание на тежка тема. Една част от изследваните лица получили Тетрис игра, с която да окупират вниманието си в рамките на поне 10 минути. Останалите имали възможност да правят каквото решат с времето си. 

На базата на резултатите специалистите открили, че играта е успешно средство за борба с негативните мисли и е особено полезна за справяне с посттравматичен стрес. Това се дължи на факта, че този тип игри засягат същите части на мозъка, отговорни за човешките способности да запомнят.

Игра Professor Puzzle: Subway Squeeze

Игра Professor Puzzle: Subway Squeeze

„Експлодиращи котета“ успява да събере 8.7 милиона долара в рамките на 30 дни

Първоначално играта е била само идея на двама души, посветили се на мисията да сближават хората и да ги провокират да прекарват времето си по интересен начин, далеч от технологиите. И като такава „Експлодиращи котета“ не е имала добро финансиране. Затова създателите ѝ се обръщат към известната платформа Kickstarter.

Настолна игра: Експлодиращи Котета

Настолна игра: Експлодиращи Котета

Надявали се да успеят да съберат близо 10 хиляди долара. Но когато разказали каква е концепцията на играта, потребителите толкова харесали идеята, че сумата достигнала до 8.7 милиона долара в рамките на само 30 дни. 

За целта на помощ се притекли 219 хиляди потребители. Благодарение на тях днес играта е продала милиони копия в цял свят. До днес няма по-успешен проект в историята на Kickstarter.

Можеш да играеш настолни игри в продължение на над 85 часа

В началото на 2022 година група от четирима любители на настолните игри направи опит да поднови световния рекорд за най-дълго време, прекарано в играене на една единствена настолна игра. 

За целта те избрали да посветят времето си на настолната игра, вдъхновена от света на Dune. По правилата на предизвикателството те разполагали само с по петминутни почивки на всеки един час. Почивките можели да се натрупват, за да се събере достатъчно време за сън за всеки участник. 

За да подобрят световния рекорд, е трябвало да играят само една игра, без да спират в продължение на минимум 80 часа. Групата от четирима играчи посветили цели 85 последователни часа на играта. А междувременно успели да съберат над хиляда евро за благотворителна цел. 

Настолна игра Dune: Империум

Настолна игра Dune: Империум

Макар и постижението им да е впечатляващо, не е нужно да отделяш над цели три дни, за да се забавляваш с интересните концепции от настолните игри. Само подбери добра компания.  

Първата ролева игра е била Dungeons and Dragons

Много хора познават Dungeons and Dragons като една от най-известните и обичани ролеви игри, създавани някога. Но знаеше ли, че тя всъщност е първата от своя тип? 

Виж още: Страшни игри, които да играеш на тъмно

Създадена през 1970 година, играта за първи път въвежда концепцията на ролевите занимания. Dungeons and Dragons официално дебютира на пазара през 1974 година, като само до 1981 година вече близо 3 милиона играчи са успели да се докоснат до играта, а до 1984 година са започнали да се продават по 750 хиляди копия на година. 

След успеха на Dungeons and Dragons останалите гейм дизайнери започват да черпят вдъхновение от играта и с това идва началото на богатия свят на ролевите игри, който познаваме днес. 

Ерньо Рубик решил първото кубче на Рубик в рамките на цял месец

Кубчето на Рубик може да не пасва на описанието на настолна игра, но произходът му е толкова интересен, че не можахме да не го включим към списъка ни като бонус шести факт.  

Днес много от нас са прекарвали поне малка част от времето си в това да поставят на изпитание интелекта и способностите си с това кубче. Но то е било създадено в резултат на инцидент. 

Кубче на Рубик Legami

Кубче на Рубик Legami

В същата година, в която е била създадена играта Dungeons and Dragons, 1974 година, Ерньо Рубик, разработил своето магическо кубче. Като професор по архитектура и любител на пъзелите, той целял да създаде куб, чиито части да могат да се местят, без да позволяват на цялата структура да се разпадне. 

След разбъркването на кубчето обаче той дълго време не успявал да го върне в правилната му позиция. За щастие, Ерньо Рубик бил почитател на пъзелите и посветил цял един месец на задачата да нареди всички цветове в първоначалния им ред. И така се родило любимото на хиляди днес кубче на Рубик.

Как да избереш подходяща настолна игра?

Настолните игри винаги са и винаги ще бъдат любим начин на хората да прекарат приятно свободното си време. Независимо дали става дума за игра на шах, Монополи или Dungeons and Dragons – всяка настолна игра дава възможност на участниците да се откъснат за малко от отговорностите през деня си и да се забавляват. 

Виж още: Как да изберем настолна игра – съвети и препоръки

А междувременно и да поработят върху ценни умения като концентрацията си или да подпомогнат на благосъстоянието на психиката си. 

С интереса към индустрията днес вече е почти сигурно, че всеки може да открие настолни игри за вкуса си. Остава само да подбереш най-подходящия избор според възрастта и интересите на участващите и нека забавлението започне. 

В книжарница Orange ще откриеш множество настолни игри, които да се харесат на хора с разнообразни интереси и които предлагат безброй часове забавления. С коя от тях ще играеш първо?

,

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *