Препоръчано от книжаря: „Калуня-каля“

Препоръчано от книжаря: „Калуня-каля“

юли 24, 2017
Категория: Ревюта
0 2012 4
Препоръчано от книжаря: „Калуня-каля“

Препоръчано от книжаря: „Калуня-каля“

Отдъхвам си за няколко минути от прочита… Докато всичко е прясно и топло, като изпечен хляб в съзнанието ми, ще споделя препускането си в тръс през страниците, заедно с героите от романа „Калуня-каля“, написан от Георги Божинов, живеещ своя втори живот след преиздаването му.

Благодаря на издателска къща „Хермес“ за книгата. И то каква книга! Чудно четиво!

Разгръщайки първите страници, откривам словесно богат текст, който използва палитра от емоции, за да нарисува не една живописна картина или портрет в съзнанието ми и в същото време се чете с невероятна лекота. Започнах да живея в миналото, понякога наблюдавах от ъгъла на стаята или се скривах зад някое дърво в гората, дори усещах вятъра в полето. Пренасях се години назад , далеч от мястото, на което се намирам сега.

georgi-bozhinov-660

Впечатляващ е начинът, по който текст може да те развълнува и да те постави в чужди обувки – в цървулите на Калуньо. Успях да погледна от „другата страна“ по онова време от историята ни. Началото беше леко. Любовта бе проста като „хляб и вода“, битовизмите бяха ежедневие, а взаимоотношенията почти първични. Затише пред буря. Наблюдавах и преживявах едно „безкрайно, безкрайно пропадане“ страница след страница, единствената радост беше в очакването с надежда светът да бъде нареден след метежа. Търсеното възмездие не беше мъст.

kalunia-kalia (1)Очаквах с нетърпение подреждането на този свят и за момент не спирах да изпитвам симпатии към главния герой, като човек, който иска светът да застане на мястото си и да се възцари мир – „…има и милост на този свят“. Чувствах, че преживявам всяко негово теразние и несгода, а за хубавите искрено се радвах. Три напрегнати дни в прочит. Трябваше да стигна до края, исках да се убедя, че героят ще намери своето спокойствие и мир.

Тежко се разделям с  „Калуня-каля“, но с усмивка. Все пак успях да се докосна до този свят по един различен начин. По същия начин се чувствах, когато приключих с поредицата книги на Димитър Талев. След такива прочити си казвам на ум „Има хора, има и човеци“.

На всеки, който има представа за това „що е човещина?“ или все още се пита, пожелавам приятно четене!

АВТОР: МОНИКА РОЛИНСКА, КНИЖАР В ORANGE CENTER PARADISE

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *