Най-ценните книги, с които да се сдобиеш в гимназията

Най-ценните книги, с които да се сдобиеш в гимназията

юни 21, 2021
Категория: Публикации
0 1670 2
Най-ценните книги, с които да се сдобиеш в гимназията

Най-ценните книги, с които да се сдобиеш в гимназията

След като ти показахме най-ценните книги, с които да се сдобиеш в началното училище, а след това и най-ценните книги, с които да се сдобиеш в прогимназията, дойде ред и на най-ценните книги за гимназията!

Представяме ти няколко книги, които влизат в задължителното ученическо четене в гимназиалните класове, които ще искаш да прочетеш и препрочиташ! Неслучайно се изучават в училище – повярвай ни, има защо… продължи да четеш и сам ще се увериш!

До 17.07.21 г. можеш да се възползваш от нашето предложение и да закупиш от сайта всяка от задължителните книги за лятото с намаление до 25%!

„Дон Кихот де Ла Манча“ – Мигел де Сервантес

„Дон Кихот де Ла Манча“

Рицарските романи, които благородникът Алонсо Кехана чете, толкова завъртат главата му, че започва да се отъждествява с героите от тях. Превъплътил се в рицар, какъвто не е, той яхва дръгливия си кон Росинант и започва да търси приключения…  В негов верен помощник се превръща Санчо Панса, който е един обикновен фермер.

„Дон Кихот“ се е превърнала в най-знаменитата испанска творба, както и една от най-превежданите книги след Библията! Първата част от романа е публикувана за пръв път през 1605 година, а втората – 1615 година. Романът е толкова признат, че през 2005 година Испания пуска в обращение монети от 2 евро с лика на знаменития рицар.

„Декамерон“ – Джовани Бокачо

"Декамерон"

„Декамерон“ е сборник с новели, вдъхновени от чумната епидемия във Флоренция от 1348 година. В превод заглавието означава „десет дни“ и съдържа 100 новели, разказани от 10 души в рамките на 10 дни. Някои от историите са еротични, други комични, трагични или с поучителни уроци в тях. Основната им задача е да осмеят лицемерието на римокатолическите духовници.

Сборникът е публикуван между 1348 и 1353 година и от тогава е адаптиран многократно в киното, театъра, в операта, музиката и в прозата. Новелите съдържат в себе си ранните черти на Ренесансовия човек – именно оптимизма и любовта като основна движеща сила.

„Пътешествията на Гъливер“ – Джонатан Суифт

„Пътешествията на Гъливер“

„Пътешествията на Гъливер“ е разказ от първо лице в четири части и представя пътуванията на корабния лекар Лемюъл Гъливер до други, фантастични светове. Първо се озовава в Лилипутия – страната на лилипутите, а после в Бробдингнаг – страната на великаните. В третата част Гъливер пътува из различни острови в океана, където става свидетел на най-различни интересни неща като хвърчащ остров, възможност за призоваване на духове от миналото и безсмъртни хора. В четвъртата част пък попада в страната на говорещите с коне.

Първата част – „Гъливер в страната на лилипутите“ – е написана през 1721 година, но е публикувана през 1726 година. Интересното при написването на романа е, че се появява като пародия на „Робинзон Крузо“ на Даниел Дефо, с което осмива представянето на фантастични сюжети като реалистични или документални.

„Евгений Онегин“ – А. С. Пушкин

„Евгений Онегин“

„Евгений Онегин“ е роман, който за разлика от стандартните сюжети с един център, около който се развива действието, има две ключови точки в сюжета. От една страна стои драмата на главния герой и възлюбената му Татяна Ларина. От друга – дуела между него и добрия му приятел Владимир Ленски, който се провежда заради женска чест и който води до смъртта на втория.

Пушкин работи над романа в продължение на 7 години и го публикува на отделни глави между 1825 и 1837 година.

„Граф Монте Кристо“ – Александър Дюма

„Граф Монте Кристо“

Младият и успешен моряк Едмон Дантес се завръща в Марсилия след дълго плаване, за да се ожени за своята възлюбена – Мерседес. Заради предателство Дантес е осъден на доживотен затвор без обжалване в деня на сватбата си, без да има вина. Той прекарва 14 години  затворен в замъка Иф, преди да успее да избяга. През това време планира своето отмъщение.

Творбата е завършена през 1844 година и е публикувана първоначално във вестник в осемнадесет части. Години по-късно излиза и под формата на книга в два тома. Действието в първата част се развива във Франция по време на бурните исторически събития от 1815-1838 година, а във втората героите пътешестват в Италия, Англия, Испания и други европейски страни.

Изборът на български произведения, на които да се спрем по-конкретно тук, е много труден. Тъй като мислим, че голяма част от българските творби, които се изучават в училище заслужават внимание, те съветваме да обърнеш внимание на „Под игото“ и „Епопея на забравените“ на Иван Вазов, на „Разкази“ от Йордан Йовков и „Гераците“ на Елин Пелин. Не пропускай и поезията на Христо Смирненски, събрана в „Избрани творби“, както и поемата „Септември“ на Гео Милев.

Възползвай се от нашето предложение и вземи всяка от тези и още книги за училище с отстъпка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *