Кои приказки да четем на децата?

Кои приказки да четем на децата?

април 14, 2022
Категория: Публикации
0 579 0
Кои приказки да четем на децата?

Кои приказки да четем на децата?

Приказките за деца са толкова многобройни и различни по съдържание и сюжет, че за да откриеш най-подходящата, трябва да търсиш през девет села в десетото. 

За да не се превръща търсенето на истории в търсене на златна ябълка или на митологични същества, сме събрали на едно място нашите препоръки към родителите, които искат да открият най-подходящите детски приказки за четене. Защо е важно да се чете, на кои заглавия да се спреш и всичко друго, нужно за по-приказно детство – ще намериш съветите ни тук. 

Какви са ползите от четенето на приказки в ранна възраст?

Читателите, които отдавна са обикнали следобедите вкъщи с одеяло и няколко часа, прекарани в четене на книга, вероятно нямат нужда от убеждаване. Те и сами знаят, че да четем на децата е повече от полезна активност. 

Но нека потърсим какво казват педагозите и експертите по темата за ползите от ранната среща на малчуганите със света на литературата. 

Вероятно всеки би могъл да се досети, че книгите позволяват на децата да развиват своето въображение и езикови способности. Но отвъд това има множество други ползи, които не бива да се пренебрегват. 

Първи въпроси и отговори: Как растат цветята

Първи въпроси и отговори: Как растат цветята

С книжките децата се учат да задържат вниманието си върху едно нещо за продължително време и да се съсредоточават. Същевременно с тяхна помощ се усвояват основните ценности и границата между доброто и злото.

Често книжките са вдъхновени от ежедневните ситуации, в които детето може да попадне, затова от историите то може да научи как да се справя с тях. Ако търсиш детски книги с такава цел, подходящ избор ще бъдат заглавия като „Какво има в гърнето“, „Детската градина. За какво е?“ или „Първи въпроси и отговори: Защо трябва да спим“. 

Освен вече изброените няколко ползи от четенето има и такива, които не си проличават веднага. Вече са проведени проучвания, които доказват, че именно заради ранната среща с книгите децата развиват своя богат речник

На първо място малчуганите започват да говорят по-бързо и по-скоро, благодарение на книгите. Същевременно мнението на експертите гласи, че малките читатели, които още от първите години от развитието си са се запознали със света на литературата, чуват няколко милиона повече думи от връстниците си, още преди да стигнат до детската градина.

А с колкото повече думи и светове се срещат децата, толкова по-подготвени са те за предизвикателствата от живота.   

Кога да започнем да четем на децата?

Вероятно когото и да изберете, за да попитате този въпрос, отговорът ще бъде различен. Според някои проучвания четенето оказва положително влияние върху децата дори по време на бременността. Доказателствата по темата все още са оскъдни, но имаш свободата да тестваш верността им от първо лице. 

След появата на бебето обаче много родители се отказват от четенето, когато видят, че не успяват да задържат интереса на малчугана към книгата. Но това не бива да те обезкуражава. 

Вярно е, че в рамките на първите години от живота на детето няма да успяваш да отнемеш вниманието му задълго. Но дори само по няколко минути четене на ден помагат на децата в развитието на техните способности. 

Препоръчително е първото запознанство на бебето с книжките да бъде, когато то е на три-четири месеца. Тогава слухът му се развива и гласът на родителя му ще го успокоява. С всеки изминал месец обаче детето ще започне да усвоява повече информация под различни форми. 

Грузулак (дръпни, бутни, плъзни), Джулия Доналдсън

Грузулак (дръпни, бутни, плъзни), Джулия Доналдсън

Постепенно можеш да запознаваш детето с книжки с картинки или такива със звуци, с меки и дебели странички – колкото по-интерактивни, толкова повече начини има малчуганът да се занимава с тях.

Как да четем с малчуганите?

Важно е и да знаеш как да четеш на децата. За най-малките бебета до 3 години е препоръчително да отделяш само по 10 минути за четене. На по-големите читатели можеш да отнемеш вниманието за от 15 до 30 минути. 

Виж още: Кои писатели са писали приказки по въображение

Не е задължително да оставяш времето за четене да бъде само преди сън с приказките за лека нощ. Но е важно да подбереш момент, в който детето да е спокойно, за да може да се фокусира върху книжката по-добре. 

Родителят, който ще му чете пък, трябва също да бъде готов да прояви търпение и спокойствие. Препоръчваме да положиш усилие да илюстрираш приказката и да променяш интонацията си, за да направиш четенето по-интересно за малчугана. 

Моята книжка за лека нощ. 11 приказки за лека нощ

Моята книжка за лека нощ. 11 приказки за лека нощ

Когато детето порасне, ще бъде полезно да коментирате заедно случващото се в историята. Обсъждайте кой от героите е постъпил правилно и кой не е, какви предмети от приказката съответстват с тези в стаята, в която четете, и други теми, свързани с книжката. 

Кои са най-подходящите книжки за четене?

Приказки в рими, илюстровани или меки книжки, такива с приплъзващи елементи и с бутончета за звуци – ако търсите приказки за четене за деца, можете да откриете множество различни видове.

За децата на възраст между 3 месеца до половин година книжките трябва да са с ограничено количество цветове и само с по една семпла картинка на страница. На този етап от развитието си малчуганът не може да види пълната палитра цветове. Обикновено вниманието му се заема най-успешно от лица и от зелените и червените багри. 

Следващата Точна книжка 0 - 3 месеца, Агнешка Старок

Следващата Точна книжка 0 – 3 месеца, Агнешка Старок

След 6-ия месец от живота си децата ще могат да си играят с книжките сами – ще пипат страничките, ще ги мачкат и дори ще се опитват сами да ги разлистват. Затова избирай книжки с меки корици, които ще бъдат като любима играчка на детето.

Постепенно то ще започне да се интересува от книжките със звуци или пък с движещи се елементи.

Книга със звуци: 100 говорещи картинки - Животните + образователни игри

Книга със звуци: 100 говорещи картинки – Животните + образователни игри

След навършването на първата година от живота си детето ще започне да проявява повече интерес към книжките. Тогава можеш да допълниш детската библиотека с кратки приказки за деца. Те все още трябва да бъдат илюстрирани, за да могат да задържат вниманието на децата достатъчно дълго, но текстовете ще стават все по-богати. 

Особено подходящи за тази възраст са книжките с кратки стихчета за деца. Те позволяват четенето на родителя да се доближи максимално много по звучене до песните. Същевременно те са по-лесни за разбиране, защото при тях липсват дългите и ненужни описания. 

Постепенно историите сами ще стават по-дълги, а героите, които участват в тях, ще се умножават. Допълненията към книжките ще бъдат разнообразни елементи – капачета, изскачащи фигури или пък стикери и места за оцветяване. Те само могат да направят четенето по-интересно и интерактивно.

Кои приказки са най-подходящи?

Когато детето започне да опитва да говори и да разбира думите, това ще бъде знакът, от който родителят се нуждае, за да запознае малкия читател с класиките сред приказките. 

Тогава детето ще се развълнува от първата си среща със Снежанка, Червената шапчица, Бел, Ледената кралица, Кума Лиса и всички останали приказни герои, с които самите ние сме отраснали. 

В началото подбирай кратки приказки с лесни за разбиране послания и сюжети. Историите за Хитър Петър например остави за по-късен етап от развитието на малчугана. 

Приказна колекция: Снежанка, Дисни Колектив

Приказна колекция: Снежанка, Дисни Колектив

Колкото по-често четем на децата си, с толкова повече литературни светове ще се срещат те и толкова по-подготвени ще са за предизвикателствата от истинския свят.

Виж още:Кои са добрите разказвачи на приказки сред поетите?

А това е достатъчна причина да срещнем малчуганите с книгите. Затова, вместо да изброяваме повече причини и начини как и кои приказки да четем на малчуганите, ще насочим вниманието ти към богатата селекция от приказки и легенди на книжарница Orange.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *