Автор на месеца: Георги Господинов, който спечели вниманието на цял свят

Автор на месеца: Георги Господинов, който спечели вниманието на цял свят

април 12, 2023
Категория: Orange отблизо, Публикации
0 311 0
Автор на месеца: Георги Господинов, който спечели вниманието на цял свят

Автор на месеца: Георги Господинов, който спечели вниманието на цял свят

Да, Георги Господинов стана писател на годината през 2022 година, но през малкото отминали месеци на 2023-та успехите му са не по-малко. Затова в книжарница Orange посвещаваме април на автора и на неговите постижения. И разбира се, за повода всички негови книги са с 20% онлайн отстъпка до края на месеца.

Но поводът всъщност никак не е един. През последните месеци авторът спечели своето място сред номинираните за не една, не две, а три престижни международни награди.

В тази публикация събираме някои от най-значимите постижения на Георги Господинов през последните години заедно с причините защо всеки от нас трябва да прочете негова книга.

Международни награди и номинации

Освен че попадна сред препоръките за книги от медии като The New Yorker и The Guardian, английското издание на „Времеубежище“, преведено от Анджела Родел, бе номинирано за редица световнопризнати награди.

На 14 март Георги Господинов стана първият български автор, който да попадне в дългия списък с номинации за Международния „Букър“. „Времеубежище“ се нареди сред 13-те книги, отличени от над 130 заглавия от цял свят, които ще се борят да попаднат в краткия списък. Дали това ще се случи предстои да разберем през този месец – на 18 април.

Time Shelter, Георги Господинов

Time Shelter, Георги Господинов

Броени дни по-късно авторът се нареди сред имена като Орхан Памук и Олга Токарчук в краткия списък на литературната награда на Европейската банка за възстановяване и развитие 2023.

И ако споменем само тези две номинации, ще подценим таланта на Господинов. Още в началото на годината той си спечели номинация за Дъблинската литературна награда. При това той попада в дългия списък за втори път. През 2016 година авторът бе сред номинираните заради книгата си „Физика на тъгата“.

През 2021 година пък писателят имаше пет международни отличия. Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература „Премио Стрега Еуропео“. Това го направи първият българин, който да стане носител на тази награда, както и първият автор от Източна Европа. По същия начин той стана първият български писател, който да спечели Athens Prize for Literature.

В рамките на същата година авторът спечели и награда Usedom за принос към европейската литература, както и наградата „Цинклар“, връчвана от Асоциацията на датските писатели, наред с наградата от фестивала „Узедомски литературни дни“.

Престижни български отличия

На родна земя Георги Господинов е не по-малко успешен. Носител е на отличия като „Икар“ (2004 г.), „Христо Г. Данов“ (2012 г.), „Български роман на годината“ (2013 г.), „Вазова награда“ (2014 г.), „Роман на годината“ (2021 г.), „Дъбът на Пенчо“ (2011 г. ) и „Български роман на годината“. А това са само малка част от постиженията му.

Физика на тъгата, осмо издание, твърди корици, Георги Господинов

Физика на тъгата, Георги Господинов

Миналата година новината, че авторът е предложен за официална номинация за Нобелова награда провокира много дискусии сред почитателите на българската литература. Тази година обаче няма съмнение, че всички отново говорят за Георги Господинов.

Затова, ако все още не си се потопил в книга от автора, сега е моментът да го направиш.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *