Кои са най-новите издания сред готварските книги

Кои са най-новите издания сред готварските книги

октомври 7, 2022
Категория: Нашите предложения
0 49 0
Кои са най-новите издания сред готварските книги

Кои са най-новите издания сред готварските книги

Щипка сол, лъжица умело писане и много любов и труд – рецептата за отлична готварска книга вероятно изглежда близко до тази. Отдадени на добрите вкусове и на желанието те да бъдат споделени, кулинарните романи са от онези книги, които трябва да се възпреш, за да не изядеш с кориците.

Днес насочваме вниманието ти именно към тези готварски книги, които одобриха както любителите готвачи, така и професионалистите. 

Почерпи се с интересни идеи за рецепти – едни полезни, други екзотични, трети лесни за приготвяне, но всички изключително вкусни. Защото всеки ден е добър повод да поглезиш сетивата си.

За любовта към готварските книги 

Храната винаги е заемала важна част от културата на една нация. Затова и за рецептите, които са традиционни за местността, се полагат ценни грижи в опит да бъдат запазени от поколение на поколение. Така и записването на рецептите бързо придобива важна функция в обществата.

Интересна е историята на кулинарните книги. Ако започнем разказа за тях от първата записана рецепта, за която знаем днес, ще трябва да се върнем чак до 19 век преди Христа. А ако се питаш какво е било ястието, което първо е било увековечено в писмен вид, бързаме да отговорим. Рецептата е учила хората как да си направят най-основното – плосък хляб. 

Виж още: Вдъхновяващи цитати за готвенето

Най-старата кулинарна книга обаче се появява много по-късно – през 4 век след Христа. Тя продължава да се издава и до днес, позволявайки на хората да се докоснат до запазените 500 рецепти, сред които множество са от индийската кухня. 

Със създаването на тази книга започва и историята на книгите на тема храна, а с всяка изминала година все повече подобни рецептурници започнали да се издават. 

След 12 век обаче започва истинската кулминация за издателската дейност с кулинарните книги в Европа. Тогава започват да се създават все повече книги с рецепти или такива, в които се дават инструкции за правилно сервиране, а дори и лекуване с храна и билки. 

По същото време започват да се появяват и книгите за вино и алкохол, за здравословно хранене, както и за правилното съчетаване на различните видове храни.

Днес готварските книги продължават да заемат важна роля за готвачите и домакинствата, а рецептите, поместени в тях стават все по-впечатляващи.  

За кого са подходящи и с какво могат да ни помогнат?

С голямото разнообразие от книги за готварство всеки може да открие такива, които да са подходящи за вкуса му или за нивото на кулинарни умения, с които може да се похвали. 

Все по-популярни стават книгите, създадени за хората с малко опит в кухнята, но с желание сами да приготвят ястията си и да се хранят по-здравословно и изгодно.

През последните години пък много от известните готвачи създадоха книги с интересни рецепти, предназначени за най-малките дегустатори – от бебета на едва няколко месеца до няколкогодишните деца. В тях готвачите и диетолозите описват множество рецепти, разработени специално за възрастта на децата и техните нужди в този етап от развитието им. 

Междувременно не губят популярността си и книгите на шеф готвачите, които открехват вратата, през която иначе не бихме могли да преминем – на кухнята на най-престижните ресторанти.

Някои от най-популярните кулинарни книги, издавани някога

Вероятно за никого не е учудващо, че именно книгите на известните готвачи са сред най-търсените и харесваните в жанра. Но също така немалко са хората, чиито имена са станали популярни в публичното пространство не заради кулинарните им умения. Но въпреки това готварските им книги добиват широка разпознаваемост.

Няколко примера за едни от най-популярните кулинарни книги са следните няколко.

Джулия Чайлд - Изкуството на френската кухня, Джулия Чайлд, Луизет Бертол, Симон Бек

Джулия Чайлд – Изкуството на френската кухня, Джулия Чайлд, Луизет Бертол, Симон Бек

Бързо и лесно, Жак Пепен

Бързо и лесно, Жак Пепен

Рецепти от ресторанта на Гордън Рамзи, Гордън Рамзи

Рецепти от ресторанта на Гордън Рамзи, Гордън Рамзи

Моето меню за 30 минути, Джейми Оливър

Моето меню за 30 минути, Джейми Оливър

Кулинарни пътешествия. Световен пътеводител без цензура, Антъни Бурдейн

Кулинарни пътешествия. Световен пътеводител без цензура, Антъни Бурдейн

Кои са най-новите заглавия?

Тази година дебютираха множество готварски книги – бестселъри в своята категория. От такива на звездни готвачи до такива от известни личности, които за първи път се докосват до света на кухнята.

Ето кои са някои от най-популярните и най-продаваните новоизлезли книги.

Моята кухня: Гурме бебе, Силвена Роу

Отдавна Силвена Роу е известно име в кулинарната сфера благодарение на дългия си опит в сферата и работата си в различни части на света. Този път обаче тя насочва рецептите си в друга посока. 

Моята кухня: Гурме бебе е колкото книга за децата, толкова и за цялото семейство. Рецептите в нея са предназначени за най-малките вкъщи и са подходящи за специфичните нужди на децата. Освен това те са и такива, които ще спестят на родителите безкрайните часове в кухнята, прекарани в готвене на три различни ястия за всяко хранене.

Моята кухня: Гурме бебе, Силвена Роу

Виж още: Коя е Силвена Роу?

Този метод е полезен не само като начин за спестяване на време, а и в изграждането на хранителните и поведенческите навици на детето. Защото, когато малчуганът се храни с всички останали, той получава възможност да се учи на базата на примера на родителите си. 

Здравословно, вкусно, бохо с Анна, Анна Стойкова

Анна Стойкова става известна, благодарение на блога си „Anna’s Wholesome Boho Life“, в който често споделя своите здравословни веган рецепти. Вдъхновени от различни части на света, но носещи вкуса на природата, те биха изкушили всеки, независимо от типичната му диета.

Здравословно, вкусно, бохо с Анна, Анна Стойкова

В книгата си „Здравословно, вкусно, бохо с Анна тя споделя над 100 рецепти. В тях отново център е идеята за храната като гориво, което зарежда всеки наш ден.

Ястията, които ще се научите да приготвяте от тази книга, са лесни за пресъздаване в домашни условия. Но същевременно тене съдържат рафинирани брашна и излишни захари. Голяма част от тях са без глутен и са подходящи за хора с хранителни алергии. 

50 здравословни рецепти, Йоана Йокко

Още една книга на известно лице в публичното пространство завладя читателите тази година. Този път това бе Йоана Йокко, която стана популярна, благодарение на хумора си в социалните мрежи. Същата непринуденост си личи и в рецептите, които тя е поместила в своята кулинарна книга.

В 50 здравословни рецепти тя разкрива своя прочит на икономичната, но вкусна и здравословна кухня. Освен това в книгата са събрани множество идеи за изкушения, подходящи за вегетарианци. Не са пропуснати и полезните съвети за здравословен начин на живот.

Хаос в кухнята, Емил Конрад

Емил Конрад може да не е сред най-известните кулинари в България, но е със сигурност едно от най-известните лица в публичното пространство. Тази година той за първи път стъпи на кулинарната сцена и го направи с „Хаос в кухнята“. 

Хаос в кухнята, Емил Конрад

В книгата си той споделя свои вариации на популярни или несъвсем известни рецепти. Открийте както традиционни ястия за нашия край, така и такива, които са заемки от чуждестранната кухня. 

Тайният свят на подправките

Един истински кулинар знае, че магията е в подправките. А един добър готвач знае как да ги използва, така че да подобри всяко едно ястие. В тази книга ще научиш повече за  подправките и тяхното минало – история толкова стара почти колкото човешката.

В Тайният свят на подправките ще прочетеш за света на вкусната храна. Но също така и за разрушени и построени империи, за загубени и спечелени войни, за търсени и предлагани вкусове. Ще разбереш за историята на едни от най-ценните търговски предмети в Древността и в Средновековието – подправките.

Тайният свят на подправките

Събудихме ли апетитът ти вече? Това са само малка част от готварските книги, дело на водещите издателства у нас. Открий и останалите кулинарни предложения на книжарница Orange и събуди готвача в себе си. 

Bon appétit.

,

Отскоро в екипа на Orange, отскоро завършила специалност „Връзки с обществеността“ в СУ „Св. Климент Охридски“, отскоро напуснала сферата на журналистиката, но отдавна влюбена в книгите. От малка съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange center всеки ден имам възможност да се докосна до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *