Отаку тест: Знаеш ли тези 8 интересни факта за My Hero Academia?

Отаку тест: Знаеш ли тези 8 интересни факта за My Hero Academia?

май 11, 2023
Категория: Манга, Публикации
0 410 2
Отаку тест: Знаеш ли тези 8 интересни факта за My Hero Academia?

Отаку тест: Знаеш ли тези 8 интересни факта за My Hero Academia?

Много деца са си мечтали да пораснат да бъдат супергерои. В повечето случаи това е просто наивна мечта, но в свят, в който 80% от хората имат специални способности, нещата изглеждат по различен начин. Такъв е светът на My Hero Academia.

И след като е такъв, мечтата на Изуку Мидория да бъде супергерой като своя идол е напълно оправдана. Поне до онзи мрачен ден, в който докторът му разкрива, че е един от тези 20% хора, които са лишени от свръхсилите, познати като Quirks.

Но за да бъдеш герой, не е нужно да бъдеш специален, а само да си готов да помагаш. Точно тази храброст забелязва в Изуку неговият идол супергерой. И точно затова го избира за наследника на своята свръхсила, предавана сред поколения престижни герои.

My Hero Academia, Vol. 1, Kohei Horikoshi

My Hero Academia, Vol. 1, Kohei Horikoshi

С новопридобитите си способности Изуку Мидория трябва да се изправи пред безброй предизвикателства. Едно от които е да оцелее в академията за супергерои.

Но освен супергерои в този свят съществуват и суперзлодеи, които трябва да бъдат спрени. А създателят на мангата Кохей Хорикоши представя нови и нови пластове на обществото от поредицата с всяка глава, създавайки история, до която всеки манга почитател трябва да се докосне.

През целия месец май можеш да го направиш и ти, като вземеш нов том или специално издание от поредицата My Hero Academia с 20% отстъпка. А с поръчката си участваш в игра за спечелване на един от три двойни билети за Aniventure Comic Con.

А докато дойде време за манга събитието на годината (или докато дойде време да си получиш поръчката), те каним да тестваш познанията си за поредицата с един плюс ултра тест. Ще споделим 8 интересни факти, а ти ни сподели колко от тях знаеше и преди.

Мангата е започнала като one-shot

Преди Кохей Хорикоши да стане популярен мангака той създава кратка манга история за списанието Akamaru Jump. Тя се казва „My Hero“. Звучи познато нали?

В нея става дума за мъж на име Джак Мидория – болнав продавач на продукти за супергерои. Но въпреки слабата си физика той мечтае да стане герой също.

Виж още: Ако гледаш анимето, прочети мангата: Vinland Saga и My Hero Academia

Концепцията за свят със супергерои, описан с помощта на отличителния стил на мангаката, се харесала на читателите. И именно така се ражда познатата ни поредица.

С няколко промени, разбира се – Мидория се превръща в ученик, а болнавото му състояние се прехвърля на All Might.

Всички герои са със специално подбрани имена

Вероятно повечето почитатели на поредицата знаят каква е символиката зад прякора на главния герой – Деку. Дума, която първоначално може да се възприеме като нарицателно за безполезен или глупав човек, в Boku no Hero Academia е възприета като позитивна, благодарение на намесата на героинята Урарака. Тя прави асоциацията с друга японска дума „dekiru“, която в превод гласи „мога да се справя“.

My Hero Academia, Vol. 4

My Hero Academia, Vol. 4

Но освен тази символика Кохей Хорикоши е вложил голямо внимание в подбора на имената на героите. Например при вечно импулсивния Бакуго мангаката е избрал име, което не съществува в японския език, но пък може да се преведе като „Майстор на експлозиите“.

Цялото име на друг от учениците в академията, Денки Каминари, пък се превежда „Електрическа гръмотевица“.

Първоначално Кацуки Бакуго е бил замислен с друг характер

Кохей Хорикоши разкрива, че при първоначалното създаване на героите е смятал да създаде Бакуго с много по-позитивен характер.

В първоначалната версия на първата глава Бакуго бил вечно усмихнат персонаж, изпълнен с надежда и милосърдие. Но именно това са ключовите страни на характера на Мидория. Затова и мангаката се страхувал да създаде втори подобен герой и решил да превърне Бакуго в персонаж, който повече се доближава до образа на антигерой.

За изненада на Кохей, именно това накара феновете на поредицата да обикнат Ка-чан и затова той е избиран за най-популярен герой в мангата.

Тору Хагакуре и Цую Асуи първоначално са били момчета

Два от най-обичаните женски персонажи в клас 1-А въобще е нямало да бъдат момичета. Първоначално мангаката е създал героя със суперсила да бъде невидим и този със силите на амфибия като момчета. Променил решението си, когато осъзнал, че повечето ученици в академията са именно момчета.

My Hero Academia School Briefs, Vol. 5

My Hero Academia School Briefs, Vol. 5

Въпреки това именно в ролята си на момичета двете героини стават любими на читателите.

Мина Ашидо е вдъхновена от „Пришълецът“

С черните си очи и розова кожа Мина Ашидо е една от най-отличителните на външен вид героини в мангата. И има защо – вдъхновена е от иконичния филм на Ридли Скот „Пришълецът“.

Това първоначално е трябвало да бъде отразено и в името ѝ. Тя е щяла да бъде именувана „Ридли Герой: Кралицата на пришълците“.

Може би това име би ѝ стояло по-добре, ако първоначалният дизайн на героинята бе запазен. В него тя е с много по-дълги и извити рога, които ѝ придават още по-извънземен вид.

Два героя са създадени от почитатели на поредицата

Кохей Хорикоши създава богат на герои свят с разнообразни специални способности в BHA. Но дори той има нужда от помощ понякога. Получава такава от феновете си.

След като печелят конкурс, феновете на поредицата Чиита Абара и Тецуя Охара получават възможност да създадат дизайна на два героя за поредицата – Bubble & Centipede, които са асистенти на Sir Nighteye.

Очако Урарака първоначално е притежавала способностите на The Mount Lady

Момичето със забавния и приветлив характер първоначално е било създадено да притежава много различни способности. Вместо възможността да накара всеки и всичко да полети Урарака е имала същия quirk като The Mount Lady.

My Hero Academia, Vol. 33

My Hero Academia, Vol. 33

Въпреки това Хорикоши избрал да промени специалните ѝ способности, защото смятал, че ученичка, която умее да променя размера си до този на гигант, няма да бъде интересна за читателите.

Герои от други манга поредици се появяват в My Hero Academia

Вероятно всеки почитател на работата на известния мангака ще разпознае общите черти между неговите герои. Но приликите между персонажите не са единствените начини, по които Кохей Хорикоши свързва своите поредици.

Много герои от Oumagadoki Zoo се появяват в My Hero Academia, като най-голямо място в историята заема Gang Orca.

Това, което още по-малко почитатели на поредицата знаят, е, че не само герои на Кохей Хорикоши се появяват в MHA. В 259 глава, 27 том, има панел, в който много герои се изправят пред битка. Сред тях може да се разпознае и Денджи от Chainsaw-man.

Виж още: Кои бяха най-големите манга поредици на 2022 година?

Колко от тези интересни факти знаеше и колко научи за първи път? Независимо от резултата ти, заслужаваш да се наградиш с нова манга… а защо не и с билет за аниме и манга фестивал? Пазарувай от поредицата My Hero Academia с 20% онлайн отстъпка и участвай в играта за спечелване на двоен билет за Aniventure Comic Con.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *