Отаку тест: Знаеш ли тези 4 интересни факта за Death Note

Отаку тест: Знаеш ли тези 4 интересни факта за Death Note

февруари 23, 2024
Категория: Манга, Публикации
0 447 0
Отаку тест: Знаеш ли тези 4 интересни факта за Death Note

Отаку тест: Знаеш ли тези 4 интересни факта за Death Note

Всеки, който се е докосвал до Death Note, знае, че това е манга, обвита в мистерии. От тайнствения автор до скритите значения в историята – има много, което провокира интереса в мангата… и много, което повечето фенове не знаят.

Затова и посветихме целия февруари месец на Death Note. Нашата манга поредица на месеца можеш да откриеш с 20% онлайн отстъпка до 29 февруари, а сега дойде време да ѝ обърнем специално внимание и тук с 4 интересни факта.

Death Note, vol. 1

Прочети какви още тайни крие поредицата и ни сподели в коментар колко от тях научи за първи път. А истинските отакута ги знаят всички.

Има тетрадка, има и гумичка

Както се случва при много други известни манга поредици, историята на Death Note първоначално изглежда много различно. Преди да започне официалната поредица, мангаката Цугуми Оба създава пилотна one-shot глава, в която главният герой е момче на име Таро Кагами.

Той се натъква на Death Note случайно по подобен начин както в основната история, но за разлика от интелигентния Light той не познава английския език. След като не успява да си преведе думата „Death“ и правилата, на които тетрадката се подчинява, той възприема откритието си като обикновен дневник.

Death Note Short Stories

Но когато в него записва имената на съучениците си, които го тормозят в училище, разбира истинските способности на тетрадката.

Незнанието му предизвиква смъртта на двамата ученика и Таро не може да си прости. Виждайки страданието му, Ryuk се смилява над него и му подарява Death Eraser – специално средство от света на шинигамитата, което позволява на имената, написани в тетрадката да бъдат изтрити. Това моментално възвръща живота на всеки, убит от тетрадката.

Историята в пилотната глава продължава с разкритието, че Таро не е единственият, който има достъп до тетрадка. Двамата притежатели на Death Note забъркват каша от неприятности, която завършва с разкритието на специалните способности на тетрадката пред полицията и я превръщат в митологичен предмет, за който цял свят спекулира.

Въпреки интересната история от този one-shot Цугуми Оба решава да промени идеята си и премахва гумичката от основната поредица.

L и Light са врагове като Mac и Windows

Цугуми Оба се погрижил героите, чиито сблъсък проследяваме в историята, да са колкото еднакви, толкова и пълни противоположности. Мангата открива много начини, по които да демонстрира това. Двамата са по-интелигентни от всички останали, но го показват по различни начини. Двамата са отегчени от света и откриват развлечение в търсене на справедливостта – отново по напълно противоположни начини.

Но същевременно единият е затворен и потаен към всички хора, докато другият използва харизмата си, за да напредне пред останалите. Единият е готов да отнеме живота на противника си, а другият се е отдал да спре убийствата.

Вниманието към детайла си личи до такава степен, че феновете забелязват как L и Light се различават в дори най-малките неща. Включително в избора си за компютър – в мангата съвсем ясно виждаме, че L е почитател на Mac, а Light на Windows.

Death Note How to Read 13

Враждата между потребителите на двете компании отдавна е повод за забавни дебати онлайн. А този малък детайл в мангата само допълва начина, по който героите от историята се различават. Някои фенове отбелязват, че съпоставянето става дори по-забавно, когато го погледнем в светлината на любовта на Ryuk към ябълките.

Нумерологията е особено важна в мангата

Вече стана ясно, че Цугуми Оба обича да вмъква тайни послания в работата си. По същата причина и нито едно число не е случайно използвано. 108, 6 и 4 са само част от повтарящите се елементи в историята и за това има важна символика.

Мангата неслучайно има точно 108 броя глави. Числото носи специално значение в будизма, защото се смята, че именно толкова на брой са греховете, на които човек трябва да устои, преди да стигне до Нирвана. Затова в Япония 108 се е превърнало в еквивалент на числото 666 за много други култури.

Виж още: Да надникнем в историята на мангата

Същевременно 6 не отсъства от мангата. Именно толкова на брой тетрадки могат да съществуват едновременно в света на хората.

Death Note: Black Edition, vol. 6

Може би най-често срещаната цифра обаче е 4. Когато нечие име е вписано, без да е посочен моментът на смъртта, след точно 40 секунди този човек ще загине от удар. Ако пък някой започне да вписва причината за смъртта, детайлите трябва да бъдат описани в рамките на 6 минути и 40 секунди. Или иначе казано – общо 400 секунди.

Ако човек започне да използва Death Note, шинигами ще се появи пред него в рамките на 39 дни – точно под 40 дни. А ако изгуби тетрадката, има 490 дни да я намери отново, преди да загуби правото си над нея. А това се равнява на година и 4 месеца.

В случай че нечие име е вписано грешно 4 пъти, ефектите на тетрадката не могат да го застигнат.

Цифрата е символична не само защото в християнството четворката има важно значение. „Четири“ на японски език може да се прочете по начин, който звучи идентично с прочита на думата „смърт“. Затова и в Страната на изгряващото слънце 4 е също толкова фатална цифра като 13.

Death Note e 10-ата най-добра манга на всички времена, въпреки че е забранена на много места

Death Note е от онези манга поредици, чието име познават дори хората, които не са се докосвали до света на мангата.

Популярността ѝ е толкова голяма, че през 2007 година след гласуване в Япония поредицата заема почетно място в топ 10 от най-популярните манга поредици, създавани някога. След адаптацията на мангата в аниме Death Note добива още по-широка разпознаваемост.

А до днес множество други адаптации във филми, сериали и дори мюзикъли разширяват фен базата. Постижението е значително, след като мангата бива забранена в множество държави заради тежките теми, които засяга.

Виж още: Манга, плакати и мърч – какво да подариш на отаку?

В Orange обаче тя никак не е забранена. Напротив – до края на месеца ще я откриеш с 20% онлайн отстъпка. Сега е моментът да я вземеш. Но преди това не забравяй да ни оставиш коментар – колко от тези факти знаеше преди?

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *