Най-ценните книги, с които да се сдобиеш в началното училище

Най-ценните книги, с които да се сдобиеш в началното училище

юни 4, 2021
Категория: Нашите предложения
0 1303 1
Най-ценните книги, с които да се сдобиеш в началното училище

Най-ценните книги, с които да се сдобиеш в началното училище

Ние знаем, че понякога задължителното лятно четене може да е малко досадно. Но след като сме прочели голяма част от задължителните книги знаем, че някои от тях са доста интересни и забавни! А мъдростите, заложени в тях, ги правят още по-ценни. 

Предлагаме  списък с най-готините книги, с които да се сдобиеш и прочетеш в началното училище. Уверяваме те, че години по-късно ще искаш да ги препрочиташ.

„Пипи дългото чорапче“ – Астрид Линдгрен

„Пипи дългото чорапче“

Пипилота е 9-годишно момиче, надарено с огромна сила. Наследява я от баща си, морския капитан Ефраим Дългия чорап. Пипи живее без родителски контрол, забърква се в различни приключения, обича да говори врели-некипели и често се надсмива на възрастните. Тя живее във Вила Вилекула заедно с маймунката си, на име Господин Нилсон, както и с един кон.

Астрид Линдгрен създава историята през 1941 година, докато гледа болната си 7-годишна дъщеря. След като няколко издателства я отхвърлят, „Пипи дългото чорапче“ бива публикувана през 1945 година.

Виж още: Най-ценните книги, с които да се сдобиеш в прогимназията

„Приключенията на Том Сойер“ – Марк Твен

„Приключенията на Том Сойер“

Том Сойер е палаво и смело хлапе, което успява да се забърка в най-различни каши. Губи се в пещера, разкрива убийство, намира съкровище и опознава трепетите на първата  любов. Той обаче винаги успява да измисли как да обърне в своя полза всяка ситуация.

Романът първоначално е смятан за пълен провал – реализирал е само 24 000 продадени бройки през първата година от издаването му пред 1876 година. Години по-късно „Том Сойер“ се превръща в тотален бестселър и американска класика.

„Приключенията на Пинокио“ – Карло Колоди

„Приключенията на Пинокио“

Пинокио е жива марионетка, която майсторът Джепето създава от парче борово дърво. Най-забележителното му качество е, че носът му се издължава, когато лъже. Постепенно, минавайки през различни перипетии, той помъдрява, научава се как да се грижи за другите  и така се превръща в истинско човешко същество.

Книгата е публикувана за пръв път през 1883 година и от тогава е преведена на над 300 езика. Превърнала се е в най-превежданата нерелигиозна книга в света!

„Ян Бибиян“ – Елин Пелин

„Ян Бибиян“

Ян Бибиян среща дяволчето Фют още в началото на романа и двамата започват да вършат какви ли не пакости. Ян Бибиян започва да се държи лошо с всички около себе си, докато останалите дяволи се притесняват, че Фют ще стане за посмешище от приятелството с човек. Героят преминава през много премеждия, лутайки се между злото и доброто.

Първоначално романът е публикуван на части във вестника за деца и юноши „Пътека“. Първото самостоятелно издание е пуснато през 1933 година, а през годините претърпява няколко преработки.

„Хвърчащата класна стая“ – Ерих Кестнер

„Хвърчащата класна стая“

„Хвърчащата класна стая“ е пиеса, която петима приятели искат да поставят в гимнастическия салон на училището преди Коледа. Репетициите им обаче са осуетени от ученици от друго училище, които отвличат едно от момчетата заедно със записките за пиесата. Затова момчетата подготвят мащабна и комична спасителна акция, в която блясват като герои. 

Това е последният роман, който Ерих Кестнер публикува преди Хитлер да дойде на власт в Германия – през 1933 година. След това той става свидетел на изгарянето на книгите му, сред които и „Хвърчащата класна стая“.

„Старогръцки митове и легенди“ – Николай Кун

„Старогръцки митове и легенди“

Сборникът със старогръцки митове и легенди съдържа в себе си истории за сътворяването на света, за герои като Херкакъл, Прометей, Персей, Язон и Аргонавтите, Троянския цикъл и легенди от Одисея. Текстовете са ценен източник на мъдрости от света на древните гърци, които са основополагащи в много отношения както в литературата, така и в разбирането на света.

Публикуван е за пръв път през 1914 година в Русия, първоначално със заглавието „Какво са разказвали гърците и римляните за своите богове и герои“.

Имаш ли книги, които често препрочиташ? Разкажи ни за тях!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *