8 от вечните класически любовни романи

8 от вечните класически любовни романи

май 15, 2022
Категория: Публикации
0 1536 0
8 от вечните класически любовни романи

8 от вечните класически любовни романи

„Когато обичаш някого, ти обичаш цялото му същество, просто каквото е. А не каквото би искал да бъде.“ 

Дори и да не можеш да посочиш от коя книга е този цитат, ако попадаш сред почитателите на класически любовни романи, сред думите ще откриеш познатото очарование на жанра, който никога не остарява. 

Книги за любов се пишат вече векове наред, но има само няколко заглавия, които успяват да запазят челното място в списъка с любими на читателите през всички тези години. 

Именно на тези класики в жанра ще обърнем внимание в тази статия. Какво ги прави така специални, как запазват своята актуалност и какво ги обединява? 

Какво представляват класическите любовни романи?

Момиче среща момче, влюбват се и живеят щастливо завинаги – история, позната на всички почитатели на любовните романи. А такива истории са се разказвали дълги години и по различни начини. 

Но има няколко книги, които независимо колко време изминава от написването им, продължават да са актуални. Това са класическите любовни романи. 

История на любовните романи

Първите истории за любов датират още от Древна Гърция, но за една от първите, които следват структурата на съвременните любовни книги, се счита „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир.

Чак през 18-19 век обаче жанрът претърпява своя кулминационен момент. Именно през този период са написани някои от най-известните класически любовни романи – „Отнесени от вихъра“, „Брулени хълмове“, „Гордост и предразсъдъци“ и други. 

Сюжетите на всички тях са повлияни от белезите на времето. В повечето книги от жанра, написани през този период, историята завършва с щастлив край, а героините, които са в центъра на действието, се опълчват срещу порядките на обществото.

През 20 век популярността на любовните романи продължава да расте, като книгите започват да преплитат в сюжетите си и препратки към други жанрове. Особено популярни стават готическите елементи в романтичните книги, както и фантастичните препратки. 

През 60-те и 70-те години жанрът претърпява нова промяна, когато започва бумът на любовни романи, включващи екзотични дестинации и по-дръзки сюжети. 

Днес книгите от жанра отразяват промяната в нагласите на обществото, но очароват със същата романтика на всяка страница. 

С какво се характеризират любовните романи и защо са толкова популярни?

Няма една формула, която всички любовни романи да следват, но едно е вярно за всички тях – романтичните истории правят живота по-красив и дават надежда за светлина насред сивотата. И именно това ги прави толкова обичани от читатели, живели различни животи в съвсем различни времена. 

Същевременно това е и един от жанровете, които най-добре избавят читателя от проблемите на ежедневието. Като хапче за проблемите, дребни или големи, и като порта към друга вселена – любовните романи са чудесно бягство към един по-красив свят. 

Независимо дали завършват с щастлив или тъжен край – те носят в себе си силата да изпълнят душата на читателя с радост. 

Кои са 8 от вечните класически любовни романи?

През всички години от съществуването на любовните романи е имало красиви истории, които са успявали да докоснат читателите. Но само няколко книги постигат рядко достижимото и устояват на теста на времето, като продължават да очароват читателите, години след издаването си.

Ана Каренина, Лев Толстой

Ако досега не се досети от коя книга е цитатът, бързаме да подскажем, че го открихме в книгата, всепризната за едно от най-големите литературни постижения, създавани някога – „Ана Каренина“.

Виж още: 5 искрено препоръчани любовни романа в месеца на любовта

Ана Каренина: Том 1 и Том 2, твърди корици

Историята за невъзможната любов е такава, която вдъхновява още безброй други романи, разкази и поеми и продължава да оказва влияние върху света на литературата и до днес. 

Ема, Джейн Остин

Във всички книги от този списък ще се срещнеш с любовни истории. Но само в „Ема“ историята не е тази на главната героиня, чието име вдъхновява заглавието на книгата.

Ема, ново издание, меки корици
Джейн Остин

В тази класика сред любовните романи се срещаме с красивата и интелигентна, но и опърничавата и своенравна Ема. Като наследница в богато семейство тя няма нуждата да си намери съпруг. Но за сметка на това е решена да открие половинката на всяка своя приятелка.

В ролята си на сватовница обаче тя се справя неособено добре и причинява множество проблеми за бъдещите двойки. Но въпреки това любовта намира начин да разцъфне на най-правилните места.

Малки жени, Луиза Мей Олкът

Ако искаш да запознаеш децата с някой от вечните любовни романи, избери „Малки жени“. Това е история, разказана на достъпен и увлекателен език, която пленява от първите страници. Но това е и история, която учи на много и предава апел за повече доброта, смирение и любов.

Малки жени, Луиза Мей Олкът

Научаваме тези ценни уроци през очите на красивата Мег, смелата Джо, талантливата Бет и романтичната Ейми. Всяка от тях се откроява по различен начин, но и всяка от тях се превръща в любимка на читателя.

Закуска в „Тифани“, Труман Капоти

Много хора познават знаменития „Закуска в „Тифани“ единствено като филма с Одри Хепбърн. Но преди да видим красивата актриса с чаша кафе пред витрината на бижутерийния магазин, историята първо се появява страниците на романа от Труман Капоти.

Закуска в Тифани, Труман Капоти

В него главната героиня е Холи Голайти – ефирна като името си, тя се носи из живота с поглед към бъдещето и към настоящето. Но сянката от миналото ѝ я застига, помрачавайки дори блясъка на бижутата.

Виж още: 12 от най-добрите любовни романи на всички времена

Тайнствената непозната, Ан Бронте

Въпреки че сред романите на сестрите Бронте най-голяма популярност имат „Джейн Еър“ и „Брулени хълмове“, много критици описват „Тайнствената непозната“ като най-силния, подписан с името Бронте. В него се срещаме с история за борбеност, независимост и свобода на духа, разказана с немалка доза остроумие и ирония.

Тайнствената непозната, Ан Бронте

Красивата и тайнствена Хелин Грейъм се премества в
Уайлдфел Хол заедно с петгодишния си син
и бързо се превръща в любима тема за обсъждане от местното общество. Въпреки това и въпреки резервираното ѝ поведение Гилбърт Маркъм е силно заинтригуван от нея.

Едва когато тя му позволява да прочете дневника ѝ, той открива истината за нея – в миналото ѝ се крие бягство от злощастен брак и продължителна борба за бъдещето на детето ѝ.

Quo Vadis, Хенрик Сенкевич

Често пренебрегвана в списъците на класиките „Quo Vadis“ е книга, която заслужава мястото си сред най-великите книги, писани някога. Защото подобно на останалите романи в този списък, тя е не само любовна история, а и дисекция на време, отминало, но не и забравено. 

Quo Vadis, Хенрик Сенкевич

Рим по време на управлението на Нерон е осенен с блясък, но и с бедност, разврат и лудост, споделена както от жителите на града, така и от императора. А на фона на всичко това се развива и любовната история на младия войник Марк Виниций и красивата Лигия. 

Но пред любовта им стои голямо изпитание, а тяхната история е само малка част от причините защо си заслужава да прочетеш този роман.

Нежна е нощта, Ф. Скот Фицджералд

„Великият Гетсби“ не е единственият шедьовър на Фицджералд. Отново изпята под нотите на джаза, тази история е колкото любовна и красива, толкова и трагична и тъжна. 

Нежна е нощта, Ф. Скот Фицджералд

Дик Дайвър и Никол минават през всички етапи на влюбването, но съдбата им не приключва със „заживели щастливо“. Защото дори в центъра на блясъка, насред скъпите курорти и лукса, щастието не е гарантирано. 

Въздействие, Джейн Остин

Джейн Остин, на която днес дължим много от класиките сред любовните романи, завършва „Въздействие“ по-малко от година преди смъртта си. Това прави тази книга, още позната с името „Доводите на разума“, последната, която тя успява да завърши, макар и да е публикувана посмъртно от брат ѝ.

В този сюжет главната героиня е Ан Елиът – красивата дъщеря на суетен баронет. И именно защото е с такова потекло любовта ѝ към бедния моряк, е повече от невъзможна.

Осем години по-късно Ан все още тъгува по загубения любим… докато не се среща с него отново. Но този път той е различен – преуспял, свободен и готов да се обвърже с всяка друга жена, освен с тази, която е разбила сърцето му.

Въздействие, Джейн Остин

Красотата на класическите любовни романи е, че когато и да ги прочетеш, те винаги ще носят едно и също очарование. И затова никога не е твърде късно да отделиш време за онези от тях, с които до този момент не си се срещнал. Откри ли такива нечетени заглавия в списъка? А кои от тях смяташ да прочетеш? Всички те те очакват сред световната класикав книжарница Orange.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *