Да надникнем в историята на пишещите средства. Част 1

Да надникнем в историята на пишещите средства. Част 1

май 21, 2023
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
0 649 1
Да надникнем в историята на пишещите средства. Част 1

Да надникнем в историята на пишещите средства. Част 1

Един от най-красивите месеци в годината отново отдаваме на изкуството да пишем красиво… и с красиво пишещо средство. Но преди да оставим подпис с писалка, ролер или химикалка, нека надникнем в събитията, оставили своя подпис върху историята на пишещите средства.

От първите написани послания до последните иновации сред писалките – тук ще научиш за най-важните събития, заради които днес имаш възможност да водиш записките си с химикалка всеки ден.

Писането преди да съществува писане

Преди да се говори за историята на пишещите средства трябва да се спомене, че първите им прародители въобще не са били използвани за писане.

Преминавайки от живота на ловци събирачи, хората започват да променят своите навици, да се отдават на животновъдство и земеделие. А с появата на новото им ежедневие се появяват и нови нужди – включително тази знанието да се предава между поколенията дори и към този момент да не съществува писмен език. И така е увековечена първата история, макар и за нея да не е използвана нито една дума, а само рисунки.

Пишещите средства преди хартията

Преди няколко хиляди години първите писмени езици се формират. Но все още нещо липсва важна част от формулата за писане, която познаваме днес – хартията.

Вместо това първите думи често са се изписвали върху глина. По-късно се появява папирусът – до него имаме достъп днес благодарение на египтяните. През средновековието пък римляните и византийците използвали восъчни плочки. Дълъг период от историята е отдаден и на писане върху животински кожи.

Едновременно започват да се използват мастилото и хартията, и то в множество части на света, като заслугата за въвеждането им се преписва най-често на Древен Китай.

Първите пишещи средства

Днес до нас стигат сведения за различни по външен вид пишещи средства от всички точки на историята. От пишещи средства, изработени от тръстика или камък, през такива от кост или дърво, до такива с метален връх.

Но когато става дума за предшественик на пишещите средства, първата асоциация на много от нас е перото. То се превръща в любимо пишещо средство за най-голяма част от нашите прародители. Използва се в продължение на векове, а до днес ценителите на класиката в писането избират именно този метод да оставят подписа си.

Виж повече: Пишещите средства в домовете на големите писатели

Според множество сведения перото започва да се използва първо в Испания, но бързо достига до всички краища на света. В периода, в който то е предпочитано пишещо средство, има множество опити за усъвършенстването му.

На перата започват да се добавят метални върхове, които елиминират нуждата от постоянна поддръжка. Именно това е предпоставка към следващата иновация в писането.

Историята на пишещите средства през 18 век

Индустриалната революция води до множество промени в технологиите и ежедневието на хората. Революция настъпва и в писането – появяват се първите пишещи средства, изработени изцяло от метал и с остър връх. Със силата на парната машина производителите са можели да създават множество пишещи средства наведнъж.

Химикалка Waldmann Eco Barley

Те също се потапяли в мастилото като перото. Металният писец позволявал повече прецизност в писането и именно затова много писатели избират да създават книгите си с тях.

Историята на първата писалка

До този момент в историята писането е било трудоемко преживяване, включващо известна доза затруднения. Поддръжката на пишещото средство, многократното му потапяне в шишенцето с мастилото – всичко това удвоявало времето, нужно за изписване на една дума.

Дълго време се експериментирало с пишещи средства, които задържат в себе си мастило, без да трябва да се потапя върха им многократно. Но всички тези предшественици на писалката имали един голям недостатък – не задържали добре мастилото и това често предизвиквало разливания и инциденти.

Мотивиран да превъзмогне тази трудност Луис Уотърман разработва първата писалка през 80-те години на 19 век. Той първи открил технология, която да регулира потока на мастилото.

Градските легенди зад писалката

Разпространена е историята, макар и много да я смятат за невярна, за изработването на механизма на писалките. През 1883 година Уотърман, който тогава бил известен само като застраховател, имал важна среща с богат клиент. Двамата били в процес на преговори за договор за няколко хиляди долара. Накрая, когато оставало само да подпишат, Уотърман извадил своята писалка с резервоар за мастило и опитал да напише името си с нея върху документите. Мастилото обаче се разсипало и замърсило договорите.

Писалка Parker Royal Sonnet Stainless Steel GT

Застрахователят побързал да открие друго пишещо средство и документи, но докато ги открие, клиентът му бил напуснал кабинета. Уотърман изгубил тази сделка, но заради това преживяване бил вдъхновен да работи върху своята идея за писалка. И именно така той създава механизма, който до днес се използва за направата на пишещи средства.

Уотърман патентова писалката си през 1884 година идава начало на своята компания, която и до днес е сред водещите производители на писалки.

Още от историята на първите писалки

Само четири години след основаването на Waterman нов иноватор в света на пишещите средства постъпва на пазара – компанията Parker. Основателят ѝ започва работа в сферата с една единствена цел и тя е да създава по-добри писалки.

Немного след началото на работата си той успява да изпълни целта си. Създавайки технологията Lucky Curve Parker значително намалява количеството мастило, което изтича от писалките по време на писането.

Писалка Parker Royal Sonnet Back Lacquer CT, F

Постепенно все повече от емблематичните марки, които познаваме и днес, започват да разработват свои версии на писалката, допълвайки и усъвършенствайки нейната технология.

А скоро след това ново пишещо средство се заражда… За него ще разбереш във втора част от историята на пишещите средства.

Виж повече: Да надникнем в историята на пишещите средства. Част 2

Дотогава имаш възможност да избереш свое собствено пишещо средство с отстъпка до края на нашия Месец на пишещите средства.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *