Отаку тест: Знаеше ли тези 7 интересни факта за Chainsaw Man

Отаку тест: Знаеше ли тези 7 интересни факта за Chainsaw Man

март 26, 2024
Категория: Публикации
0 332 0
Отаку тест: Знаеше ли тези 7 интересни факта за Chainsaw Man

Отаку тест: Знаеше ли тези 7 интересни факта за Chainsaw Man

Какво се случва, когато разорен тийнейджър обедини сили с куче-дявол? Получаваме една от най-известните манга поредици в момента – Chainsaw Man.

Тацуки Фуджимото, мангаката, създал поредицата, вплита в едно вълнуващ сюжет за свят, изпълнен с неповторими детайли и интересни герои, заедно с голяма доза хумор. И всичко, за да създаде нещо, което никога не сме виждали от Shōnen манга досега.

В Orange посветихме март месец на поредицата, затова на сайта можеш да откриеш всички нейни части с 20% отстъпка. А по традиция в блога те срещаме с няколко от интересните факти, които вероятно не знаеше за поредицата, за да тестваме точно колко отдаден отаку си.

Chainsaw Man, 1

Виж ги тук:

Chainsaw Man участва в My Hero Academia

Започваме с нещо лесно – почти всеки манга фен вече знае за иконичното преплитане на две от най-популярните поредици в момента. (Ако не знаеше досега, не пропускай да прочетеш статията ни за Boku no Hero Academia).

В 259 глава от мангата, посветена на живота в училище за супергерои, в панел с много герои, готови за битка, в ъгъла може да се види разпознаваемият силует на Денджи.

Все още нито един от замесените мангака не е коментирал тази случка, така че не знаем дали това е била предварително уговорена идея или Кохей Хорикоши само е искал да добави интересна препратка в мангата си.

В мангата са включени имената на известни мангака

Тацуки Фуджимото връща услугата и също включва препратки към други известни поредици и техните създатели. В панел, който показва всички жертви на дявола, породен от страха на хората от пистолети, списъкът включва няколко познати на всички ни имена.

Такива са Ейчиро Ода, създател на мангата One Piece, Тайто Кубо, автор на Bleach, Юки Табата, който сътворява Black Clover, Хаджиме Исаяма, създателят на Attack on Titan. И да, Кохей Хорикоши от My Hero Academia също присъства в списъка.

Дяволът на проклятията е вдъхновен от мистериозен японски ритуал

Освен известния Gun Devil един от най-разпознаваемите дяволи в поредицата е този, който се ражда от страховете на хората от проклятия.

Способностите на Curse Devil са свързани с използването на пирони и са вдъхновени от японски ритуал с мрачни цели. Казва се Ushi-no-Toki-Mairi и се смята, че се използва, за да прокълне човека, към когото е насочен. Изпълнява се, като се забиват пирони в свещено дърво.

Chainsaw Man, Vol. 10

Почита прилича на Макита

Да, написахме това правилно. Не Макима, а „Макита“, марка за дърворезачки. Ясно е, че Почита прилича на моторна резачка, но конкретният модел, който е вдъхновил образа, е от марката Makita. По съвпадение или не, брандът звучи по много подобен начин като героинята Макима от поредицата.

Chainsaw Man е вдъхновен от филми като „Тексаското клане“

След като открихме от къде идва вдъхновението за лика на Почита, време е да разкрием и от къде се корени идеята за цялата история. Лесно е да забележим вдъхновението от филма „Тексаското клане“.

Но най-големите почитатели на Тацуки Фуджимото знаят, че той е много отдаден киноман. Затова и препратки към други известни филми могат да се забележат в поредицата. Един от най-популярните сред тях е класиката на Тарантино „Глутница кучета“.

Мангата печели награда за най-много убийства

Всички можем да се съгласим, че Chainsaw Man е една от най-популярните манга поредици в момента. Затова и не е учудващо, че е спечелила множество награди. Само тази година спечели наградата за най-добра нова поредица на тазгодишните награди Crunchyrol заедно с още пет отличия.

Но може би най-вълнуващата и необичайна награда, с която Chainsaw Man може да се похвали, е отличието за най-много убийства в манга.

Мистерията около числото 108087

Във всеки отаку тест се опитваме да вмъкнем няколко интересни факта, а бройката обикновено е вдъхновена от число, което много пъти се повтаря в поредицата или има специално значение за нея. За Chainsaw Man правим изключение, защото в тази поредица емблематична цифра е загадъчната 108087.

Много малко се знае за това защо тази цифра се вижда толкова често в мангата. Появява се най-често на заден фон, на билборд, върху сгради или на други места, където е лесно да се пропусне. Възможно е цифрата да не е обвързана с нищо, но феновете са озадачени и постоянно спекулират каква е причината.

Chainsaw Man, Vol. 13

Някои смятат, че е обвързано с главите 10, 80 и 87, други – че е обвързано с датата 10 август 1987 година. Това не е изключено, след като действието се развива само 10 години по-късно – през 1997 година. Трети обвързват цифрата с 108 – числото, което се смята за фатално в Япония. А други пък чакат да се появи поредният обрат, който да обясни появите на цифрата.

Виж още: Отаку тест: Знаеш ли тези 4 интересни факта за Death Note

Има и по-практично обяснение. Възможно е това да е подписът на асистента на Тацуки Фуджимото – Ханачика Тояма. Феновете правят връзката между начина, по който се прочитат сричките на името и прочита на цифрата.

Независимо каква е тайната на 108087, едно е сигурно – това е само още един детайл, с който мангаката тества наблюдателността на феновете си.

Ти попадаш ли сред тях? Ако отговорът е „да“, надяваме се да сме успели да те изненадаме с някои от тези факти.

Във всеки случай обаче заслужаваш да се наградиш с нов том от поредицата. До края на март ще откриеш всички с 20% отстъпка.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *