10 от най-известните автори на криминални романи

10 от най-известните автори на криминални романи

ноември 10, 2022
Категория: Личности, Публикации
0 3521 0
10 от най-известните автори на криминални романи

10 от най-известните автори на криминални романи

Тъмна алея, в която невинна жертва намира своя край. Или убийство, извършено в пълна стая под носовете на всички. А може би на борда на кораб или във влак. Ще надникнеш ли в ума на убиеца, за да откриеш виновника, преди детективите да успеят?

Малко са книгите, които предизвикват този прилив на адреналин и любопитство у читателите по начина, по който го правят криминалните книги. И още по-малко са авторите, които с всяко свое заглавие от жанра, успяват да намерят нови начини да ни изненадат и да ни държат в неведение до последната страница. 

А всеки читател заслужава да получи възможност да се докосне до написаното от тях.  За да предизвикаме повече хора да изберат именно криминалетата за следващия свободен момент, придружен от книга, събрахме на едно място авторите, превърнали се във великани в жанра. От Агата Кристи до Луиз Пени и Джеймс Патерсън.

Трилъри и крими – особености на жанра 

Ако попитаме повечето хора кои автори изникват в съзнанието при споменаването на темата за криминални романи, вероятно повечето биха се сетили за Артър Конан Дойл и Агата Кристи. Въпреки че наистина няма по-добри примери за автори, творили в златните години на криминалетата, те далеч не са първите, които го правят – нито и последните. 

Концепцията за книги-загадки, каквото всъщност са криминалетата в основата си, идва от друг известен автор – Едгар Алън По. С романа си „Убийствата на улица Морг“ той сътворява първия литературен детектив, по който в последствие биват базирани толкова много други персонажи. 

Виж още: 7 от най-добрите класически криминални романи

Още от първия роман до днешните творби от жанра – всички криминалета споделят подобни характеристики. В центъра на действието винаги стои някаква мистерия. Кой е убиецът, похитителят или пък крадецът? 

На този отговор трябва да отговори детективът в разказа. Дали тази роля ще заеме някой служител на закона или само страничен наблюдател, заел се със задачата да разгадае загадката – зависи от това какво приключение е подготвил за теб авторът. 

А приключенията могат да бъдат много разнообразни. Някои се доближават повече до трилъра, където страхът и съспенсът са водещи мотиви. Други пък представляват интересни загадки, които дори младите читатели биха се опитали да разнищят. 

Бързият темп, с който се развива действието в криминалните книги, ги превръща в интересни четива за хора от всякакви възрасти. А разнообразните пътища, по които сюжетната линия може да се развие, позволяват всеки да намери роман, който го привлича.

Кои са най-известните автори на криминални романи?

Агата Кристи, Стивън Кинг, Ники Френч, Лий Чайлд и толкова много други автори, които асоциираме с криминалния жанр, ни позволяват отново и отново да се потапяме в интересни и увлекателни сюжети

Невъзможно е да изброим всички, но можем да насочим вниманието ти към 10 от тях, всепризнати за едни от най-даровитите писатели в жанра.

Артър Конан Дойл

Като един от първите писали в жанра, а и един от най-разпознаваемите сред всички автори, Артър Конан Дойл заслужава челното място в нашия списък. Но същевременно той е от онези писатели, които нямат нужда от представяне. 

Шерлок Холмс, илюстрирано издание
Артър Конан Дойл

Шерлок Холмс, илюстрирано издание, Артър Конан Дойл

Неговият знаменит герой Шерлок Холмс оживява в множество интересни разкази от автора и продължава да намира място в съвременната попкултура. Свръхинтелигентен, хитър, смел и малко луд – той прилича на създателя си по гениалността си.

Агата Кристи

Агата Кристи по нищо не отстъпва на Артър Конан Дойл, а дори според мнозина го надминава по писателски талант. Благодарение на нея се запознаваме не с един, а с двама знаменити детективи – Еркюл Поаро и Мис Марпъл.

Азбучни убийства, Агата Кристи

Азбучни убийства, Агата Кристи

Кралицата на криминалните романи е заслужила титлата си с над 90 романа в крими жанра. А на който и от тях да избереш да се отдадеш, очаквай да се потопиш в интригуваща мистерия, която до последно ще те държи на ръба. 

Стивън Кинг 

Макар че Стивън Кинг е познат като Краля на ужаса, в списъка с романите му ще откриеш както трилъри, така и криминални книги. 

Колорадеца, Стивън Кинг

Колорадеца, Стивън Кинг

Някои от най-популярните сред тях са „Колорадеца“ и „Край на дежурството“. Във всяка една от тях си личи опитното перо на Кинг и майсторството му в създаването на увлекателни сюжети, които карат читателя да препуска по страниците в нетърпение да стигне до края.

Виж още: Най-популярните книги на Стивън Кинг  

Лий Чайлд

Създателят на детектив Джак Ричър отдавна е заслужил мястото си сред големците на жанра. С множество криминални книги бестселъри зад себе си, Лий Чайлд завинаги ще остане в съзнанието и в сърцата на почитателите на добрите детективски романи. 

По-добре мъртви, Лий Чайлд, Андрю Чайлд

По-добре мъртви, Лий Чайлд, Андрю Чайлд

Съвсем наскоро писателят обяви намеренията си да се пенсионира и да предаде щафетата на по-младия си брат, който да продължи историята на Джак Ричър. Към момента двамата автори работят съвместно по романите, но все по-скорошен е денят, в който Андрю Чайлд ще е единственият писател зад книгите от поредицата.

Дейвид Балдачи

Още от първия си роман „Абсолютна власт“ Дейвид Балдачи има абсолютна власт над читателите, които обичат крими жанра. 

Изкупление, Дейвид Балдачи

Изкупление, Дейвид Балдачи

В книгите си, всяка от която се е превърнала в бестселър, той е създал няколко основни поредици с различни действащи лица. Но независимо в приключенията на кой герой избереш да се потопиш, очаквай вълнуващи сюжети и неочаквани обрати. 

Ю Несбьо

Едно от най-известните имена сред скандинавските автори, Ю Несбьо, твори предимно в жанра на трилърите и хорърите, но криминалните му романи са не по-малко успешни. 

Виж още: Известни детективи от криминални романи

Спасителя, Ю Несбьо

Спасителя, Ю Несбьо

Най-отличителните сред тях са тези, които проследяват живота на Хари Хуле. Инспекторът е познат като лошото момче сред литературните герои от жанра. Той е с тежък характер и с тежко минало, бунтар срещу системата и мразен от много, но обичан от всички читатели. 

Ники Френч

Зад творческия псевдоним „Ники Френч“ стои една от най-известните двойки в света на литературата – писателското дуо от съпруг и съпруга, Ники Джерард и Шон Френч. Двамата започват кариерата си като журналисти, но от края на миналото хилядолетие обединяват сили, за да пишат заедно трилъри и криминалета, които бързо се превръщат в бестселъри. 

Призори в неделя, Ники Френч

Призори в неделя, Ники Френч

По книгите им са създавани множество филми, а като всички успешни писатели в жанра те имат отличителна поредица – тази за Фрида Клайн. Героинята обаче не е детектив или полицай, а психотерапевт, чиито живот прекалено често е обвързан с престъпността. 

Луиз Пени

Луиз Пени се отличава от останалите автори в жанра по много неща. На първо място тя е единствената писателка, която осем пъти е печелила наградата „Агата Кристи“. Но освен това тя е една от малкото авторки, които създават детектив, чиято съдба не е увенчана с тъжни и трагични събития. 

По-добър човек, Луиз Пени

По-добър човек, Луиз Пени

Инспектор Гамаш, за когото Пени пише още от дебютния си роман, публикуван през 2005 година, има семейство, уважаван е сред колегите си и разрешава загадките с добра наблюдателност и логика. Но това не пречи да се забърква в неприятности особено често.

Джеймс Патерсън

Един от най-даровитите автори на нашето време стана известен с работата си в сферата на трилърите и крими романите. Немалка част от историите, които той разказва, са вдъхновени от реални случки, което прави книгите му още по-интригуващи и страховити. 

Справедливостта на Крост, Джеймс Патерсън

 Справедливостта на Крос, Джеймс Патерсън

Подобно на повечето автори от списъка той също има изградена известна поредица романи, посветени на приключенията на главен герой детектив. В случая на Джеймс Патерсън това са книгите за Алекс Крос

Паула Хоукинс

Въпреки че е една от авторките, които едва в последните години започна да твори и да привлича вниманието на читателите, Паула Хоукинс бързо се нареди сред най-важните имена в жанра. 

Дебютът ѝ с книгата „Момичето от влака“ веднага бе увенчан с успех, превръщайки романа в бестселър. А след това всяко заглавие, под което стои името на Хоукинс, попада сред най-обсъжданите от читателите. 

Бавно тлеещ огън, Паула Хоукинс

Бавно тлеещ огън, Паула Хоукинс

Пропуснахме ли някой от любимите ти автори на криминални романи? Дори и да липсва в списъка ни, ще успееш да го откриеш в книжарница Orange – независимо дали търсиш онлайн, или в някой от физическите ни магазини. 

Разгледай всички наши трилъри и крими предложения и избери следващото си четиво за студените дни.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *