Да надникнем в историята на пишещите средства. Част 2

Да надникнем в историята на пишещите средства. Част 2

май 28, 2023
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
0 289 1
Да надникнем в историята на пишещите средства. Част 2

Да надникнем в историята на пишещите средства. Част 2

Вече ти разказахме за първа част от историята на пишещите средства, която обхваща първите постижения в света на писането. Но всеки от нас знае, че разказът не спира дотук.

По същия начин, по който отстъпките в книжарница Orange на пишещите средства не спират дотук. До края на месеца можеш да вземеш писалка, ролер, химикалка или автоматичен молив с отстъпка.

Независимо дали избереш да се възползваш от отстъпките, за всеки ще е интересно да научи остатъка от историята на пишещите средства.

Изобретяването на химикалката

След революцията, която писалката на Уотърман постига, следващото голямо постижение в света на пишещите средства е изобретяването на химикалката.

Нейната история стартира с човек на име Джон Лауд, който патентова своята идея за създаване на химикалката. Той първи разработил пишещо средство с топче, което се върти постоянно, за да нанася мастилото върху хартията. Неговата химикалка така и не просъществувала обаче, защото мастилото, използвано до този момент, не било подходящо за целта.

Едва когато хърватският журналист Едуард Славолюб Пенкала заедно с брат си, химик по професия, се заемат със задачата да изработят химикалка, която да използва бързосъхнещо мастило, е създадено новото пишещо средство. Те получават патент за изобретението си през 1943 година и напълно преобръщат света на писането.

Създаването на ролера

Ролерът, макар и много подобен по външен вид на химикалката, е предпочитано пишещо средство на много хора днес именно заради разликите си с химикалката.

Ролер Waldmann Sterling Silver Xetra

Първите ролери всъщност са силно вдъхновени от изобретението на Лауд, но усъвършенствани от японска компания. При тях технологията е подобна на тази на химикалките, но те позволяват гладко писане като на писалка, използвайки мастило на водна основа или с гелообразна текстура. Добиват широка популярност през втората половина на 19 век, а официалният патент за ролерите е издаден през 1982 година.

Важни дати за почитателите на красивото писане

Разбира се, това, което разказахме дотук, е само кратката версия от историята на пишещите средства. Но миналото познава множество други изобретения и опити, които правят писането това, което е днес. Такова е изобретението на автоматичния молив, на пишещото средство от пето поколение на Parker и много други подобни постижения.

Пишещо средство Parker 5th Ingenuity Large Black

Ето и част от важните дати, които не трябва да се пропускат:

Началото на Caran d’Ache

Още преди създаването на химикалката и ролера, през 1915 година, Caran d’Ache отваря врати. Първоначално компанията изработва само моливи, от където и идва вдъхновението за името ѝ, което на руски език означава „молив“.

Писалка Caran d'Ache 849 Metal White

В последствие марката разраства бизнеса си и имплементира усвоеното майсторство в изработката и към създаването на писалки.
Caran d’Ache се отличава със своите луксозни пишещи средства с диаманти. Затова и през 1999 година марката влиза в книгата с рекорди на „Гинес“ с писалката Modernista Diamonds, обявена за най-скъпата, изработвана до този момент.

Основаването на Waldmann

Подобен подход има и марката Waldmann. Основана е малко след Caran d’Ache, през 1918 година, но започва да създава писалки, достойни за сравнение с луксозни бижута много преди швейцарския бранд.

Химикалка Waldmann Eco Lines

Waldmann започва производство в Пфорцхайм, Германия – град, познат с майсторите си, изработващи първокласни бижута. Първите продукти, с които марката започва своя бизнес, са механичните моливи от злато и сребро.

Впоследствие Waldmann въвежда своите иновации в света на пишещите средства. Такова е изобретяването на 4-цветния автоматичен молив през 1937 година.

Създаването на Diplomat

Друга от най-популярните марки пишещи средства, Diplomat, е основана през 1922 година. Първоначално компанията работи само върху създаването на първокачествени писалки. По-късно, през 50-те,
Diplomat става първата компания, която да запознае Германия с ролерите.

Автоматичен молив Diplomat Excellence A Black & Gold

Именно до наследството на всички тези емблематични марки в света на писането можеш да се докоснеш през Месеца на пишещите средства в Orange. Не пропускай да (си) подариш красотата от писането.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *