Най-популярните книги на Стивън Кинг

Най-популярните книги на Стивън Кинг

септември 23, 2022
Категория: Личности, Публикации
0 2868 3
Най-популярните книги на Стивън Кинг

Най-популярните книги на Стивън Кинг

Стивън Кинг е от онези писатели, които нямат нужда от представяне. С над 60 издадени книги и милиони продажби по цял свят той е смятан за един от най-четените автори на нашето време. Сред творчеството на майстора на ужасите всеки достатъчно смел читател може да открие по нещо за себе си.

Ако за първи път се насочваш към неговите творби и имаш нужда от съвет с кой от романите му да започнеш, ние сме насреща. 

Ако пък отдавна си верен фен и търсиш да попълниш пропуските си сред заглавията, дело на Краля, пак ние сме насреща. Събрахме някои от най-добрите книги на Стивън Кинг, както и защо си заслужава да се насочиш към тях.

Кой е Стивън Кинг?

Преди да се насочим към книгите на автора, да го опознаем. Стивън Кинг е роден на 21 септември – подходяща дата преди началото на сезона, в който неговите книги са най-предпочитани. Родното му място е Портланд, щата Мейн, затова и много от неговите книги се развиват именно в този щат.

Започва да пише на 7-годишна възраст, като още от ранна възраст превръща хобито си в източник на пари – продава първите си истории на съучениците си. Но само докато учителите му не откриват търговията му и не го принуждават да върне печалбата си.

Насочва се към жанра на фантастиката и трилърите, след като на 13-годишна възраст открива кашон с книги от колекцията на баща си – почитател на именно тези жанрове.

Кинг пише през почти целия си живот, но първият му роман „Кери“ е публикуван, когато е на 27 години.

Кои са някои от най-популярните книги на Стивън Кинг?

Кери

Стивън Кинг - Кери

Разбира се, започваме с романа, който направи Стивън Кинг известен. И който до днес привлича читателите от цял свят.

В него ще се запознаеш с Кери – момиче, което е тормозено от съучениците си в училище, а след училищните часове – и от майка си. Главната героиня израства в дома на обладаната от свиреп религиозен фанатизъм Маргарет Уайт. Именно заради това 16-годишната Кери винаги е била маркирана като различна от съучениците си. А щом си различен, ти си мишена за подигравки. 

Но никой от тях не знае за тайната на Кери. Необикновената сила, която тя открива, е надеждата на младата ученичка да отмъсти на всички, които някога са я наругавали и малтретирали.

Виж още: Любими филми по книги на Стивън Кинг

В този роман е трудно да се назове кой е най-лошият злодей – дали това е Кери, дали това не е жестоката Маргарет Уайт, а може би не по-малко жестоките ученици? 

Интересен факт за книгата е, че „Кери“ за малко не останала непубликувана. Кинг се опитва да се откаже от романа си и изхвърля написаното в коша. Тогава съпругата му, Табита Спърс, го открива, прочита и вижда потенциала в историята. С нейното окуражаване Стивън Кинг решава да довърши книгата и тя се превръща в първия му издаден роман.

То

Стивън Кинг - То

Един от най-емблематичните романи на Стивън Кинг, който дори да не си чел, вероятно познаваш добре.

В Дери, Мейн седем деца се срещат с истинското зло, заело формата на страховит клоун. Но въпреки че успяват да оживеят след близката среща с То, животът им завинаги е белязан от това събитие, а дори години след него Дери продължава да ги привлича.

Срещни се отблизо с демоничното същество, което се събужда на всеки 27 години, за да тероризира града. Това е втората най-дълга книга на Кинг, но тя така ще те увлече в мистериозната атмосфера, че дори да се опиташ, няма да можеш да оставиш четивото, докато не го приключиш… и докато не започнеш да четеш продължението на историята.

Сияние

Стивън Кинг - Сияние

Още една от емблематичните истории от Стивън Кинг, за която вероятно всеки е чувал. Тези, които пък са я чели, не са останали същите след приключването на книгата.

В преместването си в хотел „Панорама“ семейството на главния герой Джак Торънс вижда възможност за ново начало, но вместо това всички те откриват нещо страховито. 

Джак приема работата като пазач в хотела с цел да се сближи отново със семейството си. В „Панорама“ обаче витае нещо зло, което е привлечено от дарбата на петгодишния син в семейството, Дани. 

Виж още: Книгите, които уплашиха дори авторите на трилъри

Вероятно не всеки знае как Кинг е създал романа „Сияние“. Идеята му е дошла, когато със съпругата му Табита са прекарали една нощ в гранд хотел „Стенли“ в Естес Парк. Двамата са били единствените гости на комплекса, а след това предстояло той да бъде затворен за зимния период. 

През нощта Стивън Кинг се събудил от кошмар, че тригодишният му син е преследван по коридорите на хотела. В съня противопожарен маркуч е следвал детето, а то крещяло уплашено. 

След този сън Кинг се събужда облян в пот и разтърсен. За да се успокои, запалва цигара, а още преди да е приключил с нея, скелето на романа вече било измислено.  

Мизъри

Стивън Кинг - Мизъри

В този роман няма да срещнеш демонично същество, нито пък нещо свръхестествено, но пак Кинг ще успее да те уплаши до кости. В „Мизъри ще прочетеш за Пол Шелдън – даровит писател с много почитатели, но не по-малко пороци. Никое от нещата, които той е извършил през живота си обаче, не би могло да му заслужи наказанието, което получава. 

След жестока автомобилна катастрофа той е спасен от най-голямата си почитателка – Ани Уилкс. Като бивша медицинска сестра тя успява да шинира изпотрошените му крака, а в замяна тя иска само едно нещо. Пол Шелдън трябва да напише книга специално за Ани, а ако не го направи или ако тя не хареса резултата, Ани ще намери начин да го мотивира. Първите два мотиватора са обезболяващите или брадвата, а ако те не проработят, тя ще се ядоса… и то много.

Тъмната кула

Стивън Кинг - Тъмната кула

Стивън Кинг е автор на мащабната поредица за „Тъмната кула“. Първата книга „Стрелецът“ ни запознава с Роланд от Гилеад – последния стрелец. Той преминава през паралелни светове, където се сблъсква с невъобразимото и извършва както подвизи, така и предателства.

И всичко само с една цел – да открие и да запази мистичната пресечна точка на всички светове и вселени, Тъмната кула.

Как да я открие може да му каже само един и това е загадъчният човек в черно.

Куджо

Стивън Кинг - Куджо

Ако си родител и вкъщи имаш куче за домашен любимец, трябва да те предупредим за тази книга – след нея вероятно кошмарите ти ще започнат да изглеждат по един и същи начин. Защото това, което „Челюсти“ направи за белите акули, е това, което се случи със санбернарите след „Куджо„.

След ухапване от заразен прилеп любящото домашно куче Куджо се превръща в кръвожаден убиец. Негови жертви се оказват Вик и Дона Трентън – на пръв поглед идеалното американско семейство. 

Вик работи като рекламен агент, докато красивата му съпруга се грижи за четиригодишния им син. Решението им да се преместят от Ню Йорк в Касъл Рок обаче ги обрича на страховитите събития, които се развиват в „Куджо“.  

Виж още: 10 от най-известните автори на криминални романи

Това на пръв поглед перфектно семейство се сблъсква с друга двойка, която крие своите тайни. Семейство Кембър е пълната противоположност – Джо е монтьор, превърнал големия си хамбар в автосервиз, а сред любимите му занимания попада пиенето. Пряк резултат от това хоби пък е побоят над съпругата му Черити.

Синът му, Брет, е неговата пълна противоположност – умен, надарен и с голям потенциал. Всичко това не се харесва на Джо, който единствено иска от детето си да наследи бизнеса му. Когато Черити най-сетне решава да се опълчи срещу тормоза на мъжа си, се отприщва поредица от събития, за които никой не би предположил.

Гробище за домашни любимци

Стивън Кинг - Гробище за домашни любимци

Още една от редицата Стивън Кинг книги, след която родителите няма да могат да спят спокойно. Историята, поместена в нея, е тази на едно на пръв поглед перфектно семейство със също толкова идиличен дом, но такъв, който е разположен на неправилното място. 

Доктор Луис Крийд избира да потърси възможност за ново начало в спокойно градче в Мейн, далеч от шумотевицата и мръсотията на големия град. Но в близост до дома на семейството нещо страховито витае в местното „Гробище за домашни любимци“, където децата се сбогуват с кучетата и котетата си.

Романът е толкова страховит, защото зад вдъхновението за него се крие истинска случка, на която Кинг е станал свидетел. Котката на детето му е била ударена от камион, по същия начин, по който умира и любимецът в книгата, Чърч. 

В този момент Кинг се запитал какво щеше да се случи, ако на мястото на котката, бе собственото му дете. Именно тази плашеща мисъл дава началото на книгата.

Другият

Другият - Стивън Кинг

Най-страшното е онова, което не разбираш, което витае около теб и което всява раздор, без да бъде чуто и открито. Такова зло се крие между страниците на „Другият“. 

Това може да се нарече една от по-новите за Стивън Кинг книги, въпреки че историята е вдъхновена от стара мексиканска легенда. 

Тери Мейтланд, любимец на жителите във Флинт Сити отсъства от града и е заснет на видео от местната телевизия. По същото време обаче очевидци го виждат да отвлича дете и да го убива по жесток начин. Може ли човек да бъде на две места едновременно? А може ли истинското зло да броди сред обитателите на града?

Сблъсък

Стивън Кинт - Сблъсък, Том 1

В най-дългата книга на Стивън Кинг краят е само началото… Действието се развива в постапокалиптична Америка, където авария в свръхсекретна военна лаборатория предизвиква разпространяването на пандемия от смъртоносен грип.

Оцелелите са малцина, а те са принудени да бродят сред пустош от мъртви тела, търсейки възможност за ново начало и така жадуваната човешка близост. 

Но трудното изпитание става още по-проблемно заради страховитите сънища, които оцелелите споделят. Всички останали обитатели на Земята споделят едни и същи сънища за двама човека – за 108-годишната чернокожа жена, която ги кани в нейната ферма и дава надежда за спасение, или за страховития мъж, който нарича себе си Рандал Флаг. 

Първоначално, когато Стивън Кинг създал книгата, тя била дълга 1152 страници – най-дългият роман на автора до сега. От издателската къща обаче поискали той да съкрати творбата си, за да се продава по-лесно. След редакцията „Сблъсък“ била смалена с около 500 страници.

Капан за сънища

Капан за сънища, Стивън Кинг

Определяна като една от най-смразяващите книги на Кинг някога, но често пренебрегвана, „Капан за сънища“ е още една история за група от четири деца от Дери. Обединени първоначално от едно общо добро дело, което предизвиква у тях телепатични умения, пред тях се разкриват страховити нови предизвикателства.

Години след като приятелството им се е зародило, Хенри, Джоунси, Бобъра и Пи се събират отново на ежегодната им ловна експедиция до Бърлогата – усамотена хижа сред горите на Мейн. Този път обаче събитията, които ги очакват там, са далеч по-страховити от очакваното.

В хижата приютяват странно изглеждащ човек – той твърди, че се е загубил в гората, но външният му вид говори за нещо много по-зловещо. Зъбите му са изпадали, а по лицето му има червеникав мъх.

Оказва се, че така изглежда човек, след като има досег с извънземните, приземили се в местността. И именно това е знак за скорошната му смърт.

Хенри, Джоунси, Бобъра и Пи са принудени да се борят за живота си със същество от друг свят, а единственият им шанс да оцелеят е скрит в миналото им… и в капана за сънища.

Още няколко книги, които не бива да липсват от списъка с най-добрите романи на Стивън Кинг:

Стивън Кинг - Били Съмърс
Подпалвачката, Стивън Кинг
Зеленият път, Стивън Кинг
Стивън Кинг - Очите на дракона
Стивън Кинг - Особени сезони
Стивън Кинг - Мистър Мерцедес
Стивън Кинг - Кристин
Институтът - Стивън Кинг
Стивън Кинг - Приказка
Стивън Кинг - Холи

Увеличи ли се списъкът ти за четене? Ако сме те вдъхновили да отдадеш следващия свободен уикенд на някоя от книгите на Стивън Кинг, знаеш къде да я намериш.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *