Запознай се с героите в „Ариадна“

Запознай се с героите в „Ариадна“

август 25, 2022
Категория: Публикации
0 692 2
Запознай се с героите в „Ариадна“

Запознай се с героите в „Ариадна“

Рядко дебютна книга постига толкова голям успех, какъвто постигна „Ариадна“ от Дженифър Сейнт. След като читателите по цял свят се срещнаха с нея за първи път през 2021 година, книгата бързо се превърна в заглавие, което не бива да се пропуска.

Най-сетне „Ариадна“ се появява на българския пазар, благодарение на издателство Orange Books – предпоставка още повече читатели да се срещнат с увлекателната история на принцесата от остров Крит. Книгата черпи вдъхновение от гръцкия мит за Ариадна, като предлага нов, различен поглед върху съдбата ѝ.

Между страниците ще срещнеш известна история, макар и за едни тя да е добре позната, а за други – позабравена. Ако спадаш към втората група хора, ти предлагаме да се срещнеш с някои от най-важните персонажи в книгата, преди да се впуснеш в четенето ѝ.

Едно уточнение от наша страна – няма нужда да се притесняваш, че ще откриеш спойлери в този текст. В него ще намериш единствено повече поводи защо да притежаваш „Ариадна“.

Цар Минос

Цар Минос - владетел на Крит и баща на Ариадна

Бащата на Ариадна е жестокият цар Минос, управляващ остров Крит. Той е синът на Зевс и Европа и също като баща си непрестанно търси възможност да засвидетелства могъществото и силата си.

Според легендата цар Минос се помолил на Посейдон да му изпрати красив бик, който обещал в последствие да пожертва на самия бог на моретата. Но алчният цар се изкушил да надхитри боговете и поискал да задържи бика за себе си. Затова на негово място пожертвал друго по-нисше същество. Това разгневило Посейдон, а заради предателството на Минос трябвало да пострада неговата съпруга.

Пазифая

Пазифая, царица на Крит и майка на Ариадна

Майката на Ариадна е царицата на Крит, Пазифая, дъщеря на Хелиос и нимфата Персеида.

Пазифая попада сред множеството жени от митологията, които биват наказани за грешките на мъжете в живота си. Когато възгорделият се цар Минос опитва да измами Посейдон, богът на морето прокълнава Пазифая. В резултат на това царицата забременява от бика, който Минос опитал да задържи за себе си. Именно от тази неестествена връзка се ражда Астерий – получовек-полубик. Историята го познава с името Минотавър, което в буквален превод означава „Бикът на Минос“.

Минотавър

Минотавър - брат на Ариадна

Роден вследствие на божественото проклятие и отгледан в самота, Минотавър бързо се превръща в чудовището, което всички са предполагали, че той ще бъде.

Единственото място, където може да бъде пленен Минотавър, се оказва съвършеният Лабиринт под двореца на остров Крит, изграден от гениалния майстор Дедал. Именно там обаче намират смъртта си мнозина – за да затаи чудовищния си глад, Минотавър всяка година трябва да поглъща 14 души.

В пореден опит да засвидетелства своето величие и като кръвен данък за смъртта на неговия син, Андрогей, цар Минос изисква това жертвоприношение от атиняните. Кръвопролитията не спират, докато не идва Тезей.

Тезей

Синът на цар Егей, Тезей, е принцът на Атина, който доброволно заема мястото на един от своите поданици и пристига на остров Крит като жертвоприношение. Но истинската му цел е да опита да убие Минотавър. Когато Ариадна го вижда за първи път, красотата му я запленява и с нейна помощ Тезей успява не само да сложи край на кръвопролитията и да убие Минотавър, но и да избяга от сложния Лабиринт.

Постижението му носи световна слава и почести – а дали това не е била целта му от самото начало?

Ариадна

Ариадна

Персонажът, с който ще прекараш най-много време от тази книга, а и този, за когото ще разбереш най-много, е принцесата на остров Крит, Ариадна. За да те запознаем с нея, можем да ти разкажем много, но ние предпочитаме да оставим това на книгата, която ще те накара да се влюбиш в героинята.

Ариадна, подобно на много други жени, живее в сянката на мъжете в живота си. Детството ѝ, някога изпълнено с танци и поводи за усмивки, е почернено от проклятието, което тегне над семейството ѝ.

Надеждата за щастие идва, когато зърва Тезей. Той е не само красивият принц, в който Ариадна би могла да се влюби, но и възможността ѝ да избяга от остров Крит, да потърси своето собствено приключение и най-важното – да сложи край на кръвопролитията.

С хитрост Ариадна открива начин, по който да помогне на Тезей. Тя му предоставя оръжието, с което да се изправи в битката срещу нейния чудовищен брат, но също така и кълбо с прежда, с което той да маркира пътя, по който е минал и лесно да излезе от лабиринта.

В замяна на помощта ѝ Тезей я отвежда от остров Крит и ѝ обещава да се ожени за нея, но съвсем скоро Ариадна започва да се разкайва за решението си.

Федра

Федра, сестрата на Ариадна

Сестрата на Ариадна, Федра, е другият главен герой в историята, макар и това да не е очевидно от заглавието на книгата.

Тя е най-малката сестра в семейството, но и най-близкият човек на Ариадна сред всички в двореца. Федра е благословена със сияеща красота, но и е също толкова хитра, смела и упорита. А в книгата на Дженифър Сейнт ще се запознаеш с една още по-смела нейна версия.

Когато неочаквано е изоставена от най-близкия си човек, сестра си Ариадна, тя не се предава и прави всичко възможно, за да оцелее и да открие своето щастие.

Ариадна - Дженифър Сейнт

Много пъти, когато изкуството черпи вдъхновение от историята на Ариадна, тя е изобразявана в ролята на изоставена и предадена жена с разбито сърце. В тази книга обаче ще се срещнеш с друга нейна страна. В книгата на Дженифър Сейнт Ариадна сама поема контрол над съдбата си и предприема рискове, които могат да бележат целия ѝ живот.

Историята на Ариадна в тази книга не се концентрира върху трагичната ѝ любов, а върху друга, много по-важна връзка за нея самата, която не може да си позволи да изгуби – тази със сестра си Федра.

Какъв ще е краят на историята на двете сестри – разбери в „Ариадна“ от Дженифър Сейнт. Вземи книгата още сега ТУК.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *