Как да изберем настолна игра – съвети и препоръки

Как да изберем настолна игра – съвети и препоръки

май 10, 2022
Категория: Нашите предложения
0 371 0
Как да изберем настолна игра – съвети и препоръки

Как да изберем настолна игра – съвети и препоръки

Добре дошъл в безкрайния свят на настолните игри. Не, не в света на някоя конкретна настолна игра, а в богатата вселена от различни игри, сред които можеш да избираш.

Тук забавлението винаги е гарантирано, изборът е огромен, а можеш да му се насладиш самостоятелно, така и в добра компания.

Ако обаче си новобранец и тепърва ще тръгнеш по борда към ниво „експерт“, може да се нуждаеш от помощ как да откриеш мястото си сред огромния избор. За да ти помогнем по-скоро да стигнеш до перфектната игра за теб и да дадем начало на забавлението възможно най-лесно, сме подготвили подробен гайд с насоки. 

Виж още: 14 интересни факта за любимите ти настолни игри

Разбери как да откриеш подходящите за повода игри, кои са най-големите бестселъри и още полезна информация.

Ето какви са правилата на играта, когато търсиш перфектна игра.

Какви са основните видове настолни игри?

Първа стъпка при избирането на настолна игра – разбери за кого е предназначена тя. Ще играеш с нея на парти, със семейството или я подбираш за децата

Често срещано схващане е, че настолните игри са или само за деца, или са „Монополи“ и „Не се сърди, човече“. Разнообразието обаче е много по-голямо от това. 

Но все пак не можем да спорим с правилото, че най-основното разделение между видовете настолни игри е според това дали те са за децата, или за възрастните.

Видове детски игри:

 • игри с карти;
 • пъзели;
 • образователни и логически игри;
 • увлекателни игри на различни теми;
 • класически настолни игри и други.

Видове настолни игри за пораснали:

 • приключенски;
 • стратегически;
 • семейни;
 • ролеви;
 • игри с карти и зарове;
 • парти игри. 

Как да изберем подходяща игра?

След като вече си се ориентирал сред всички настолни игри за деца и за възрастни, идва ред на следващата стъпка. При нея е важно да вземеш предвид за колко души подбираш играта.

Сред почти безкрайния избор ще откриеш настолни игри за двама, но също така и за много по-големи компании, така че цялото семейство или всички приятели да се включат в забавлението. 

Често игрите са разработени по начин, по който да можеш да им се насладиш дори в онези вечери, в които скуката те застигне, а компанията е далеч.

А когато мислиш за това кой ще се наслади на играта, помисли и какво е подходящото ниво на трудност. Има някои игри със заплетени сюжети, които позволяват да се потопиш изцяло в ролята си на участник и да пропътуваш до далечни фантастични вселени. 

Виж още: Кои са най-добрите семейни настолни игри?

Но обикновено именно те са с по-трудни за разбиране правила и не са подходящи за всички играчи. Затова пък има множество еднакво забавни игри, чиито правила могат да се научат в рамките на минути. 

Но дори след като стесниш дотолкова диапазона на търсене, пак изборът, който трябва да направиш, е особено труден в зависимост от типа игра, с която искаш да се забавляваш.

Остава ти да избереш дали искаш играта да е с карти, с борд, зарове и фигурки, а може да бъде и цялостно потапяне в нов свят и какво ли още не. 

История на настолните игри

Невинаги обаче разнообразието от настолни игри е било толкова богато. Нищо чудно, че игрите са станали по-интересни и увлекателни с разнообразие от различни сюжети, след като те съществуват вече няколко хиляди години. 

Открития на историците показват, че с игра на борд са се забавлявали дори хората от преди 7000 години. А в следващите хилядолетия на все по-голяма популярност са се радвали игрите с подобни правила на днешния шах. 

Кои са най-популярните настолни игри и какви са техните предимства?

Ако вече успяхме да те накараме да се почувстваш като в лабиринт от безброй опции, бързаме да те ориентираме към онези игри, които вече бяха обикнати от хиляди. 

5 от най-популярните настолни игри за деца

Монополи Junior – Електронно банкиране

Има ли по-обичана игра от „Монополи“? Но докато дойде моментът, в който всички заедно ще могат да се насладят на играта, малчуганите имат възможност да се насладят на емоцията, типична за „Монополи“, с детската версия на играта.

Монополи Junior - Електронно банкиране

Монополи Junior – Електронно банкиране

Джуниър версията е вдъхновена от електронното банкиране, което улеснява разплащането дори за най-малките играчи. Така могат да играят деца на над 5-годишна възраст.

Настолна игра Top Trumps Дуел: Дисни

Коя Дисни принцеса ще помогне на децата да победят? Тази игра изправя Бел, Ариел, Рапунцел, Пепеляшка и останалите любими принцеси една срещу друга в щура надпревара.

Настолна игра Top Trumps Дуел: Дисни

Настолна игра Top Trumps Дуел: Дисни

Малките играчи се целят да наредят пет еднакви кубчета едно до друго, преди да успее това да направи противникът им.

Мемо игра Crocodile Creek: Пеперуди, 72 части

Стимулирай паметта на децата, докато едновременно с това ги запознаваш с различните видове пеперуди. 

Мемо игра Crocodile Creek: Пеперуди, 72 части

Мемо игра Crocodile Creek: Пеперуди, 72 части

Играта включва 36 двойки части с красиви илюстрации, а задачата на децата е да открият еднаквите и да ги съберат отново. 

Игра с карти: Black Stories Junior, Red Stories + тетрадка

За всички малки детективи – подари игра с карти от известната поредица Black Stories. Тя включва 50 интересни, но и трудни мистерии. 

Игра с карти: Black Stories Junior, Red Stories + тетрадка

Игра с карти: Black Stories Junior, Red Stories 

На играта могат да се насладят деца на над 8-годишна възраст, но всеки малчуган, който иска да поработи върху своето логическо мислене и изобретателност, ще се забавлява, докато разгадава мистериите. 

Activity Junior

Още една известна игра, любима на хора от всички възрасти, има версия, адаптирана, така че да бъде подходяща и за децата. 

 Activity Junior

Activity Junior

Децата на над 8-годишна възраст ще си създадат свое собствено парти, за да открият кой отбор най-добре рисува, обяснява или илюстрира с мимики думите. 

5 бестселър настолни игри за възрасти

Железници 

Българската настолна игра, която привлече вниманието на хиляди играчи и която продължава да бъде без аналог по интересната си концепция. 

настолна игра Железници

Железници

„Железници“ едновременно е историческа и стратегическа игра, в която всеки може да се окаже победител. Създавай железопътни линии, участвай в търгове и се пренеси в ерата на следосвобожденска България.

Battalia – The Creation

Заповядай в страната на Слънчевия Оракул – всемогъщия древен монумент. Там опасностите дебнат на всяка крачка. 

Battalia - The Creation

Battalia The Creation

За да се изправиш в лицето на опасността трябва да разчиташ на своята фракция. Но в тази игра не ти избираш от кой отбор ще играеш, а фракциите избират играчите. 

Azul Кралска градина

Крал Мануел I е поръчал да бъде изградена специална градина за съпругата му. Но само най-умелият проектант може да се справи със задачата. Ще бъдеш ли това ти?

Azul Кралска градина

Azul Кралска градина

Azul е един по-различен тип настолна игра – в нея има както възможност за проява на креативност, но е и място за добрите стратези да покажат уменията си. Концепцията отдавна очарова играчите заради своя уникален драфт механизъм, който позволява нареждането на цветни бордове.

Escape Room Jumanji

Добре дошъл в джунглата! Ще успееш ли да избягаш от Джуманджи? 

Escape Room Jumanji

Escape Room Jumanji

Това е игра, вдъхновена от филм, вдъхновен от игра. Ако успяхме вече да те объркаме, знай, че това е само началото, защото тази игра е базирана и на преживяването, типично за ескейп стаите. Събирай улики, дружно с останалите играчи, търсете скритите отговори и заедно ще успеете да се справите и с трите предизвикателства. 

Виж още: Идеи за парти игри за възрастни

Кодови имена

И възрастните обичат да влизат в ролята на агенти и шпиони. А в тази игра вълнението е особено голямо. 

Кой ще събере уликите първи и ще открие тайното послание? Кой ще избегне чуждите шпиони? Играта има способността да пристрасти всеки затова внимавайте, когато започнете да играете.

Кодови имена

Кодови имена

Събра ли много идеи на коя игра да посветиш следващия си свободен ден? А избра ли нещо, с което да зарадваш децата? Разгледай разнообразието от настолни игри в книжарница Orange за още идеи.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *