Известните писатели и по-малко известните им псевдоними

Известните писатели и по-малко известните им псевдоними

септември 28, 2022
Категория: Личности, Публикации
0 717 4
Известните писатели и по-малко известните им псевдоними

Известните писатели и по-малко известните им псевдоними

Много са писателите, които стават известни с име, различно от истинското им. Този път обаче ще надникнем в историята на онези псевдоними, с които авторите може би не са успели да станат известни, но успешно са скрили самоличността си, макар и за кратко.

Някои от тях избират да избягат от обичайния си подпис в опит да проверят таланта си. Други – за да експериментират с по-различни за стила си творби.

Продължавай да четеш, ако искаш да разбереш подробностите около псевдонимите на Джоан Роулинг, Стивън Кинг, Агата Кристи и още известни автори.

Агата Кристи – Мери Уестмакот

Алиби, Агата Кристи

Агата Кристи дълго се е борила, за да заслужи титлата си на кралица на крими романите. Затова, когато решава да изневери на любимия си жанр, тя се запитва как решението ѝ ще се приеме от редовните ѝ читатели.

Избира псевдонима Мери Уестмакот, защото „Мери“ е второто ѝ име, а фамилията е принадлежала на далечна роднина на Кристи. Прикрива се зад псевдонима в продължение на над 20 години, през които издава общо шест романтични романа.

Въпреки че Мери не би могла да се сравнява по успехи с Агата, книгите, написани под псевдонима, успяват да привлекат внимание в литературните среди.

Джоан Роулинг – Робърт Галбрейт

Хари Потър и Философският камък, Дж. К. Роулинг

Вероятно на повечето почитатели на Джоан Роулинг е известно, че тя първоначално избира да подписва книгите си само с инициали с цел да прикрие пола си. Издателите ѝ се притеснявали дали младите момчета, които се предвиждало да изпитват най-голям интерес към историята на Хари Потър, ще искат да четат книги, дело на жена.

Но това не е единственият път, в който Роулинг опитва да скрие самоличността си зад друго име. След като придобива световна известност, авторката поискала да експериментира със своя стил на писане. За да даде свобода на идеите си, без да трябва да съобразява написаното с очаквания от нея стил, тя избрала да се скрие зад псевдонима Робърт Галбрейт.

В интервюта Роулинг споделя, че е решила да пише криминалните си романи под това име, за да избегне сравненията на новите ѝ текстове със свръхуспешната поредица за Хари Потър.

Успява да скрие самоличността си за кратко. Според нея дори за прекалено кратко – искала е да продължи да се крие зад псевдонима си за по-дълго, за да получи обективна обратна връзка от издателите.

Стивън Кинг – Ричард Бакман

Холи, Стивън Кинг

Може би най-известният псевдоним в списъка е този на Стивън Кинг.

Независимо дали знаеш как точно се ражда Ричард Бакман или не, най-вероятно няма нужда да казваме, че Кинг е един от най-плодовитите автори на нашето време. Дотолкова, че издателите се страхували, че пазарът е твърде малък, за да публикуват всичките му романи със скоростта, с които авторът ги създава.

В молбата да забави темпото обаче Стивън Кинг вижда възможност да постави на изпитание таланта си. По-късно той споделя, че дълго време се е питал дали успехите му се дължат на късмет или на действителните му умения да пише. За да провери това, той убеждава издателите си да публикува някои от романите си под името Ричард Бакман.

Този псевдоним обаче не е бил първият избор на Краля на ужасите. Първоначално той е искал да пише с името на дядо си от майчина страна, но бързо бива изобличен в намеренията си. За „Ричард“ той черпи вдъхновение от известния псевдоним на Доналд Уестлейк, Ричард Старк. Фамилията пък била измислена в рамките на секунди – Кинг слушал музиката на групата Bachman–Turner Overdrive.

В последствие авторът признава, че псевдонимът му е придобил свой собствен живот. Именно по този начин се ражда книгата „Тъмната половина“.

Нора Робъртс – Дж. Д. Роб

Нора Робъртс - Под прикритието на нощта

Ако някой може да се надпреварва със Стивън Кинг по капацитет на писане, то това е Нора Робъртс. Само до 1995 година тя е успяла да сътвори близо 100 книги. Бързо става очевидно, че талантът ѝ е толкова голям, че да затруднява издателите.

Така се ражда Дж. Д. Роб – под този псевдоним авторката издава немалко книги. Подобно на останалите автори, които започват да пишат под псевдоними в по-късен етап от кариерата си, тя използва възможността да експериментира със стила си и да провери дали таланта ѝ ще предизвика внимание отново. Отговорът на съмненията ѝ скоро става ясен. Книгите на Дж. Д. Роб се превръщат в бестселъри. До днес Робъртс продължава да издава с това име, въпреки че отдавна се знае кой стои зад него.

Вдъхновението за псевдонима идва от инициалите на имената на децата ѝ – Джейсън и Дан. Фамилията „Роб“ пък е съкратен вариант на „Робъртс“.

Чарлз Дикенс – Боз и Несравнимият

Приключенията на Оливър Туист, Чарлз Дикенс

Преди да стане известен писател, Чарлз Дикенс търсил възможност да експериментира, без да се притеснява, че името му ще бъде запомнено с неуспешни литературни опити. Затова и някои от първите си произведения той подписва с името Боз. Вдъхновението за него идва от прякор на брат му.

А на по-късен етап решава да подписва някои свои творби с „Несравнимият“. Несъвсем скромен избор, но не можем да спорим, че ако някой заслужава да нарича себе си така, то това е Чарлз Дикенс.

Иван Вазов – Пейчин, Добринов, Ц-в, Д. Н-ров, Т. Габровски, Боянец, Белчин, Н-чев и др.

Софийски разкази,Иван Вазов

Един от писателите, който може да се похвали с голям брой псевдоними, е Иван Вазов. Подобно на много други български автори от своето време той подписва творбите си по различни начини във всеки етап от творчеството си. Но заради обема на написаните от него произведения псевдонимите му са не един или два.

Още първата си стихосбирка Иван Вазов избира да издаде под псевдоним. „Пряпорец и гусла“ е подписана с името Пейчин, по идея на Драган Манчов. Авторът избира да скрие истинската си самоличност с цел да не излага на риск баща си и братята си. Въпреки това още следващата стихосбирка на Вазов е подписана с истинското му име.

Айзък Азимов – Пол Френч

Фондация, том I, Айзък Азимов

Айзък Азимов, известният писател на фантастични и научно-популярни книги, издава повечето си творби с реалното си име. Но когато му е било предложено да напишенаучно-популярен роман, по който да бъде създаден телевизионен сериал, той избрал за първи път да използва псевдоним.

Направил го от страх, че сериалът ще бъде несполучлив или „ужасен“, както той го нарекъл. За да предпази репутацията си, избрал да се скрие зад името Пол Френч.

Харесваш ли написаното от някой от изброените писатели? Сподели ни в коментар кой от тях е твоят фаворит.

А ако искаш да си набавиш някоя от книгите на тези автори, ще откриеш голямо разнообразие сред предложенията за художествена литература в Orange.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *