Георги Господинов печели награда „Стрега“ с „Времеубежище“

Георги Господинов печели награда „Стрега“ с „Времеубежище“

октомври 19, 2021
Категория: Личности, Публикации
0 631 1
Георги Господинов печели награда „Стрега“ с „Времеубежище“

Георги Господинов печели награда „Стрега“ с „Времеубежище“

Обичаният български писателГеорги Господинов покори и Италия! На церемония в Торино на 17 октомври му бе връчена най-престижната италианска награда за литература „Премио Стрега Еуропео“ за романа му „Времеубежище“, който печели в надпревара с още 4 други книги.

Така Георги Господинов се превръща в първия българин и въобще в първия писател от Източна Европа, който получава престижната награда. Наградата е част от Международния панаир на книгата – едно от най-големите литературни събития в Италия.

„Времеубежище на Георги Господинов“

В Италия романът „Времеубежище“ е издаден от изд. Воланд и преведен от Джузепе дел Агата. Наградата е признание и за него и прекрасния му превод.

Всяка година за наградата „Стрега“ биват номинирани 5 книги, преведени на италиански, от автори, които са печелили важни награди в родината си. Други носители на приза през годините са Умберто Еко, Марио Солдати, Маргарет Мацантини, Алберто Моравия и много други.

Сред конкурентите на Георги Господинов тази година са румънската легенда Ана Бландиана, отличената с Немската награда за литература Ане Вебер и носителят на „Гонкур“ Ерве Льо Телие.

„Времеубежище“ печели убедително с 10 от общо 20 гласа. Журито е съставено от италиански писатели, носители на наградата „Стрега“.

През годините авторът на „Естествен роман” е награждаван множество пъти у нас. Носител е на едни от най-престижните български отличия като „Икар“ (2004 г.), „Христо Г. Данов“ (2012 г.), „Български роман на годината“ (2013 г.), „Вазова награда“ (2014 г.) и много други.

Ако искаш да научиш малко повече за литературните навици на Георги Господинов, припомняме ти това интервю с него от първото издание на Книжния фестивал на Orange Center.

Коя е любимата ти книга на Георги Господинов?

, , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *