Традициите по Великден от цял свят: В Норвегия е време за крими романи

Традициите по Великден от цял свят: В Норвегия е време за крими романи

април 20, 2022
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
0 484 1
Традициите по Великден от цял свят: В Норвегия е време за крими романи

Традициите по Великден от цял свят: В Норвегия е време за крими романи

Всяка година по това време домовете ни малко по малко се изпъстрят в ярки цветове и започва подготовката за боядисването на яйцата за Великден, месенето на козунаците и подбирането на рецепти за празничната трапеза. Традиции като тези винаги ще ни бъдат любими. Но как празнуват в другите части на света?

Тази година те каним на пътешествие с някои от най-любопитните обичаи, с които различните народи отбелязват Великден. В следващите дни в блога ще намериш поредица с интересни факти за празника по света.

Първата спирка – Норвегия!

Чувал ли си за påskekrimmen? В буквален превод това означава „великденското престъпление” и назовава любимото занимание на норвежците по това време на годината. Всеки сезон за хората в скандинавската държава крими жанрът е техният фаворит, но точно навръх Великден вълнението на почитателите на тези книги и филми достига своя връх.

Тази традиция възниква преди близо 100 години, а в основата ѝ стои една особено успешна маркетингова кампания. През 1923 година една от най-големите издателски къщи в Норвегия купува рекламно пространство на първата страница на популярен вестник. Вместо като реклама обаче, текстът е позициониран под формата на новина със заглавие „Влакът за Берген бе ограбен снощи”. Крайният резултат изглежда толкова правдоподобен, че много норвежци приемат статията за истинска новина и се притесняват за близките си, които са пътували предишната вечер.

Идеята на материала е била той да бъде публикуван на първи април, който тогава съвпадал с великденските празници. Вместо това обаче вестникът отпечатва новината на 23 март, което допълнително подвежда читателите.

Накрая се оказва, че „Влакът за Берген бе ограбен снощи” е заглавието на нова книга, дело на Нордал Григ и Нилс Лие. Така се ражда живата и до днес традиция на Великден предпочитаният жанр да бъде криминалният.

Ако и ти искаш да посветиш малко време от почивните си дни на четенето на подобен роман, ето кои са нашите пет предложения:

Пътувам сама, Самюел Бьорк

Пътувам сама, Самюел Бьорк

Още с първия си смразяващ кръвта роман Самюел Бьорк си гарантира място сред най-добрите скандинавски крими автори.

Страховитото развитие на действието започва, когато в норвежката провинция откриват тялото на шестгодишно дете, увиснало от дърво на въже за скачане. Освен необичайните кукленски дрехи върху момичето се откроява и етикетът за багаж „Пътувам сама“. На местопрестъплението обаче следователката Миа Крюгер открива, че убийството е едва първото от цяла поредица.

Макбет, Ю Несбьо

Макбет, Ю Несбьо

Ако все още не си прочел този роман от норвежкия писател, сега е точният момент да поправиш тази грешка. Ю Несбьо споделя „Макбет“ именно по това време на годината. Известният автор избира да го направи, за да почете годишнината от смъртта на Шекспир като част от проекта „Hoghart Shakespeare“. Същевременно обаче книгата съвсем очаквано става любимо четиво за норвежците навръх Великден.

Основен фокус в романа заема шекспировият герой, но версията му от 20 век. Мрачен и интригуващ – „Макбет“ е точно това, от което имаме нужда в светлината на норвежката традиция.

Заговорът, Никола Бьогле

Заговорът, Никола Бьогле

Никола Бьогле може да е роден във Франция, но успешно ни пренася в Норвегия със „Заговорът“.

В северната част на скандинавската държава, на ръба на скала, е открито голо тяло на измъчвана до смърт жена. Жертвата се оказва министър-председателят на страната, а случаят – едва първият от множество. Разследването разкрива страховити подробности, а през цялото време сякаш някой стои една стъпка пред инспекторите.

Кръстът, Ингар Йонсрюд

Третата и най-актуална книга от поредицата за комисар Байер е такава, която няма да те разочарова, ако си се влюбил в първите две.

За пореден път Ингар Йонсрюд умело изгражда страховита атмосфера на фона на двойно убийство в центъра на Осло. Жертвите са значима фигура от норвежкия бизнес елит и приятелката му. Престъпленията обаче не спират дотук, защото скоро след това телевизионна репортерка безследно изчезва. Заплетеният случай разкрива повече подробности за миналото на комисар Байер и тайните на баща му. Тези и още много други причини превръщат книгата в такава, която не можеш да затвориш, преди да си я прочел.

Кой от тези романи би взел със себе си за великденските почивни дни? В блога очаквай още интересна информация за традициите по света в остатъка от седмицата преди празника. А до следващата статия те препращаме към още от крими предложенията ни ТУК.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *