14 интересни факта за любимите ти настолни игри

14 интересни факта за любимите ти настолни игри

октомври 18, 2022
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
0 531 2
14 интересни факта за любимите ти настолни игри

14 интересни факта за любимите ти настолни игри

Всеки има своя любима настолна игра нали? Но не всеки знае интересните факти, които се крият в историята на създаването ѝ.

Например знае ли всеки, че мистериозният остров Катан е създаден да прилича на някои части от Норвегия и Исландия? А че създателят на играта дори не притежава първото ѝ издание?

Виж още: Още интересни факти, които не знаеш за настолните игри

За да направим следващата вечер за игри по-интересна, събрахме на едно място няколко интересни факти, които ще предизвикат любопитството ти.

Ето какво вероятно не знаеш за бордовите игри:

 1. Настолни игри са се играли още преди 5-7 хиляди години – поне доколкото знаем днес.
 2. Монополи е била създадена в опит да се обясни как действат данъците по лесен начин.
 3. Най-дългата игра Монополи се е играла в продължение на цели 70 дни. А ти си мислеше, че игрите вкъщи са дълги…
 4. Противоположно на предишния факт – на теория можеш да спечелиш игра Монополи в рамките на малко повече от 20 секунди. Макар че шансовете това да се случи са около 1 на 254 трилиона.
 5. Първите 5000 копия на „Заселниците на Катан“ са се продали толкова бързо, че дори създателят на играта, Клаус Тойбер, не притежава нито едно от тях. А ти имаш ли известната настолна игра вкъщи?
 6. Думата „Дженга“ идва от суахили и означава „да построиш“. Подходящ избор за име на играта нали?
 7. Според компанията Hasbro най-високата Дженга кула е достигнала 40 нива плюс две дървени блокчета на върха.
 8. Китайската дама всъщност е немска версия на американска игра, която е достигнала до китайците, благодарение на японците. За щастие, правилата на играта са много по-малко объркващи от произхода ѝ.
 9. Таблата е една от най-старите настолни игри и дълго време са я наричали просто „Играта на кралете“.
 10. До момента най-дългата Каркасон игра е съставена от 10 007 плочки.
 11. Смята се, че има над 4 трилиона начина да бъде запълнена игралната дъска на Four in a Row (още позната като Four In A Line и Connect 4).
 12. Първата версия на Домино е била създадена в Китай през 12 век. Но съвременният начин, по който я играем, датира от 18 век в Европа.
 13. Към момента рекордът за най-богата колекция от настолни игри включва над 1500 игри и е бил поставен през 2011 година. Ще се опиташ ли да разбиеш този рекорд?
 14. „Шах мат“ идва от персийски и означава „Кралят е мъртъв“.

Виж още: Какво да подариш на един почитател на шаха?

Бонус петнадесети интересен факт за настолните игри от нас – до края на седмицата в книжарница Orange можеш да закупиш стотици игри с 15% гарантирана отстъпка и до 25% ексклузивни онлайн намаления. Разгледай предложенията ни по време на нашите Дни на настолни игри.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *