Най-ценните книги, с които да се сдобиеш в прогимназията

Най-ценните книги, с които да се сдобиеш в прогимназията

юни 10, 2021
Категория: Нашите предложения
0 1532 0
Най-ценните книги, с които да се сдобиеш в прогимназията

Най-ценните книги, с които да се сдобиеш в прогимназията

Миналата седмица ти представихме Най-ценните книги, с които да се сдобиеш в началното училище, а сега сме ти подготвили и списък с най-ценните книги, с които да се сдобиеш в прогимназията.

Какво ги прави ценни ли? Това са класики, доказали се във времето, съдържащи послания и мъдрости, които могат да бъдат полезни в различни житейски ситуации.

„Хитър Петър“ – Сава Попов

„Хитър Петър“

Сава Попов събира на едно място приказки и легенди за Хитър Петър, който съществува в легендите на българския фолклор от 16-17 век. За него се разказват анекдоти по българските земи от 400 години. Това, с което се характеризира Хитър Петър, е че той е беден селянин, който се отличава с мъдрост, находчивост и хитрост. Историите са весели и изпълнени с остроумни шеги.

„Тайната градина“ – Франсис Бърнет

„Тайната градина“ е роман за връзката с природата и нейната лечебна сила, чрез която хората са по-силни и здрави. В романа това е представено чрез едно селско момче на име Дикън, с което се срещат сирачето Мери Ленъкс и нейният болнав братовчед Колин, които живеят в мрачно имение.

Тайната градина, Франсис Бърнет

Дикън им показва вратата към Тайната градина, където децата започват да гледат на света през призмата на приказната оживена природа.

Романът е издаден за пръв път през 1911 година, и от тогава е част от любимите детски книги.

„Приказка без край“ – Михаел Енде

„Приказка без край“

Едно съвсем обикновено момче с необикновеното име Бастиян Балтазар Букс води съвсем обикновен и скучен живот. Той намира начин да избяга от реалността с книгата „Приказка без край“, която открива в антикварна книжарница. Тази книга е вълшебна и тя го понася в света  Фантазия, където Бастиян среща смелото момче Атрею и драконът на щастието Фукур.

Първото издание на романа е от 1979 година, публикуван в Германия. Любопитното при него е, че всяка глава започва с поредната буква от азбуката, а в оригиналната немска книга дори е използван цветен печат, за да се отбелязват моментите, които се случват в реалния свят, във Фантазия и тези, които са между двата свята.

„Моето семейство и други животни“ – Джералд Даръл

„Моето семейство и други животни“

Джералд Даръл е естествоизпитател и природозащитник, любител изследовател и колекционер. Книгата разказва за част от детството му, когато е живял със семейството си на остров Корфу, където се заражда любовта му към природата и животните. Описва комичните взаимоотношения със семейството си, всеки от членовете на което е представен като странен, чудат и своенравен.

„Моето семейство и други животни“ е написана през 1955 година. По това време Джералд Даръл е много болен, и въпреки че определя писането като досада, романът е написан с удоволствие и лекота.

„Бай Ганьо“ – Алеко Константинов

„Бай Ганьо“

Първата част на романа е обединена около пътуванията на Бай Ганьо из Европа, като се набляга на сравнението между българина и европейците. Втората част е насочена към злободневните теми от политическия живот в България.

Бай Ганьо постепенно се превръща в нарицателно име за българин с отрицателни черти като простащина, мошеничество и използвачество в народното творчество.

Алеко Константинов пише „Бай Ганьо“ през 1895 година и чрез нея се изправя пред сложните социалнопсихологически въпроси на своето време.

Всички книги, подбрани за задължителната ученическа литература, са доказали се във времето стойностни четива. Дори да прочетеш само част от тях, ще се обогатиш с ценни мъдрости, културни познания за различни народи и ще развиеш въображението си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *