Кои са най-добрите семейни настолни игри?

Кои са най-добрите семейни настолни игри?

октомври 3, 2022
Категория: Нашите предложения
0 59 0
Кои са най-добрите семейни настолни игри?

Кои са най-добрите семейни настолни игри?

Едно от най-големите предизвикателства в съвременните семейства – да открием начин да прекараме пълноценно време всички заедно, без на никого да му е скучно и без да се обръщаме към технологиите. През лятото задачата е по-лесна – тогава лесно можем да изведем забавлението навън. Но какво се случва, когато студеното време прикове всички у дома? Тогава идва ред да се насладим на семейни настолни игри.

Добре подбраната игра е ключ към безброй споделени мигове щастие и към създаването на ценни спомени между всички участващи. А как да откроиш коя точно ще се хареса вкъщи? 

Събрали сме няколко препоръки за настолни игри за цялото семейство, които успяха да спечелят любовта на безброй малки и пораснали играчи, заедно с причините защо те заслужават вниманието ти. 

Защо е важно да играем семейни настолни игри?

Когато едно семейство прекарва времето си заедно, то не само окупира по приятен начин няколко часа у дома. Тези моменти са важен елемент от изграждането на по-силна връзка между родител и дете, както и между всички членове на семейството. 

От такива споделени мигове се раждат някои от най-скъпите спомени, които ще бъдат еднакво любими на всички. 

Какви предимства предоставят?

Освен емоционалните причини, поради които можете да изберете да отделите една вечер от седмицата за игри, има много още важни фактори, които да се имат предвид. 

Виж още: 14 интересни факта за любимите ти настолни игри

Макар и настолните игри винаги да осигуряват време за споделено забавление, те са и чудесен начин децата да усвоят някои особено ценни умения. Такива са сръчността и добрата координация, върху които малчуганите могат да работят при игрите, в които се изисква прецизност. 

Не са малко и онези занимания, които са обвързани с образователен фактор – с тях и малки, и големи ще научат нещо полезно. Ще откриеш още и настолни игри, при които се изисква добра стратегия и способност за мислене няколко хода напред. 

А от всяка игра, независимо какви са нейните правила, децата могат да научат много за това как да се справят със загубата или пък как усилията им могат да бъдат възнаградени.

Как да избереш подходяща игра?

Когато търсиш сред настолните игри, които забавляват цялото семейство, трябва да се съобразиш с няколко неща. 

На първо място каква е възрастта на най-малкия член на фамилията. Има някои игри, които са подходящи за играчи от 4- до 104-годишна възраст, други само за деца и възрастни над 10 години.

След това играта трябва да се съобрази с броя на участниците. Има такива, които са пригодени за участието на само двама, други пък събират всички членове на семейството на борда. 

Накрая помисли за какво избираш играта. Искаш ли с нея да научиш на нещо децата? Или пък само търсиш начин как да се забавлявате заедно с някоя интересна концепция? А защо не избереш нещо по средата на двете? 

Кои са най-популярните семейни настолни игри?

Наистина за всяко семейство има различна най-подходяща настолна игра – според броя и възрастта на участниците, както и според техните интереси и предпочитания. Но въпреки това има няколко игри, които са успели да се харесат на толкова много семейства, че се превръщат в почти задължителни за всеки дом, в който се играят настолни игри.

Ако сега тепърва изграждаш колекцията от интересни занимания вкъщи, тези игри са подходящо място, от което да започнеш. 

Каркасон 

Играта на последното десетилетие, Каркасон, продължава да се обновява постоянно. Наслади ѝ се с цялото семейство в нова версия. 

Каркасон

Мъгли над Каркасон

Отново правилата на играта са лесни за разбиране и увлекателни, но този път всички заедно трябва да се постараете, за да спечелите. Ще успеете ли да спрете призраците?

Катан 

Вече над 15 години Катан е любима игра на безброй играчи по цял свят. А магията, която се разкрива от кутията, не спира да привлича нови почитатели. 

Заселниците на Катан, базисна игра

Заселниците на Катан, базисна игра

Играта превръща всички участници не само в нейни почитатели, но и в откриватели. Всички взимат ролята на първите заселници на остров Катан. И като такива играчите трябва да открият начин да строят селища, да добиват ресурси, да строят улици и да търгуват с останалите участници. 

А когато островът се пренасели, всеки ще трябва да се бори за надмощие. 

Монополи – България е прекрасна

Монополи е настолната игра, за която всички се сещат, когато чуят думите „настолна игра“. И има защо – бордът с хотели и къщи продължава да е най-разпознаваемият и до днес. 

Настолна игра Монополи - България е прекрасна

Монополи – България е прекрасна

В тази версия всички участници могат да се насладят на любимата концепция, но този път пренесена на територията на България. Открий чудесата на родината ни и виж кой е най-добрият стратег в семейството. 

Виж още: Кои са най-добрите печеливши стратегии за Монополи?

Dixit

Ако искаш да покажеш на децата как да бъдат креативни, играй Dixit с тях. Това е играта, която провокира най-силно творческото мислене, като провокира играчите да разкажат история от само една картина или да открият най-подходящата картина за историята.

Настолна игра: Dixit

Dixit

Макар и първоначално да звучи сложно, правилата са толкова прости, че всеки може да се включи в играта с карти Dixit.  

Ticket To Ride Rails & Sails

Ако търсиш как да възпроизведеш емоцията от последната семейна почивка, без дори да излизаш от територията на дома, отвори настолната игра Ticket To Ride. 

Ticket To Ride Rails & Sails

Ticket To Ride Rails & Sails

С нея всеки играч се отправя на пътешествие, като с версията Ticket To Ride Rails & Sails приключението не е ограничено от релсите на влака, а позволява на участниците да достигнат и до морето. Кой ще създаде най-успешния маршрут?

Splendor

С тази игра забавлението е гарантирано. Splendor вече намери място сред колекциите на хиляди семейства по света и превърна участниците в търговци на скъпоценни камъни от Ренесанса.

Splendor

Splendor

Всеки от играчите се стреми да изгради могъща търговска империя и да привлече вниманието на богатите монарси. А докато надпреварата тече, участниците ще се запознаят с множество истински исторически личности. 

Activity

Асоциативните игри са сред любимите начини, по които цялото семейство може да прекара времето си заедно. В „Activity“ участниците имат възможност да се потопят в именно такова преживяване, но в дори по-вълнуващ формат. 

Activity

Activity

Играта взима най-доброто от настолните занимания и ги смесва с асоциациите, като всеки играч и отбор има ред и място на борда. Придвижва се напред към финиша, като трупа точки при правилно познати думи и фрази.

Виж още: Страшни игри, които да играеш на тъмно

Те могат да бъдат обяснени с помощта на мимики, рисуване или с думи в зависимост от типа ред, който се падне. Но във всеки от случаите времето е ограничено, затова всички трябва да бъдат особено внимателни и съсредоточени. 

Руммикуб: Свят

Кой ще свали първи своите плочки и кой ще построи най-дългата поредица на игралната маса? Тази игра позволява на участниците да покажат своята хитрост и способност да изграждат успешни стратегии. А всеки път надпреварата за победата е различна от предишната. 

Руммикуб: Свят

Руммикуб: Свят

Има защо Руммикуб да продължава да е сред любимите настолни игри на семействата от години наред. Играта въвлича във вълнението еднакво силно децата и техните родители. 

Игра на думи

Ако искате едновременно да се забавлявате и да тествате познанията на всеки член на семейството, изберете „Игра на думи“. 

игра на думи

Игра на думи

Тази игра черпи вдъхновение от кръстословиците, но в този случай всеки играч сам намира полето за своята дума. Използвай буквите, с които разполагаш, за да заемеш най-много пространство на борда и да спечелиш всички точки. 

Експлодиращи Котета

Стигнахме до една от най-смешните сред семейните игри в списъка ни. С причудливо име и не по-малко причудливи правила „Експлодиращи котета“ е заела специално място в домовете на безброй семейства по света и продължава да забавлява всички играчи. 

Виж още: Идеи за парти игри за възрастни

Подходяща е и за най-малките членове на семейството, защото правилата ѝ са толкова лесни за разбиране, че могат да се научат в рамките на само 2 минути. А забавната концепция ще осигури усмивките и смехът да са споделени от всички около борда. 

Експлодиращи котета

Експлодиращи котета

Ако сред списъка ни не откри нещо подходящо за твоето семейство, в книжарница Orange ще откриеш още много интересни настолни игри, подходящи както за най-малките, така и за порасналите играчи.

Кои са любимите семейни настолни игри в твоя дом?

,

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *