5 книги на Георги Господинов освен „Времеубежище“, които не бива да пропускаш

5 книги на Георги Господинов освен „Времеубежище“, които не бива да пропускаш

юни 2, 2023
Категория: Нашите предложения, Публикации
1 4021 3
5 книги на Георги Господинов освен „Времеубежище“, които не бива да пропускаш

5 книги на Георги Господинов освен „Времеубежище“, които не бива да пропускаш

Вероятно не остана читател, който да не научи за „Времеубежище“ на Георги Господинов вече. И поводът не може да бъде по-радващ – романът се превърна в първата българска книга, която да спечели Международния „Букър“. Затова и заслужено тя попадна в много списъци за четене.

Но останалите книги на Георги Господинов също заслужават разпознаваемост. Затова и днес ти напомняме за пет четива, написани от награждавания автор, и защо си струва да ги добавиш към списъка си за четене.

Естествен роман

Дебютът на Георги Господинов в прозата и романът, който му спечели национална и международна известност, е сред първите книги, които ще те посъветваме да не пропускаш.

Естествен роман, Георги Господинов

В нея читателят лесно разпознава стила на писане на автора, който по-късно ще прерасне в така отличителния говор от „Времеубежище“. И двата романа си приличат по това, че въпреки че в тях присъства повествование, то е описано като поезия. Размислите на героите, през чиито гледни точки следим развитието на действието, са основен фокус и в двата романа. А начинът, по който са илюстрирани, не биха оставили читателя равнодушен.

Виж още: Георги Господинов печели награда „Стрега“ с „Времеубежище“

В „Естествен роман“ ставаме свидетели на един развод и на последиците, които той носи след себе си върху живота и психиката на мъжа. Но именно заради краха на връзката на героя имаме възможност да се срещнем с още истории в рамките на романа. И да открием естествените изводи, които срещите с различни житейски съдби носят.

Физика на тъгата

През 2010 година България бе определена от списание „The Economist“ като най-тъжното място в света. Отчасти в отговор на тази статия, отчасти вдъхновен от човешките съдби, Георги Господинов пише „Физика на тъгата“.

Физика на тъгата, Георги Господинов

Подобно на останалите му романи и в този авторът успява да вплете множество истории и идеи, обгърнати в поетичен език.

Този път обаче героите не са така типични и естествени. В книгата ще се срещнеш с момче и с мъж, но и с минотавър, също с една Жулиета и с един Ален Делон. Но въпреки многообразието от персонажи в действителност истинският главен герой в книгата е едно цяло поколение, угрижено от своята тъга, самота и объркване.

Всичките наши тела. Свръхкратки истории

Освен с романите и стиховете си Георги Господинов днес е познат и с впечатляващите си къси разкази. Книгата, виновна за това, е „Всичките наши тела“.

Всичките наши тела. Свръхкратки истории

В кратките си 148 страници романът помества над 100 свръхкратки истории. Всяка от тях обаче се отличава от останалите – с темата си, с героите си и с тона си. Едни биха могли да те накарат да се смееш с глас, други пък те карат да изпиташ силна носталгия, трети биха успели да те разплачат.

Виж още: Автор на месеца: Георги Господинов, който спечели вниманието на цял свят

Подобно на предишната книга от списъка и тази е написана в отговор на социален въпрос. Този път краткият формат на разказите е избран с цел да обори многословието на днешното време и още по-важно – ненужното използване на думи, разпръснати в посоки без крайна дестинация. Но именно заради този проблем внимателно подбраните изразни средства на Господинов се отличават така силно.

Там, където не сме

Не можем да не включим в списъка и книга със стихове, защото именно с поезията си авторът започва своята кариера. А умението му да владее думите сияе особено силно в „Там, където не сме“.

Там, където не сме, Георги Господинов

В книгата попадат стихотворения, писани в продължение на десет години и ясно си личи как те са узрявали в съзнанието на Георги Господинов. Изчертани с очевидно майсторство, стиховете говорят за
личната и световната меланхолия, за пътуването и чезнето, за това, което никога няма да се случи, и за това, което още не му е дошло времето.

Сред творбите, които ще откриеш в поетичната книга, попадат „Да разхождаме своите кучета“, „Неща, които изяждат много време“, „Кино“ , „Сгрешено четене“, „Сутрешен полет“ и други.

Избрани истории

Въпреки че „Времеубежище“ е най-актуалната книга на Георги Господинов в момента, в действителност „Избрани истории“ ни носи най-нова порция творчество от автора.

Публикувана през 2022 година, в нея са поместени разкази, писани в множество моменти от творчеството на писателя – в продължение на цели 25 години. Между кориците на книгата намира място и може би най-известният разказ на автора – „Сляпата Вайша„.

Виж още: „Времеубежище“ – романът, изпреварил времето си, за да разкаже за миналото. Ревю

В „Избрани истории“ отново се срещаме с любимия герой на Господинов, Гаустин, за да преминем през едно пътешествие от собственото си детство през любовите и самотите до тревожността на последните дни.

Избрани истории, Георги Господинов

Чел ли си всички книги на Георги Господинов? А коя е любимата ти сред тях? Сподели ни в коментар – „Времеубежище“ ли те грабна най-силно, или си запазил любовта си за друго заглавие на автора?

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *