Кои са най-популярните настолни игри за двама?

Кои са най-популярните настолни игри за двама?

август 12, 2022
Категория: Нашите предложения
0 2598 0
Кои са най-популярните настолни игри за двама?

Кои са най-популярните настолни игри за двама?

Двама са компания, трима е тълпа – понякога същото важи и за настолните игри. Обикновено те се смятат за занимания, подходящи за по-големи компании, но днес могат да се открият множество настолни игри за двама. 

С тях правилата на играта често са малко по-различни, но забавлението винаги е гарантирано. Ако си търсиш с коя от тях да започнеш, предлагаме няколко от най-популярните идеи в статията. 

С какво се открояват настолните игри за двама?

Както всички настолни игри, и тези са създадени, за да изпълнят със забавни моменти вечерите у дома. Единственото изключение е, че те са замислени така, че дори най-малките компании да се забавляват. 

Макар и днес този тип игри често да са определяни като изключение, всъщност първите настолни игри са били именно такива – предназначени единствено за двама участника. 

Магнитен шах Goki, с чекмеджета

Магнитен шах Goki, с чекмеджета

Настолните игри се играят от хилядолетия, като първите такива са подобни на днешния шах и сенет – и двата са примери за популярни игри с двама играча. До днес шахът продължава да е най-известната игра за двама, като към него се присъединява и дамата. Но освен тях разнообразието от възможности е много по-голямо. 

Какви видове настолни игри за двама има?

Въпреки че повечето игри са създадени, за да се играят от по-големи компании, има множество, които са подходящи за само двама играча. Ще откриеш стратегически, асоциативни и много други видове.

Виж още: Какви са предимствата на стратегическите настолни игри?

Сред тях попадат както игри, на които могат да се насладят хора на всички възрасти, така и такива, предназначени за моментите, споделени между родител и дете. Но не липсва и противоположният тип игри – запазени само за възрастната аудитория.

Как да изберем подходяща игра?

Както при подбора на всеки тип настолни игри, така и тук е важно да съобразим избора си според възрастта на участващите играчи. Но освен това можеш да се довериш на онези игри, които хиляди са обикнали. 

Ето няколко от най-популярните настолни игри за двама.

Катан: Двубоят

Катан разполага с множество различни версии, подходящи за всякакъв тип компании. Една от тях е популярната „Катан: Двубоят“. 

Настолна игра Катан: Двубоят

Катан: Двубоят

В нея играчите са само двама, като могат да се включат дори деца на 10-годишна възраст, а времето за игра е между 30 и 75 минути. Но всеки един миг от тях е изпълнен с типичното за играта вълнение.

Codenames Pictures XXL

Настолната игра, превърнала се в любима на безброй много двойки и приятели, е страхотен пример за занимание, подходящо за двама. 

Настолна игра  Codenames Pictures XXL

Codenames Pictures XXL

В „Кодови имена“ и двамата играча заемат ролята на враждуващи координатори, чиято цел е да разкодират скритите съобщения. Трябва да го направят възможно най-бързо и безпогрешно, защото иначе рискуват сблъсък с вражески шпионин или пък среща с убиеца. Разбери кой от двамата е по-добрият агент във вълнуващата игра. 

Каркасон: Амазонка

Каркасон е от онези настолни игри, които те съветваме да пазиш вкъщи, за да не изпитваш моменти на скука. Тя може да се играе от двама души, но и от четирима, така че можеш да ѝ се насладиш както с половинката или с приятел, така и с цялото семейство или по-голяма компания. 

Настолна игра Каркасон: Амазонка

Каркасон: Амазонка

В тази версия на базовата настолна игра играчите се потапят в джунглата на поречието на река Амазонка. Кой първи ще опознае всички кътчета на дивата природа и кой ще устрои най-много лагери? Надпреварата е опасна, затова бъди внимателен. 

Battalia – The Creation

По същия начин Battalia е игра, която може да забавлява и малки, и големи компании. Подходяща е както за двама играча, така и за четирима. 

Настолна игра: Battalia - The Creation

Battalia – The Creation

В тази игра попадаш в страната на Слънчевия Оракул. За да оцелееш там, ти трябва добра стратегия, а ако достатъчно успешно планираш ходовете си, можеш да създадеш велика нация. Заселвай и завоювай нови територии, развивай градове, събирай ценни артефакти и изграждай силни армии. 

Орди от Чудовища и Злодеи

Тази игра те кани да се превърнеш в най-големия злодей… или поне най-богатия. Вербувай възможно най-много създания – от грозните гоблини до ужасяващите дракони. Задай им роля в кралството си и ги използвай, за да спечелиш. 

Настолна игра ОЧЗ: Орди от Чудовища и Злодеи

ОЧЗ: Орди от Чудовища и Злодеи

Играта е подходяща за компании със само двама човека, но в забавлението могат да се присъединят и общо петима души. Наградата отива при този, който е плячкосал най-много, затова завладявай смело и нека най-злият победи.

Точки на салата

И най-малките ще могат да се включат в тази забавна игра с карти, която учи на здравословни навици. 

Настолна игра: Точки на салата

Точки на салата

Позволи на децата да се превърнат в малки готвачи и да събират картите със съставки за да приготвят вкусна салата. Кой ще има най-добрата стратегия и кой първи ще завърши рецептата?

7 Wonders: Duel

Двама играча, три епохи и много чудеса – тази игра е вдъхновена от познатата на мнозина 7 Wonders. В нея са направени малки промени по правилата, които да гарантират увлекателната игра. За да спечелиш, ще ти е нужна добра стратегия и способност да планираш напред.

7 Wonders: Duel, българско издание

7 Wonders: Duel, българско издание

Не пропускай да се докоснеш до чудесата в тази игра и подари вълнуващи емоции на себе си и на още някой, който обича настолни игри.

Имхотеп – Двубоят

Кой ще влезе в ролята на Нефертити и кой ще бъде Ехнатон? Тази игра потапя двама играчи в двубой, вдъхновен от Египет и от една от най-известните кралски двойки, които историята познава.

Имхотеп - Двубоят

Имхотеп – Двубоят

Кой ще спечели най-ценните плочки, кой ще се радва на възможно най-много слава и кой ще бъде победителят в двубоя?

Майко мила – Да оцелееш като родител

Когато мама и татко имат нужда от почивка и искат да си осигурят забавление само двамата, това е една от най-подходящите игри за целта. Болезнено смешна, тази игра ще накара всеки родител да се припознае по някакъв начин. 

Майко мила - Да оцелееш като родител

Майко мила – Да оцелееш като родител

Главната цел на забавлението? Да оцелееш, без да полудееш.

Hive

Ако нямаш против да играеш с насекоми, тази настолна игра за двама ще ти осигури много време за забавление. А ако си любител на шаха и търсиш още подобни стратегически игри, със сигурност трябва да опиташ „Hive“. 

Настолна игра Hive

Hive

В нея всяко насекомо има специален начин за поставяне, но всички имат една и съща цел – да предпазят пчелата майка. Избери най-подходящата стратегия да направиш това и да победиш своя опонент.


Виж още: Какво да подариш на един почитател на шаха?  

Quarto!

Друга игра, която ще се хареса на почитателите на шаха, е Quarto. Създадена от швейцарски математик, тя е разработена така, че да предизвика дедуктивните способности на играчите и да им помогне да развият аналитичното си мислене по забавен начин.

Настолна игра: Quarto

Quarto!

Правилата на играта са достатъчно лесни, за да може всеки да ги разбере, но същевременно са изключително забавни и позволяват безкрайно много възможности, по които да се развие играта. 

Professor Puzzle: Морска битка

Една класическа игра, която вероятно всеки си спомня да е играл по време на скука в поне някоя от версиите ѝ – морска битка. Под прочита на Professor Puzzle играта е още по-лесна за разбиране и забавна. 

Professor Puzzle: Морска битка

Professor Puzzle: Морска битка

Кой ще потопи корабите на противника си първи и кой ще оцелее по време на морската битка?

Това са само част от най-добрите настолни игри за двама, но има толкова много, които не попаднаха в този списък. Ако не успя да откриеш играта, която смяташ за най-подходяща за теб и своя партньор в игрите, те насочваме към всички предложения за настолни игри на книжарница Orange.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *