Как се играе настолната игра „Кодови имена“?

Как се играе настолната игра „Кодови имена“?

май 25, 2023
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
0 648 1
Как се играе настолната игра „Кодови имена“?

Как се играе настолната игра „Кодови имена“?

Готов ли си за една строго секретна мисия? Впусни се в игра с тайни агенти, координатори, скрити съобщения и наемни убийци. Открий вълнуващия свят на „Кодови имена“. 

Тази настолна игра предизвика истински фурор сред редовните играчи. И ще предизвика подобен ефект във всяка компания, в която отвориш кутията на играта. 

Какво представлява настолната игра „Кодови имена“?

Асоциативните игри винаги са били сред любимите на почитателите на настолните игри. В „Кодови имена“ обаче това е само малка част от забавлението.

В нея всеки има роля – на полеви агент или на координатор – и всеки се забавлява по време на играта по различен начин. Разделени по отбори, всички се опитват да избягват чуждите агенти, случайните свидетели и най-вече наемния убиец, който дебне в очакване да вземе своята жертва. 

Настолна игра: Кодови имена

Играта може да се играе от поне двама, но вълнението е още по-голямо, ако се включат до осем на брой участника. Тогава те могат да се разпределят по отбори и забавлението да е още по-голямо.

Настолната игра „Кодови имена“ може да се определи като смесица между ролевите игри и игрите с карти. Ще разбереш защо това е така, след като се запознаеш с правилата и начина на игра.

Какви са нейните правила?

Правилата на играта се научават в рамките на едва 10 минути, но за да ги приложиш успешно, има няколко неща, които трябва да знаеш. Събираме всичко нужно тук. 

Подготовката преди началото на играта

Както при всички останали игри и тази започва с подготовката на различните елементи. 

Първа стъпка е да се разпределят отборите. Ако играете само двама, се изправяте един срещу друг. Ако сте трима, трябва да се отличат двама координатори, които да се състезават помежду си, както и един полеви агент, който да помага и на двата отбора. 

При игра с повече участници забавлението е най-голямо, защото могат да се формират два отделни отбора

Виж още: 14 интересни факта за любимите ти настолни игри

Всеки екип трябва да си има по един координатор. Когато изберете кои двама играча да влязат в тези роли, е време да се наредите около борда. От едната страна на масата са полевите агенти на двата отбора, а от другата са координаторите. 

След това идва ред на разпределянето на картите с думи в решетка 5х5. Разбъркайте добре тестето с улики и не забравяйте, че всички карти са двустранни. Затова и ги разпределяйте така, че да имате възможно най-много разнообразни комбинации.

Полето на пръв поглед изглежда сякаш е изпълнено само с карти с думи, но с помощта на шифъра, координаторите могат да насочат агентите си към нужните кодирани съобщения

Шифърът е отражение на решетката от карти на масата, но и помага за нейното разкодиране. В него координаторите виждат също толкова на брой квадратчета, колкото са и картите, но могат да видят кой стои зад всяко място на полето. 

Ако квадратът е син, той отговаря на таен агент от синия отбор, червените квадрати – на агентите от червения отбор. В шифъра се виждат и бежови полета, които обозначават случайните свидетели, а черният квадрат е наемният убиец, от който всеки се опитва да избяга. 

Всички тези карти, които координаторите разпознават в шифъра, се подреждат в купчини. Те са готови да бъдат обърнати, когато полевите агенти посочат местата от полето, на които отговарят те. 

Как се играе настолната игра Кодови имена?

Играта започва с избирането на стартов отбор, който получава правото да използва и картите с двойни агенти. Координаторът на отбора трябва да подаде указание на своите полеви агенти, с което може да ги навигира по полето, за да открият всички участници от същия отбор.

Виж още: Как да изберем настолна игра – съвети и препоръки

В зависимост от начина, по който агентите разкодират съобщението, те дават своите предположения за кодовите съобщения от полето. Което кодово съобщение е посочено, на негово място трябва да се постави съответстващата според шифъра карта. 

Решетка с карти от настолната игра "Кодови имена"

Ако картата е за агент от същия отбор, значи осъществяването на контакт е успешно и ходът продължава. Тогава агентите имат право на още едно предположение, но без да получават повече указания от координатора. 

Ако картата е случаен свидетел или агент от чуждия отбор, ходът приключва. В този случай полето също трябва да бъде покрито със съответната карта. Но ако кодираното съобщение отведе агентите до наемния убиец, играта приключва и този отбор губи.

Как се дават указания? 

Ролята на координатора е да измисля най-добрата дума, която да насочи полевите агенти към възможно най-много думи, обозначаващи съотборниците им. Указанието може да е съставено от само една пояснителна дума и едно число, което обозначава за колко думи се отнася тя. 

Например на полето координаторът вижда, че думите „ябълка“ и „клон“ съответстват на агент от неговия отбор. Затова указанието му може да бъде „дърво, 2“. Полевите агенти на свой ред анализират думите от решетката пред тях и търсят местоположението на най-подходящите сред тях.

Виж още: Кои са най-добрите печеливши стратегии за Монополи?

Ако предположението им е правилно и първата дума действително е една от двете, те получават втори опит да отгатнат следващата дума. 

Ако и в този случай успяват, могат да се възползват от един допълнителен ход, в който да предположат коя друга дума от полето съответства на техния отбор. Имат право и да предадат хода на следващия отбор, за да не рискуват да уцелят убиеца. 

За да е успешна и максимално забавна играта, координаторът трябва да спазва правилата и да не подсказва на съотборниците си нито с думи, нито с изрази на лицето.

Как приключва играта? 

Има два начина, по които отборите могат да загубят и да спечелят. Моментален край на играта настъпва, когато бъде улучен наемният убиец. В такъв случай оцеляващият отбор печели. 

Другият начин да приключи играта е този, към който всички играчи се стремят – когато биват разкрити всички тайни агенти от противоположния отбор успешно.

Има ли стратегии, които да приложим по време на игра?

Ако ти се е паднала ролята на координатор, има няколко стратегии, които да приложиш, за да помогнеш на съотборниците си. 

На първо място внимавай с указанията, които даваш. Стреми се да подбираш указание, което обяснява възможно най-много думи. В същото време да е достатъчно конкретно за тях, така че да не отведе полевите агенти към грешна локация, на която се крие вражески агент или наемен убиец.

Указанията трябва да имат смислова връзка с думите, а не да съдържат корена на думите. Нямаш право да си измисляш думи, а за някои по-неясни указания координаторите могат да обсъдят помежду си дали са валидни или не.

Ако в играта действаш като полеви агент, те съветваме да предприемеш следната стратегия. В началото на играта следвай единствено и само указанията на координатора. 

Настолна игра: Codenames XXL

Ако успееш сам или заедно със съотборниците да откриете всички думи, към които сте получили насоки, не използвай допълнителния ход да стреляш на тъмно. Ако нямаш ориентир, е много възможно да попаднеш на карта, която не е полезна за отбора ти, или още по-лошото – на наемния убиец. 

Когато играта е вече продължила повече време, а през предишен ход са оставали думи, които с твоя отбор не сте познали, се постарай да запомниш указанията за тях. Така впоследствие можеш да се сетиш кое кодирано съобщение отговаря на указанието и във възможен момент да използваш шанса си да обърнеш още една карта.

Виж още: Кои са най-популярните настолни игри за двама?

Да го приложим на практика. Нека си представим, че координаторът е задал три думи, които отговарят на описанието „дърво“. Отборът е познал вече „ябълка“ и „клон“, но за третата дума са сбъркали. Така на следващия ход може да има възможност да допълнят отговорите си от предишното указание с „листо“ например. 

За кого е подходяща играта?

Играта е подходяща за възрастни и деца над 14 години, но правилата ѝ са толкова лесни, че безпроблемно могат да се прилагат от всички. Ако избереш да ѝ се насладиш, трябва да те предупредим – играта е много интензивна и динамична, а победителят се определя в рамките на едва 15 минути. 

Какви други версии има играта?

Толкова много играчи се влюбиха в играта Кодови имена, че създателят ѝ, Влада Хватил, вече е създал няколко нови нейни версии.

Можеш да опиташ късмета си с картинното издание на играта, което предлага по-различно преживяване, но със също толкова вълнение. А ако търсиш още по-големите емоции, изпробвай ХХL изданието на играта. Можеш да избереш да запълниш колекцията си и с повече игри за двама. Тогава избери Кодови имена – Тандем.

Това са нашите указания – много повече от една дума, но изцяло достатъчни, за да си готов за мисията. Така че събери останалите играчи и виж дали ще намерите всички тайни агенти в „Кодови имена“.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *