Как да играем настолната игра „Саботьор“?

Как да играем настолната игра „Саботьор“?

юни 15, 2023
Категория: Orange отблизо
0 511 1
Как да играем настолната игра „Саботьор“?

Как да играем настолната игра „Саботьор“?

На какво си готов, за да стигнеш до съкровището? Да се трудиш, да изготвяш интересни стратегии, а може би дори да лъжеш и да мамиш? Всичко това се случва в „Саботьор“.  

Тази настолна игра е страхотно забавление както за малки, така и за големи – нищо че в нея всички влизаме в ролята на джуджета. 

Ако искаш да се впуснеш в търсене на златото, ето какво трябва да знаеш за играта преди това. 

Какво представлява настолната игра „Саботьор“?

Играта е страхотна смесица от няколко популярни типове настолни игри, които привличат участниците по различни начини. 

Играчите търсят най-добрата стратегия, с която да изградят борда на настолната игра, за да стигнат до съкровището, но и същевременно трябва да поддържат ролята си и да се опитват да се надхитрят помежду си

Виж още: Страшни игри, които да играеш на тъмно

В „Саботьор“ може да си или джудже, стремящо се да стигне до златото, или саботьор, който изглежда като джудже, но има за цел да провали успеха на останалите играчи.

За да се прогресира в играта, се използват карти с тунели, които изграждат бордовото поле и пътя към златото. Всеки играч цели да продължи копаенето, но на пътя може да се появи и някоя от 27-те карти с действия. Те могат както да забързат, така и да саботират прогреса към златото. 

Основните видове карти в настолна игра "Саботьор"

Играта е страхотен избор за моментите, прекарани с цялото семейство, както и за по-големи компании. 

Подходяща е не само защото в нея могат да се включат до 10 участника, но и защото всички играчи трябва да работят заедно в един екип в първия етап от играта. Въпреки това накрая ще има само един истински победител – този с най-много злато. 

Страхотен избор за компаниите от хора, които обичат да печелят, но не искат да позволяват на надпреварата да отнеме от забавлението им заедно. 

Как се играе и какви са нейните правила?

Как да играем настолната игра „Саботьор“? Зависи дали разполагаме само с базовата игра, или и с разширението. Но който и вариант да избереш, резултатът ще е много забавления.

Играта започва като всяка друга игра с карти – с разделяне на картите по техния вид и разбъркване. От отделените карти с джуджета се теглят достатъчен брой джуджета и саботьори и се отстраняват излишните. 

Карти и борд на настолната игра "Саботьор"

След това се раздава на всеки участващ карта с лицето надолу – в зависимост от това каква карта изтеглиш, се определя твоята роля в играта. Не я разкривай пред никого, освен ако етапът на играта не го изисква. 

Следва разпределянето на картите за тунели – потърси сред тях стартовата, на която е изобразена стълба, и я постави за начало. След нея трябва да има достатъчно пространство за седем карти, с които всички играчи да копаете тунел. Когато играта започне, ще откриете, че тунелът може да се разшири в множество посоки.

Картите с тунели се смесват с картите за действие и се обръщат с лицето надолу, така че участниците да теглят от тестето, без да знаят какво им предстои. Всеки играч започва с равен брой на останалите карти. Той се определя според броя участващи. 

Играта започва от най-младия играч, а след това редът се предава по часовниковата стрелка.

Виж още: Как да изберем настолна игра – съвети и препоръки

Когато си на ход, трябва да изиграеш по една карта от ръката си. Можеш или да копаеш още от тунела, или да добавиш карта действие, или да пасуваш. При последното трябва да премахнеш една карта от ръката си и да я добавиш към изчистени карти. 

Независимо какъв избор си направил за хода си, трябва да изтеглиш една карта от тестето, с която да замениш тази, която си премахнал. Така играта продължава до изчерпване на тестето за теглене. Когато това се случи, играчите не теглят повече, а или играят карта, или пасуват, когато са на ход. 

Как се определя кой печели? 

Саботьор е разделена на рундове, които могат да свършат при няколко случая. В един от тях това се случва, когато се изчерпат всички карти както в тестето, така и в ръцете на участващите. Тогава се разкриват ролите на всички играчи и се продължава към следващия рунд. 

Настолна игра "Саботьор" 1+2

Кога печелят златотърсачите?

Златотърсачите печелят, когато рундът приключи с непрекъснат тунел от стартовата карта до картата със съкровище. Тогава последното джудже, поставило карта на полето, разпределя златото. То трябва да изтегли толкова злато, колкото са и златотърсачите. 

Всяка карта има различно количество злато, затова на това джудже се пада възможността да избере първо своя дял, а след това да даде на другите. В този случай саботьорите не печелят злато. 

Но ако саботьор е бил последният, който да е поставил карта на полето, водеща към съкровището, първо тегли джуджето, което стои отдясно на саботьора. 

Кога печелят саботьорите?

Саботьорите печелят, когато картата със съкровището не е правилно свързана със стартовата карта. В такъв случай, ако има само 1 саботьор, той получава карти със злато на обща стойност 4 златни къса. Ако саботьорите са 2 или 3, всеки получава по 3 златни къса. Ако са 4, всеки получава по 2 къса.

Играта приключва след три рунда. Тогава всички участници броят с колко злато разполагат и този, който е отбелязал най-голям успех, печели играта. 

Как разширението допълва играта? 

След като толкова много играчи обикнаха „Саботьор“, създателите на играта се погрижиха да открият още начини да допълнят забавлението. За тази цел идва разширението на базовата игра.

То е допълнено с още карти с джуджета, които въвеждат нови роли в играта – на началник, на спекулант и на геолог. Всеки от тях има специални умения и печели различно количество злато. 

Едновременно с това джуджетата се разделят на два отбора, които се съревновават да достигнат до съкровището и да попречат на другите да го получат.

В разширението на игра „Саботьор” има и нови карти с тунели, които правят копаенето още по-вълнуващо и трудно. Да не забравяме и новите карти с действия, които отключват дори повече възможности за игра.

Виж още: 14 интересни факта за любимите ти настолни игри

С тях джуджетата могат да обменят инструменти, да сменят отборите си, да крадат злато, да затварят други играчи в затвор или да ги освобождават от него и да разкриват скритите роли на играчите

Има ли стратегии, които да приложим по време на игра?

Едно златно правило за играта – никога не споделяй колко злато притежаваш всъщност. Съветваме те още да следиш как блъфират и лъжат саботьорите, когато биват разкрити, за да знаеш за какво да внимаваш в бъдещи рундове. 

Най-важната стратегия в тази игра е да не привличаш вниманието върху себе си прекалено често. В противен случай или ще те обвинят за саботьор, или ще изобличат самоличността ти – а тогава всички ще се обединят срещу теб. 

По време на играта можеш да помагаш или да саботираш другите играчи според целта си, но не позволявай това да издаде ролята ти. 

Не забравяй, че при тегленето на карти за ролята на всеки има една излишна карта. Това означава, че никога не е сигурно колко и дали има саботьори сред играчите – използвай това като стратегия за успех

Има и други неща, които можеш да направиш. Едното е да покажеш най-добрите си актьорски умения. Но освен това те съветваме да пазиш картите с действие до най-подходящия момент, в който можеш да ги използваш. И накрая, разбира се, най-важната стратегия – внимавай на кого се доверяваш. 

За кого е подходяща играта?

Лесните за следване правила и увлекателният геймплей прави играта подходяща за много възрасти. Затова и „Саботьор“ е чудесно занимание за цялото семейство, наред с децата над 8-годишна възраст. 

Така че можеш да поканиш всички близки да се насладите на играта заедно още сега. Вземи играта „Саботьор“ и приятно копаене в мината! 

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *