8 от вечните класически любовни романи

8 от вечните класически любовни романи

май 15, 2022
Категория: Публикации
0 76 0
8 от вечните класически любовни романи

8 от вечните класически любовни романи

„Когато обичаш някого, ти обичаш цялото му същество, просто каквото е. А не каквото би искал да бъде.“ 

Дори и да не можеш да посочиш от коя книга е този цитат, ако попадаш сред почитателите на класически любовни романи, сред думите ще откриеш познатото очарование на жанра, който никога не остарява. 

Книги за любов се пишат вече векове наред, но има само няколко заглавия, които успяват да запазят челното място в списъка с любими на читателите през всички тези години. 

Именно на тези класики в жанра ще обърнем внимание в тази статия. Какво ги прави така специални, как запазват своята актуалност и какво ги обединява? 

Какво представляват класическите любовни романи?

Момиче среща момче, влюбват се и живеят щастливо завинаги – история, позната на всички почитатели на любовните романи. А такива истории са се разказвали дълги години и по различни начини. 

Но има няколко книги, които независимо колко време изминава от написването им, продължават да са актуални. Това са класическите любовни романи. 

История на любовните романи

Първите истории за любов датират още от Древна Гърция, но за една от първите, които следват структурата на съвременните любовни книги, се счита „Ромео и Жулиета“ от Шекспир. 

Чак през 18-19 век обаче жанрът претърпява своя кулминационен момент. Именно през този период са написани някои от най-известните класически любовни романи – „Отнесени от вихъра“, „Брулени хълмове“, „Гордост и предразсъдъци“ и други. 

Сюжетите на всички тях са повлияни от белезите на времето. В повечето книги от жанра, написани през този период, историята завършва с щастлив край, а героините, които са в центъра на действието, се опълчват срещу порядките на обществото.

През 20 век популярността на любовните романи продължава да расте, като книгите започват да преплитат в сюжетите си и препратки към други жанрове. Особено популярни стават готическите елементи в романтичните книги, както и фантастичните препратки. 

През 60-те и 70-те години жанрът претърпява нова промяна, когато започва бумът на любовни романи, включващи екзотични дестинации и по-дръзки сюжети. 

Днес книгите от жанра отразяват промяната в нагласите на обществото, но очароват със същата романтика на всяка страница. 

С какво се характеризират любовните романи и защо са толкова популярни?

Няма една формула, която всички любовни романи да следват, но едно е вярно за всички тях – романтичните истории правят живота по-красив и дават надежда за светлина насред сивотата. И именно това ги прави толкова обичани от читатели, живели различни животи в съвсем различни времена. 

Същевременно това е и един от жанровете, които най-добре избавят читателя от проблемите на ежедневието. Като хапче за проблемите, дребни или големи, и като порта към друга вселена – любовните романи са чудесно бягство към един по-красив свят. 

Независимо дали завършват с щастлив или тъжен край – те носят в себе си силата да изпълнят душата на читателя с радост. 

Кои са 8 от вечните класически любовни романи?

През всички години от съществуването на любовните романи е имало красиви истории, които са успявали да докоснат читателите. Но само няколко книги постигат рядко достижимото и устояват на теста на времето, като продължават да очароват читателите, години след издаването си.

Ана Каренина, Лев Толстой

Ако досега не се досети от коя книга е цитатът, бързаме да подскажем, че го открихме в книгата, всепризната за едно от най-големите литературни постижения, създавани някога – „Ана Каренина“.

Виж още: 5 искрено препоръчани любовни романа в месеца на любовта

Ана Каренина: Том 1 и Том 2, твърди корици

Ана Каренина: Том 1 и Том 2

Историята за невъзможната любов е такава, която вдъхновява още безброй други романи, разкази и поеми и продължава да оказва влияние върху света на литературата и до днес. 

Ромео и Жулиета, Шекспир

Неумиращата история, която първа събужда онези чувства, познати на всички почитатели на любовни романи днес – тази за Ромео и Жулиета. 

Ромео и Жулиета, Уилям Шекспир

Ромео и Жулиета, Уилям Шекспир

Неслучайно Шекспир се смята за един от първосъздателите на жанра. И все пак неговата творба се различава по много от всички останали любовни романи. В нея няма да прочетеш за щастлив край, но ще прочетеш за победата на любовта. 

Романтиката се усеща на всяка страница, но на последната по-ясно си личи и трагедията. И именно това прави романа ненадминат. 

Джейн Еър, Шарлот Бронте 

Най-четената книга на Шарлот Бронте лесно може да бъде наречена и една от най-четените литературни творби, създавани някога. 

Джейн Еър, Шарлот Бронте

Джейн Еър, Шарлот Бронте

„Джейн Еър“ се счита за революционен за времето си роман. В него за първи път героиня говори за равенство между мъжете и жените, а образът на Джейн се различава драстично от тези на другите литературни протагонисти в този период.

Брулени хълмове, Емили Бронте

Сестрите Бронте дават много на любовния жанр, а „Брулени хълмове“ е най-голямата заслуга на Емили Бронте. 

Брулени хълмове, Емили Бронте

Брулени хълмове, Емили Бронте

С този свой роман тя успява да изрисува цял един свят на чувства и емоции, благодарение на историята за Хийтклиф и Катрин. Поставена пред съдбоносното решение – да се омъжи за благородника Едгар Линтън или да послуша сърцето си и да избере Хийтклиф – Катрин прави това, което обществото очаква от нея и се омъжва за Линтън.

Виж още: 12 от най-добрите любовни романи на всички времена

Години по-късно Хийтклиф отново се появява в живота ѝ – образован, богат, но и жаден за отмъщение, за да получи възмездие за болката от несбъднатата любов. 

Отнесени от вихъра, Маргарет Мичъл 

Роман, носител на награда „Пулицър” от 1937 година, но заслужаващ дори повече награди. Писана в продължение на 10 години и усъвършенствана до последния детайл, „Отнесени от вихъра“ е книга, която си струва да бъде прочетена от всеки. 

Отнесени от вихъра, Маргарет Мичъл

Отнесени от вихъра, Маргарет Мичъл, първи том

Скарлет О’Хара до днес се смята за една от най-силните героини в американската литература. А нейната любовна история е разказана на фона на трагедиите от гражданската война и загубите, които тя носи. Затова и това не е само история за любов, но и за силата на човешката душа.

Гордост и предразсъдъци, Джейн Остин

Един от ненадминатите романи от най-продаваната авторка в британската класическа литература – има много причини защо „Гордост и предразсъдъци“ да заслужава да бъде във всеки списък с романи класики. 

Гордост и предразсъдъци, Джейн Остин

Гордост и предразсъдъци, Джейн Остин

Историята започва в провинциална Англия, където богатият и неженен господин Бингли наема имение за един сезон, което може да означава само едно в очите на съседите му – той трябва да открие своята бъдеща съпруга. Дали това ще бъде Елизабет Бенет? Или пък Джейн? 

Quo Vadis, Хенрик Сенкевич

Често пренебрегвана в списъците на класиките „Quo Vadis“ е книга, която заслужава мястото си сред най-великите книги, писани някога. Защото подобно на останалите романи в този списък, тя е не само любовна история, а и дисекция на време, отминало, но не и забравено. 

Quo Vadis, Хенрик Сенкевич

Quo Vadis, Хенрик Сенкевич

Рим по време на управлението на Нерон е осенен с блясък, но и с бедност, разврат и лудост, споделена както от жителите на града, така и от императора. А на фона на всичко това се развива и любовната история на младия войник Марк Виниций и красивата Лигия. 

Но пред любовта им стои голямо изпитание, а тяхната история е само малка част от причините защо си заслужава да прочетеш този роман.

Нежна е нощта, Ф. Скот Фицджералд

„Великият Гетсби“ не е единственият шедьовър на Фицджералд. Отново изпята под нотите на джаза, тази история е колкото любовна и красива, толкова и трагична и тъжна. 

Дик Дайвър и Никол минават през всички етапи на влюбването, но съдбата им не приключва със „заживели щастливо“. Защото дори в центъра на блясъка, насред скъпите курорти и лукса, щастието не е гарантирано. 

Нежна е нощта, Ф. Скот Фицджералд

Нежна е нощта, Ф. Скот Фицджералд

Красотата на класическите любовни романи е, че когато и да ги прочетеш, те винаги ще носят едно и също очарование. И затова никога не е твърде късно да отделиш време за онези от тях, с които до този момент не си се срещнал. Откри ли такива нечетени заглавия в списъка? А кои от тях смяташ да прочетеш? Всички те те очакват сред световната класикав книжарница Orange.

, , ,

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *