Запознай се с героите в „Електра“

Запознай се с героите в „Електра“

май 16, 2023
Категория: Знаете ли, че..., Публикации, Ревюта
0 964 1
Запознай се с героите в „Електра“

Запознай се с героите в „Електра“

След като накара хиляди читатели да се влюбят в „Ариадна“, Дженифър Сейнт се завръща с втора книга, която ни кани да се докоснем още веднъж до света на гръцката митология.

Този път авторката ни среща с непознатите истории на Електра, Касандра и Клитемнестра, за да ни разкаже за неразривната връзка, която ги обединява и обрича.

Електра, Дженифър Сейнт

Електра, Дженифър Сейнт

Съдбите и на трите жени са помрачени от проклятия и от изменчивата природа на богове и мъже. И трите жени страдат от избухването на войната в Троя. И трите жени носят в себе си гняв, но и борбеност. И накрая, но не на последно място – и трите жени се борят докрай за оцеляването си пред очите ни.

Преди да се впуснеш в техните истории, те каним да си припомниш малко повече за главните герои от книгата на Дженифър Сейнт. Запознай се с главните действащи лица в „Електра“ тук:

Клитемнестра

Клитемнестра, дъщеря на Тиндарей и Леда, заема множество роли през живота си и е важен персонаж в легендите от гръцката митология и историята за Троянската война.

Клитемнестра, сестра на Хубавата Елена и съпруга на Агамемнон
Героиня от "Електра" на Дженифър Сейнт

Първоначално е представяна единствено в сянката на красотата на сестра си, Хубавата Елена. В последствие тя трябва да приеме образа на съпруга на Агамемнон и кралица на Микена, преди да се превърне в майката закрилница.

С раждането на децата си, Ифигения, Електра и Орест, тя най-сетне се превръща в жената, която ѝ е писано да бъде. Но именно тогава губи и частица от себе си.

Очакват я предателства, невъзможна скръб и трудности. А първите от тях започват точно преди отпътуването на съпруга ѝ към Троя.

Агамемнон

Кърваво проклятие тегне над рода на Агамемнон – цар на Микена и славен войн. А той само спомага за предаването му през поколенията.

Баща му, Атрей, е убит, а неговият трон е завзет. Докато в Микена управляват Тиест и синът му Егист, в Спарта биват приютени Агамемнон и брат му Менелай, за да планират своето отмъщение.

Агамемнон, цар на Микена, баща на Електра и Орест

Когато двамата Атрееви синове успяват да извоюват възмездието, което са чакали, Агамемнон е провъзгласен за цар на Микена. Но той не спира дотук – решен е да се превърне в най-великия владетел в Гърция, а и в целия свят. Няма нищо, което ще го спре по пътя му. И няма никой, който той не би пожертвал.

Виж още: 10 от най-търсените ни заглавия на Алея на книгата

Електра

Електра, принцеса на Микена и най-малката дъщеря на Клитемнестра и Агамемнон, също е позната в множество роли – както на вярната дъщеря, така и на гневната отмъстителка. Но в книгата на Дженифър Сейнт се докосваш до нейната история по начин, по който не си имал възможност досега.

Електра, принцеса на Микена, дъщеря на Агемнон и Клитемнестра
Героиня от едноименната книга на Дженифър Сейнт

Нейната съдба също е застигната от проклятието на Атреевия род. Затова и тя никога не успява да се докосне до единственото нещо, за което копнее – живота с баща ѝ и семейството ѝ такъв, какъвто винаги е мечтала да има.

Орест

Принц Орест е най-близкият човек в двореца на Електра и нейна постоянна упора, докато баща им воюва в Троя. Но също като нея животът му е помрачен от проклятия.

Орест, герой от книгата на Дженифър Сейнт, брат на Електра и син на Агамемнон и Клитемнестра

Застигнат от мрачните последствия от предателствата в семейството им, той е принуден да напусне Микена и да търси спасението си другаде. Завръщането му у дома обаче не носи щастие, а само срещи с нови врагове.

Егист

Синът на Тиест, Егист, бива пощаден от Агамемнон, за да се превърне по-късно в най-голямата подкрепа на неговата съпруга Клитемнестра – дори в най-мрачните ѝ дела.

Егист, любовник на Клитемнестра
Герой от книгата "Електра" от Дженифър Сейнт

Той успява да се докосне до трона на Микена два пъти. Но властта му, макар и краткотрайна, не идва без кръвопролития.

Касандра

Принцеса Касандра, дъщеря на владетелите на Троя – Приам и Хекуба, е обречена на трудности през целия си живот. Въпреки че Аполон я благославя с дарбата да предрича бъдещето, той е и този, който я обрича на проклятието никой да не вярва на пророчествата ѝ.

Касандра, прочута пророчица
Героиня от книгата на Дженифър Сейнт - "Електра"

Дарбата и проклятието на Касандра я водят до прага на лудостта, но това не е единствената трагедия в съдбата ѝ. Скоро след това тя е застигната и от чуждо проклятие – такова, от което дори виденията ѝ не могат да я спасят.

Виж още: Запознай се с героите от „Ариадна“

Вероятно много от героите в „Електра“ са познати на читателя много преди първия досег с книгата. Но никога досега техните съдби, решения и вътрешни битки не са били разказвани по подобен начин.

Независимо колко знаеш за Клитемнестра, Електра и Касандра преди да разгърнеш романа от Дженифър Сейнт, едно е сигурно – съдбите на жените от Микена ще живеят дълго в съзнанието и сърцето ти.

Покани ги и вземи романа „Електра“.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *