Български книги, с които да отпразнуваш 24 май

Български книги, с които да отпразнуваш 24 май

май 21, 2021
Категория: Нашите предложения
0 2555 3
Български книги, с които да отпразнуваш 24 май

Български книги, с които да отпразнуваш 24 май

По случай 24 май, Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, подбрахме няколко заглавия, които можеш да прочетеш, за да почетеш празника.

Всяка една от тези книги съдържа частица от пъстротата на българския език и богатството на българската култура. Показва и част от историята и битието на българите от едно по-старо време или старите традиции, които в някои кътчета на България са запазени и до днес.

Нямаше да има книги на български език, ако не съществуваше славянската писменост. С всяка прочетена книга отдаваме почит на азбуката, създадена от светите братя Кирил и Методий.

Сега можеш да се възползваш от предложението на Orange Center за 24 май и да закупиш 4 книги на цената на 3 тук. Ние ти подаряваме книга, защото четенето е богатство.

“Бабо, разкажи ми спомен“ на Ивинела Самуилова

“Бабо, разкажи ми спомен“

Главната героиня в „Бабо, разкажи ми спомен“ се отправя към малка махала в Балкана, наречена Небесна, заради проект, с който се е захванала. Проектът е свързан с българския фолклор, бит и народопсихология. Младата жена среща баба Жива и опознава мъдростите на старите хора чрез нея.
Скоро осъзнава, че в малката махала легендите придобиват плът и кръв, историята оживява, а простите неща от ежедневието са изпълнени със смисъл. Гражданката  иска да бъде част от този живот, не просто негов наблюдател, и да усеща пулса на ритмите, песните и езика му.

Романът е изпъстрен с истории от бита и народните традиции, които носят в себе си българския дух и култура.


Автор

Ивинела Самуилова

Брой страници

320

Издателство

Хермес

Рейтинг в Goodreads

3.76

„Калуня-каля“ на Георги Божинов

„Калуня-каля“

Романът „Калуня-каля“ излиза за пръв път през 1988 г. и за дълги години бива забравен, до преиздаването му през 2014 г. Този роман е препоръчван от нашите книжари. Действието в него засяга Априлското въстание, но е повече роман за едни времена, в които българските земи са смес от различни народности, култури и вери. Главният герой, Калуньо, вярва в Аллах, но иначе ежедневието му е неразличимо от познатото ни мислене и начин на живот на хората от тези времена.

Георги Божинов доближава езика на разказа максимално до автентичния за българите в края на 19. век. Част от мъдростите на романа можете да научите от подбраните от нас цитати.


Автор

Георги Божинов

Брой страници

352

Издателство

Хермес

Рейтинг в Goodreads

4.33

„Глина“ на Виктория Бешлийска

„Глина“

Пъстротата на българския език може да се усети много силно в романа „Глина“ на Виктория Бешлийска. Авторката от години събира стари български думи, лични спомени и истории и ги вплита в тази история, изтъкана с помощта на магията на българската култура, бит и фолклор. Романът се основава на една легенда, според която турският султан дава благословия на грънчарите от малкото село Бусинци, Трънско, да пътуват необезпокоявани в границите на империята.

Бусинската керамика отваря сърца и врати, но се превръща в цяр за цялото село благодарение на майстора грънчар Велико и пламенната му любов към Жара – темпераментна и дива, дъщеря на знаялицата Зевна, тя омагьосва всички с усмивката и пламенния си смях.

Най-голямото богатство на романа е в палитрата от старобългарски и архаични думи, в магията на езика и съживената легенда от приказния Трънски край.


Автор

Виктория Бешлийска

Брой страници

368

Издателство

СофтПрес

Рейтинг в Goodreads

4.70

„Възвишение“ на Милен Русков

„Възвишение“

Милен Русков ни връща по времето на Българското възраждане, когато двама приятели на Димитър Общи – Гичо от Котел и Асенчо от Жеруна – участват в Арабаконашкият обир. Романът,   препоръчван от нашите книжариавтентично предава българския възрожденски език и е изпълнен с геройства и предателства. Просветата стои в основата на романа, а изборът на език и изразните средства ни потапят в света на българите преди Освобождението по един невероятно забавен начин.

Тук на фокус са обикновените хора, техните мисли, действия, страхове и надежди.


Автор

Милен Русков

Брой страници

408

Издателство

Жанет 45

Рейтинг в Goodreads

4.46

„Тъй рече баба Ега“ на Ивинела Самуилова

„Тъй рече баба Ега“

Изследователката на фолклора, която в „Бабо, разкажи ми спомен“ отива в Балканската махала Небесна, този път се отправя към малкото селце Горни праг, намиращо се в Източните Родопи. Сгушено е под древно тракийско селище. Там младата жена се запознава с лечителката баба Ега, чиято възраст никой не знае. Тя битува в свят на магическо мислене, отдавна забравен от модерния човек.

Зад методите на лечителката се крие трупано с векове познание. В книгата намират място множество рецепти, народни песни, народопоговорки, религиозни обреди и целебни практики от източнородопския регион. Те сами по себе си са ценни и разкриват ценността на българския език и култура.


Автор

Ивинела Самуилова

Брой страници

304

Издателство

Хермес

Рейтинг в Goodreads

4.08

Най-хубавият начин да се отбележи и почете 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, според нас е с книга в ръка. Възползвай се от нашето промоционално предложение само от 21.05. до 24.05.!

Сподели ни в коментар с коя книга ще го отпразнуваш ти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *