Български писатели гостуват виртуално в класните стаи за Деня на европейските автори

Български писатели гостуват виртуално в класните стаи за Деня на европейските автори

март 21, 2024
Категория: Публикации
0 574 1
Български писатели гостуват виртуално в класните стаи за Деня на европейските автори

Български писатели гостуват виртуално в класните стаи за Деня на европейските автори

На 25 март отбелязваме Деня на европейските автори – ден, който ни приканва да разгърнем света на книгите пред децата и да им разкажем за чудесата на четенето. В Orange отдавна сме се отдали на тази цел, затова те каним да се присъединиш към нас.

Виж повече: Разгръщаме светове: Orange и фондация „Детски книги“ обединяват сили, за да повишат грамотността сред децата

За да помогнем на някои от най-популярните автори у нас да достигнат до малките си почитатели в цяла България, обединихме сили с приятелите ни от фондация „Детски книги“ и фондация „Четене“. Заедно пред камерата поставихме осем любими разказвачи за деца, за да им зададем няколко любопитни въпроса за историите им и не само. Те ни отговориха пък с още по-любопитни истории – всички от които да докоснат детските сърца.

Отговорите им ще откриеш под формата на видео интервюта, които от 25 март нататък всеки ще може да гледа в YouTube канала на Orange. Ако ти си учител или библиотекар, ако имаш читателски клуб или работиш с деца, каним те да ги използваш, за да организираш виртуална среща за малките читатели. Нека разкажем на децата за живота на писателя и нека заедно отглеждаме повече бъдещи читатели.

А за да покажем на света колко ангажирани деца има в България, не забравяй да регистрираш виртуалната среща като събитие в сайта на Европейската комисия.

Кои автори можеш да поканиш в класната стая с видео интервю?

Радостина Николова е признат писател от децата – през 2014 година книгата ѝ „Приключенията на мотовете: Здравей, ново утре!“ спечели наградата „Бисерче вълшебно“, за която журито са малките читатели. А оттогава още много други нейни книги печелят любовта на малки и пораснали.

Катя Антонова, любим автор на всеки почитател на феите в България, е един от гостуващите в YouTube канала на Orange. Ако досега не си срещал нейното име, тя стои зад поредицата за Ванилия, „Феята от захарницата“. Книгите ѝ се отличават с хумора и красивите си илюстрации, които бързо ги превърнаха в едни от най-популярните у нас.

Благой Д. Иванов е име, което вече е познато както на възрастните, така и на децата. Като отдаден фен на страшните филми, комикси и книги той създава вълнуващи истории. Нарича ги тиктакащи бомби със закъснител, защото идеите за тях изведнъж избухват в главата му, създавайки пищни разкази и пълноцветни герои. Една такава е „Тринайсет чудовища за Хелоуин“.

Доника Ризова също попада сред авторите, които създават интересни истории както за възрастни, така и за деца. Най-популярна е с поредицата си за Дракончето Ринти. Какво трябва да знаем за него? Че обича спагети и ябълки, умее да играе на плейстейшън, да учи пауни да бият дузпи, да гаси пожари и да пали такива. Какво трябва да знаем за поредицата? Че тя е един прекрасен урок за приятелството и приключенията.

Иван Раденков е автор с отличително чувство за хумор, което ясно си проличава в интервюто му. Още по-силно заблестява то в книгите му. Някои от най-популярните му са „Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания“, „Фалшив речник на смешните фрази“ и „Вкусът на приключенията. 10 истории за лакомници“.

Цвета Брестничка е автор на много от популярните детски книги у нас. От тези от поредицата „Във Вълшебната гора“ до заглавия като „Небивалици с буквите от А до Я“. И като автор на толкова разнообразни заглавия в интервюто си тя най-добре разказва колко интересен и многостранен е животът на писателя.

Слави Стоев, най-добре познат с поредицата си за Лиско и Лис, подхожда към книгите си като психолог, предавайки по интересен начин важните уроци в живота. Историите му са изпълнени с поуки, но и със забавления, с интересни герои и с послания за приятелства.

Юлия Спиридонова се вдъхновява за историите си от „Пипи Дългото чорапче“, но и от българския фолклор, създавайки уникални по своето съдържание книги, които увличат децата в интересни светове. Сред най-популярните ѝ заглавия са „Ножицата“ и „Къде си, слънце“.

Всички видео интервюта с изброените автори търси YouTube в канала на Orange.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *