Най-добрите писатели на исторически романи

Най-добрите писатели на исторически романи

юни 13, 2022
Категория: Личности, Публикации
0 446 0
Най-добрите писатели на исторически романи

Най-добрите писатели на исторически романи

Не ти е нужна машина на времето, за да се потопиш в друга епоха. За тази цел са всички исторически романи.

Те са не просто интересни книги за четене, но и възможност за вълнуващо докосване до епохи, които вече са отминали. Използвай ги, за да почерпиш вдъхновение, за да научиш нещо ново и за да си набавиш няколко приятно прекарани часа в компанията на интересна история. 

Също като при останалите книги и светът на историческите романи отваря безкрайни възможности. Има книги от жанра, които стриктно се придържат към доказаните факти, а други събират историята с фантазията. 

Има и книги, които са вдъхновени от само една личност, а други обхващат съдбата на цели народи. Но независимо какъв роман стои пред теб, от него ще научиш много.  

За кого са подходящи историческите романи?

Не е нужно да си историк или да имаш големи познания за света, който е съществувал преди нас, за да се насладиш на някой добър исторически роман. Стига само да си търсиш хубава книга, защото сред този жанр ще откриеш много такива.

Историческата литература има почитатели сред всички възрастови групи, но най-богато е разнообразието от книги, написани за порасналите читатели, които вече са развили интерес към разказите от миналото. 

Кои са най-известните писатели на исторически романи?

Има автори, които са посветили цялата си кариера на писането на исторически романи. Има и писатели, които заради едно свое заглавие, остават завинаги в историята на жанра. Трети пък са едновременно познати както заради своите романи от разнообразни жанрове, така и заради историческите. 

Всички те обаче заслужават да попаднат в списъка на най-добрите и най-известни писатели на исторически романи:

Колийн Маккълоу

Макар и най-популярната ѝ книга „Птиците умират сами“ да не е историческа, Колийн Маккълоу е посветила най-голямата част от живота си на историческите романи. 

Жените на Цезар, книга 1: Сервилия

Жените на Цезар, книга 1: Сервилия

Поредицата за владетелите на Рим е най-продължителната ѝ, като за завършването ѝ авторката отделя цели 30 години от кариерата си. А за проучването тя е прочела няколкостотин книги. 

Кен Фолет

Едно от най-известните имена в жанра несъмнено е Кен Фолет, макар и да е постигнал много и с крими романите си. Продава над 100 милиона копия от книгите си, а по историческите му романи са създавани филми, спечелили множество награди, сред които и „Златен глобус“.

Място, наречено свобода, Кен Фолет

Място, наречено свобода, Кен Фолет

Както в криминалетата му, така и при историческите романи Фолет се стреми да надникне по-дълбоко в политическите теми и особеностите на различните култури. Най-силната му страна обаче е способността му да потапя читателя в книгите с добре разказан сюжет. 

Виж още: Цитати от любимите ни български исторически романи

Хилари Мантел

За Хилари Мантел се смята, че е един от авторите, които са революционизирали жанра на историческите книги. Английската писателка успява да разчупи ограниченията на жанра, пресъздавайки цялостни образи от всяка епоха и съживявайки миналото, без да пести детайли. 

Доведете труповете, Хилари Мантел

Доведете труповете, Хилари Мантел

Нейните романи получават признанието на цял свят. Мантел двукратно печели литературната награда „Ман Букър”, както и „Коста“ и „Дейвид Коен“. А книгата „Доведете труповете“ е обявена за заглавие на годината от множество издания и списания.

Филипа Грегъри 

Още един от най-даровитите писатели в жанра – Филипа Грегъри. Тя се отличава с подробния анализ на времето от 16 до 18 век, като повечето ѝ книги се развиват именно в този период. Богатите си познания и вдъхновението по темата дължи на докторантурата си за литература на 18 век.

Три сестри, три кралици, Филипа Грегъри

Три сестри, три кралици, Филипа Грегъри

Автор е на няколко книги, попаднали в списъка за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“. И всеки един от тях пренася умело читателя в история от изминало време, но с преживявания, в които всеки може да се припознае. 

Лев Толстой 

Макар и шедьовърът на Лев Толстой да се приема днес като една от ненадминатите класики, поначало „Война и мир“ е книга, която стои някъде между историческата литература, реализма и философията.

Война и мир, том 1
Лев Толстой

Война и мир, том 1, Лев Толстой

От написването на романа до днес той остава единствената историческа книга, направила толкова много за жанра. Действието в нея е като дисекция на Русия по време на управлението на Александър I и Наполеоновата война, но и не само. 

Запознаваш се с руското общество в цялата му пъстрота и многообразие през погледа на над 500 герои от три различни поколения. 

Колсън Уайтхед

Колсън Уайтхед е от онези автори, които се вдъхновяват от миналото, за да разкажат истории, които всеки читател има нужда да прочете. Неговите творби смесват фантастичното с реалните исторически факти, за да коментират теми, които са важни и за съвременното общество. 

Подземната железница
Колсън Уайтхед

Подземната железница, Колсън Уайтхед

Книгите му разглеждат проблемите в миналото на САЩ, но вдъхновяват много млади писатели днес с вечните си послания. Именно заради това и творбите му са толкова награждавани. Уайтхед печели награди като „Пулицър“, „Националната книжна награда“, „Артър Кларк“ и други. 

Сър Уолтър Скот

Има причина защо една от най-престижните награди за исторически романи да носи името на сър Уолтър Скот. Освен че неговите творби са особено добре написани, така че да предават действителността на историята, те успяват да потопят читателя в неочаквани светове и преживявания. 

Кенилуърт
Уолтър Скот

Кенилуърт, Уолтър Скот

Сър Уолтър Скот остава толкова голям отпечатък върху жанра, че творбите му са сравнявани с тези на Шекспир, а същевременно от тях се вдъхновяват писатели като Виктор Юго и много други. 

Хедър Морис

През последните няколко години името на Хедър Морис все по-често се споменава в контекста на най-известните писатели на исторически романи. А популярността ѝ се дължи на дебютната ѝ книга – „Татуировчикът на Аушвиц“. 

Татуировчикът на Аушвиц, Хедър Морис

Татуировчикът на Аушвиц, Хедър Морис

Още с издаването си тя попада в списъка на бестселърите и достига читатели от над 50 страни в света. След успеха на романа Хедър Морис написва още две истории, които успяват да докоснат почитателите на жанра. А това е само началото на кариерата ѝ. 

Диана Габалдон

Габалдон е едно от имената в списъка, което не съвпада съвсем по творчеството си с останалите, но заради една своя книга заслужава да попадне сред най-добрите писатели на исторически романи. Нейното произведение „Друговремец“ попада сред литературата, която смесва няколко жанра в себе си. 

Виж още: Най-търсените любовни исторически романи

Друговремец, Диана Габалдон

Друговремец, Диана Габалдон

По малко от романтиката, по малко от фантастиката и историческите романи, разбира се – това са основните елементи, които умело се преплитат в книгата, променила света на прозата. Отпечатъкът върху историческия жанр е толкова голям, че „Друговремец“ заслужава да попадне във всеки подобен списък.

Орхан Памук 

Не можем да не споменем и автора, дръзнал да разкаже истината за родината си, дори и това да означава, че обществото ще го накаже за това. 

Чумни нощи, Орхан Памук

Чумни нощи, Орхан Памук

Неговият роман „Чумни нощи“ предизвиква истински фурор в света на литературата, макар и да е считан за обида към турското знаме. В него историческата действителност и фантастиката се преплитат по начин, който отлично илюстрира проблеми, за които малцина дръзват да говорят. 

От него читателят може да научи както за традициите, така и за съвременния прогрес, за миналото и настоящето, за принципите и страховете на Изтока и Запада. И именно това носи на Орхан Памук Нобелова награда за литература. 

Елиф Шафак

Още един писател, който твори в много жанрове, но именно заради заслугите си към историческата литература печели най-голямо признание, но и най-много критики. И то във връзка с подобна тема.

Елиф Шафак може да е позната на българската аудитория предимно с романите си „Любов“ и „Чест“, но по-голямо е постижението ѝ с книгата „Копелето на Истанбул“.

 Копелето на Истанбул, Елиф Шафак

Копелето на Истанбул, Елиф Шафак

Романът е един от малкото, които така директно и цялостно разглеждат темата за турския геноцид на арменците. Шафак обръща внимание на проблема през призмата на човешките истории по начин, който е толкова дързък, че предизвиква началото на съдебен процес срещу нея.

Обвиненията срещу писателката са отменени, а това е малка част от причината защо книгата ѝ се превръща в най-продаваната в Турция за 2006 година. 

Това, което прави историческата литература специална, е способността ѝ едновременно да ангажира читателя, но и да поставя в центъра на вниманието важни теми от миналото и настоящето. И всяка една такава книга заслужава да бъде прочетена. Затова към кои исторически романи ще посегнеш първо? 

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *