10 от най-търсените ни заглавия на Алея на книгата

10 от най-търсените ни заглавия на Алея на книгата

септември 16, 2022
Категория: Orange отблизо, Публикации, Събития
0 749 3
10 от най-търсените ни заглавия на Алея на книгата

10 от най-търсените ни заглавия на Алея на книгата

За много хора това време от годината означава началото на училището или пък край на сезона на почивките. За читателите обаче това означава нещо съвсем различно – време за Алея на книгата в София.

Но също като лятото и всички останали хубави неща и това книжно приключение приключи. Сега е време за равносметка.

Десет книги от Orange Books се наредиха сред фаворитите на всички, които ни посетиха. Ако не си успял да се докоснеш до тях, споделяме няколко причини защо си струва още сега да поправиш тази грешка.

Лидерите: Забравените истории на България, Ивайло Кунев

Лидерите: Забравените истории на България, Ивайло Кунев

Книгата, която събра толкова много читатели в Кино Кабана, от автора, който успя да вдъхнови всички присъстващи… и не само. Никак не е чудно, че именно тя се нарежда на първо място в списъка ни.

В „Лидерите: Забравените истории на България“ Ивайло Кунев споделя 14 истории за успех, вдъхновени от някои от най-големите имена, които историята ни познава.

Романът доразвива това, което авторът започна в известната си аудиокнига „Забравените истории на България“, и предоставя още повече възможности да вземеш пример от моделите за успех на значимите българи. Прочети за ген. Владимир Вазов, Пенчо Семов, Мито Орозов, Пимен Зографски и още лидери с вдъхновяващи истории.

Ариадна, Дженифър Сейнт

Ариадна, Дженифър Сейнт

Принцесата на Крит с право привлече интереса на много от читателите, които посетиха шатра 49 по време на тазгодишната Алея на книгата.

В книгата на Дженифър Сейнт ще се потопиш в една по-различна версия на познатата история – този път разказана от гледната точка на забравените жени от гръцката митология.

Свикнали сме да слушаме само за подвига на Тезей, победил страховития Минотавър. Но какво не знаем за Ариадна, без която историята би имала съвсем различен край? А за сестра ѝ Федра, която още по-често остава пренебрегната?

Преоткрий познатия мит с „Ариадна“ и поеми на едно пътешествие до Древна Гърция. Но ако преди това искаш да си припомниш позабравеното за героите в историята, срещни се с тях тук.

Попитай ме отново, Мери Бет Кийн

Попитай ме отново, Мери Бет Кийн

След като „Попитай ме отново“ попадна сред списъците с най-добри книги на списания като Vogue, People и Elle, се радваме, че романът намери място и в списъка с любимци на посетилите ни на Алеята.

Книгата на Мери Бет Кийн впечатлява с отличителен стил на писане, който разказва една силно докосваща история. В нея ще се срещнеш с Франсис Глийсън и Брайън Станхоуп, колеги в полицейското управление на Ню Йорк, и техните съпруги Лина и Ан. Въпреки че живеят врата до врата, между двете семейства се ражда вражда. И въпреки тази вражда между децата на двете семейства се формира силно приятелство, от което разцъфва любов.

Но тази връзка ще бъде поставена на големи изпитания многократно в продължение на 30 години. Ще успеят ли Кейт Глийсън и Питър Станхоуп да удържат на трудностите, които една съдбовна нощ поставя пред тях?

Сърцебиене, том 1, Алис Осман

Сърцебиене, том 1, Алис Осман

Историята, която стопли сърцата на безброй читатели по света, а после завладя и Netflix, бързо спечели и посетителите на шатра 49.

В първи том от графичния роман на Алис Осман се запознаваме с Чарли и Ник и с историята на тяхното запознанство. Въпреки че години наред те споделят едно и също училище, пътищата им не са се пресичали, докато един ден не се налага да седнат на един чин.

Приятелството им бързо разцъфва, а Чарли започва да развива чувства към Ник, дори да смята, че няма шанс с него. Но любовта понякога работи по неочаквани начини.

Дъщерята на Пазителя на огъня, Анджелайн Були

Дъщерята на Пазителя на огъня, Анджелайн Були

Ако в момента се чувстваш като на кръстопът, тази книга ще ти хареса. В нея ще се срещнеш с осемнайсетгодишната Донис Фонтейн. Като повечето момичета на тази възраст тя с трудност търси своето място в света. Но за разлика от всички останали тя е закотвена между две различни вселени – този на родния ѝ град и този на съседния резерват на оджибве. А трагедията, която се случва в семейството ѝ, само повече я отчуждава от връстниците ѝ.

Когато момичето става свидетел на шокиращо убийство и попада в центъра на разследване на ФБР за смъртоносен нов наркотик, животът ѝ става дори по-сложен. Заради произхода си и познанията си по химия тя трябва да заеме ролята на информатор и да проследи източника на дрогата, а с това вече обърканият ѝ свят става още по-сложен.

Докато измамите и смъртните случаи се множат, парчетата малко по малко започват да се нареждат. А немного след това Донис разбира какво означава да си силна анишинабе куе (жена от редиците на оджибве) и какво е готова да жертва за своето племе. Дори и това да означава да разбие на парчета единствения ѝ познат свят.

Нощната кучка, Рейчъл Йодър

Нощната кучка, Рейчъл Йодер

Ако Кафка беше жена, вероятно щеше да напише този роман. Но вместо това я написа дебютен автор, при това майка, а това е само още една причина защо си заслужава да прочетеш книгата.

Романът на Рейчъл Йодеър е такъв, който не може да бъде описан – той трябва да бъде прочетен. Ако решиш да го направиш и ти, приготви се да виеш от смях. А за всяка жена, която реши да разлисти „Нощната кучка“, ще предупредим, че вероятно ще се припознае в една история, която действа като огледало за хиляди майки по света.

Войната на маковете, Р. Ф. Куанг

Войната на маковете, Р. Ф. Куанг

Първата книга от поредицата на Р. Ф. Куанг продължава да вълнува читателите. А прочетеш ли „Войната на маковете“ ще искаш да прочетеш и останалите заглавия от трилогията.

Потопи се в свят, в който реалността се преплита с митове за отмъстителни богове. В свят, в който едно момиче успява да преначертае съдбата си, но само за да рискува всичко човешко в себе си и да се пожертва в името на империята и честта.

Разказът на прислужницата, Маргарет Атууд

Разказът на прислужницата, Маргарет Атууд

Това е от онези книги, които завинаги ще бъдат актуални, защото те карат да се питаш за важни и трудни въпроси и да търсиш решението на проблемите, застрашаващи бъдещето ни. Затова и за пореден път книгата на Маргарет Атууд попада сред най-търсените заглавия по време на Алея на книгата.

Ако досега не си се срещал със сюжета от „Разказът на прислужницата“, ще те предупредим, че това е разказ за едно сурово общество, тиранично до пълна слепота.

В него способността на една жена да има деца е колкото дар от боговете, толкова и проклятие, което те обрича на тежката съдба да бъдеш прислужница. Да трябва да предлагаш тялото си на господарите си. Да трябва да забравиш за собствените си желания, семейство, работа и дори лично пространство. Да забравиш за свободата си.

Червенохалата, Цветелина Владимирова

Червенохала, Цветелина Владимирова

Червенохалата“ отново гостува на Алея на книгата и за пореден път се нарежда сред най-търсените заглавия. И вероятно това ще продължи да бъде така, докато не стане факт втората книга от поредицата на Цветелина Владимирова.

Ако си готов да се влюбиш в книгата и да чакаш с нетърпение нейното продължение като всички нас, те каним в кралствата във Ферисея. Цяло хилядолетие, след като Червената хала оставя целия свят в руини, нейната единствена наследница се бори за свободата си. Ще успее ли да избяга от миналото си тя?

Момичето с гръмовния глас, Аби Даре

Момичето с гръмовния глас, Аби Даре

Още едно заглавие, което за втори път успява да привлече вниманието на читателите, още един тържествуващ разказ за едно смело момиче. Този път това е Адуни, една от милионите девойки в Нигерия, обречени на бедност.

Ще бъде ли възможно за нея да се пребори и да намери своя гръмовен глас въпреки привидно непреодолимите препятствия?

10 от най-търсените ни заглавия на Панаира на книгата

Остана ли заглавие сред тези, които да не си прочел все още? Не се притеснявай, ако не си успял да се сдобиеш с някоя от тези книги по време на тазгодишната Алея на книгата. Ще ги откриеш всички в нашата онлайн книжарница.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *