Любими филми по книги Стивън Кинг

Любими филми по книги Стивън Кинг

април 7, 2016
Категория: Идеи, Публикации, Ревюта
2 9167 24
Любими филми по книги Стивън Кинг

Любими филми по книги Стивън Кинг

 Замислихме се кои са нашите любими филми по книги на Стивън Кинг, след като вчера изгледахме последния епизод на минисериала „22 ноември 1963“Избирането на най-добрите от тях е невъзможна задача, затова решихме да не го правим. Вместо това ще съберем най-любимите си екранизации в този текст.

Любими филми по книги Стивън Кинг

The-Shawshank-Redemption_inter„Изкуплението Шоушенк“ (1994)

Не вярваме,че съществува човек, който да не е гледал „Изкуплението Шоушенк“ поне 2 пъти в живота си. Историята, вдъхновена от романа „Цар Плъх“ на Джеймс Клавел, на български език може да бъде намерена в сборника „Особени сезони“ под заглавието „Надежда за вечна пролет“.

Историята е феноменална със своята спокойна (на пръв поглед) мощ, с идеята за приятелството между двама души, които на пръв поглед нямат нищо останало на света. Освен надеждата. Но не е ли тя най-великият двигател? Разбира се, всеки иска Морган Фрийман да му бъде приятел…

The-Shining_poster_goldposter_com_6„Сиянието“ (1980)

Стенли Кубрик + Джак Никълсън = един от най-великите филми на всички времена

Добре дошли в хотел „Панорама“, готови ли сте за това, което ви очаква вътре? Свръхестествени сили срещу чистото човешко зло. Един мъж, стигнал до емоционалното дъно на съществото си, откача тотално и започва зловещо преследване на семейството си, което ще приключи знаете как. Не се правете, че не знаете.

c44722674ad793abdb4cab14ad728716„Мъртвата зона“ (1983)

Джони Смит е бил в кома 4 години. Но вече не е. И е не само отново буден, но е и притежател на парапсихичен талант. Джони разбира, че макар да иска, човек наистина не може да избяга от себе си и от това, което е. В такъв случай не му остава нищо друго, освен да прегърне дарбата си. Но един ден докосва една ръка, а в съзнанието на притежателя ѝ вижда ужасни неща. Дали Джони ще успее да спре този човек?

download„Зеленият път“ (1999)

“Всички ние дължим една смърт и изключения няма, зная това, но понякога, о, Господи, Зеленият път е толкова дълъг”

Понякога в най-грубите обвивки се крият най-добрите сърца. Този филм ще ви трогне, защото ще ви припомни колко често животът не е справедлив. И как не можем да направим нищо за това.

Определено е един от най-любимите ни, но и от онези, които не можем да гледаме често.

MV5BMTQzOTA5OTQxOV5BMl5BanBnXkFtZTcwOTk1MjIyMQ@@._V1__SX1303_SY609_„Прилежен ученик“ ( 1998)

И тази новела е част от сборника „Особени сезони“. Младият Тод е убеден, че съседът му е нацист и военен престъпник, който живее под фалшива самоличност. Самият Тод е обсебен от нацизма, от историята му и всичко, свързано с него. Но след като решава да се конфронтира със съседа си, нещата започват да се случват повече от неочаквано.

Hearts_in_Atlantis_film„Сърца в Атлантида“ (2001)

Стивън Кинг умее да рисува детството толкова красиво, истински и чисто сякаш никога не е спирал да бъде дете. Сякаш все още може да усети свободата, която 10-годишните хлапаци носят.

В къщата на Боби Гарфийлд и майка му се нанася необикновен наемател, който бързо става приятел с малкото момче, чиято майка е прекалено заета да забавлява шефа си. Наемателят плаща на детето, за да му чете, но нищо не е толкова просто. Това лято ще се окаже решаващо за живота на Боби, а срещата му с Тед – едно от най-важните, които някога са му се случвали.

Виж още: Най-популярните книги на Стивън Кинг

П.С. Не мислете, че сме забравили „Мизъри“, „Мъглата“, „Децата на царевицата“, „Куджо“, „Гробище за домашни любимци“, „Тайният прозорец“… Просто ще ви омръзне да четете за филми, които може да изгледате вместо това.

 

Журналист по образование и книжар по професия. Работя в Ориндж от 6 години, а си завирам носа сред книги от 4-годишна. Завърших магистратура в СУ,, Св. Климент Охридски", специалност Литература, кино и визуална култура.

Вижте другите ми публикации

2 коментара

  1. Мариета
    Отговори

    Ех, тайничко се надявах, че има още филми…за които съм пропуснала да чуя и съответно да гледам. На вълна Стивън Кинг съм..отново, след известна пауза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *