Лий Бардуго – автор на месец юни в Orange Center!

Лий Бардуго – автор на месец юни в Orange Center!

юни 22, 2021
Категория: Публикации
0 761 0
Лий Бардуго – автор на месец юни в Orange Center!

Лий Бардуго – автор на месец юни в Orange Center!

В края на този дъждовен юни решихме да ти представим няколко любопитни факта за Лий Бардуго – автор на месеца в Orange Center, чиито книги можеш да поръчаш с 20% онлайн отстъпка!

Знаеше ли, че родното място на Лий Бардуго е Йерусалим, Израел?

Родена е там на 6 април 1975 година, но израства в Лос Анджелис, Калифорния и завършва английска филология с бакалавърска степен в Йейл през 1997. Преди да се заеме с писане, тя работи в областта на рекламата, журналистиката и дори в грима и специалните ефекти.

Работата като копирайтър ѝ помага да подобри уменията си в писането на текстове, преди да започне да пише романи. Става популярна с поредицата си „Гриша“. Първата книга, „Сянка и кост“ е издадена през 2012 година. До момента книгите ѝ са издадени в над 50 страни, преведени са на над 22 езика и от тях са продадени над 4 милиона екземпляра.

„Сянка и кост“

Става популярна с поредицата си „Гриша“. Първата книга, „Сянка и кост“ е издадена през 2012 година. До момента книгите ѝ са издадени в над 50 страни, преведени са на над 22 езика и от тях са продадени над 4 милиона екземпляра.

С излизането на сериала Shadow and Bone по Netflix, базиран на света Гриша, книгите ѝ придобиват още по-голяма популярност.

Към света на „Гриша“, освен книгите „Сянка и кост“, „Престол и щурм“ и „Падение и подем“, спада и дуологията „Шест врани“ и „Алчни крале“. Действията в нея се развиват две години след тези в „Сянка и кост“ и проследяват историята на Каз Брекер.

Лий Бардуго не спира дотук със света „Гриша“. Следващата поредица, която е базирана в него, започва с „Белязания цар“ и продължава в „Под знака на вълците“, която се очаква да излезе този месец.

„Деветият дом“

Отделно от този фентъзи свят, авторката има още два романа. „Деветият дом“ е първият ѝ роман за възрастни, а „Жената чудо: вестител на войната“ е част от поредицата DC Icons.

Ето още 10 факта за нея, които най-вероятно не знаеш:

 • Тя мисли, че драконите в една история я правят далеч по-добра. Не може да си представи да напише нещо, в което няма фентъзи елемент.

 • Прави ѝ лошо впечатление, когато във фентъзи свят не се обръща внимание на икономиката и социалните условия, в които се намират героите.

 • Страда от асептична некроза – заболяване, което се появява в резултат на временна или трайна загуба на кръвоснабдяването на костите. Заради него понякога й се налага да ходи с бастун. Но заболяването ѝ всъщност я вдъхновява да създаде един от персонажите си с увреждане – Каз Брекер.

 • Светът на „Гриша“ е вдъхновен от царска Русия от началото на 19 век.

 • Публикува първата си книга, когато е на 35 години и насърчава всички, които искат да бъдат писатели, да не се отказват, да не се сравняват с другите и да открият режим на работа, който е най-подходящ за тях.

 • Като ученичка в Лос Анджелис много от другите деца често ѝ се подиграват заради религията ѝ и поради относителната бедност на семейството ѝ.

 • Заради нещастното си детство често бяга в книгите – сред любимите ѝ автори са Стивън Кинг и Айзък Азимов.

 • Докато учи в Йейл членува в тайното общество „Вълча глава“. То е основано още в началото на 19 век, но започва да приема жени едва от 1992 година. Членуването й там я вдъхновява да напише „Деветият дом“ години по-късно.

 • Успява да напише „Сянка и кост“ за 8 месеца. Много бързо успява да се сдобие с агент и договор за публикуването на 3 книги, но все още не била уверена в успеха си.
 • Вдъхновение за „Шест врани“ получава от един билборд с Мат Деймън и Джордж Клуни от филма „Пазители на наследството“

Бонус факт:

 • Засега книгата „Под знака на вълците“ е последната от света на Гриша, но Лий Бардуго споделя, че си е оставила отворена вратичка за още книги, които да допълнят историята.

Ако все още не си чел книгите на Лий Бардуго, можеш да ги поръчаш с 20% отстъпка от Orange Center до 30.06.21г.!

Знаеш ли още интересни факти за Лий Бардуго и книгите ѝ? Сподели ни в коментар!

, , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *