Кои са добрите разказвачи на приказки сред поетите?

Кои са добрите разказвачи на приказки сред поетите?

февруари 28, 2022
Категория: Публикации
0 373 0
Кои са добрите разказвачи на приказки сред поетите?

Кои са добрите разказвачи на приказки сред поетите?

Някога чудел ли си се каква е приказката отвъд приказката? А какви приказки разказва животът на разказвача?

Има някои автори, които са надарени с такъв талант за писане, че дори да посветим целия си живот на мисията да научим всяко късче от тяхното творчество, пак няма да ни стигне времето да опознаем писателския им талант напълно. 

В какво се крият техните успехи? В многото изписани страници, в житейските им преживявания, а може би и в експериментите с различни жанрове? 

В опит да надникнем по-дълбоко в историята, а и в душата на тези велики автори, този път ще разгледаме авторите отвъд техния най-известен жанр.  

Много са онези писатели, които са станали популярни, благодарение на романите си за възрастни, но в последствие са започнали да творят и за децата. Такива са както Дан Браун, така и Ю Несбьо

По-трудна е промяната в цял друг отрязък от литературата. Затова и тук ще насочим вниманието ти към авторите, които успяват да впечатлят и малки, и пораснали читатели с приказки и поезия. 

Кои известни автори са създавали и проза, и поезия?

Едни започнали от поезията, а пренесли се към прозата, други пък обратното. Всички тези автори заслужават похвала заради начина, по който омагьосват редовете във всеки жанр. 

Валери Петров

Един от най-даровитите автори в българската история, подарил на хиляди деца безбройни щастливи моменти. Валери Петров е известен с многообразието на перото си. Освен като автор на приказки той е запомнен като преводач, донесъл творбите на Шекспир до българите, като журналист, лекар, дипломат, драматург и, разбира се, поет.  

В лунната стая, Валери Петров

В лунната стая, Валери Петров

Сред най-известните му стихотворения попадат „За хвърчащите хора“ и „Пролет в планината“, но творчеството му е много по-богато отвъд само тези заглавия. 

Ран Босилек

Генчо Станчев Негенцов, по-известен на читателите като Ран Босилек, оставя огромен отпечатък върху българската литература. Мотивиран от любовта си към децата, той създава огромно количество творчество за най-малките. 

Родна стряха - стихотворения за деца
Ран Босилек

Родна стряха – стихотворения за деца, Ран Босилек

Вероятно веднага ще познаеш автора между редовете от книжките за патиланците или от преразказаните народни приказки, но не по-малко запомнящи се са стихотворенията като „Родна реч“ и „Я кажи ми“. 

Приети за едни от най-хубавите поетични творби в детската литература на България, тези заглавия от Ран Босилек гарантират мястото му между най-важните имена на творци у нас.

Пушкин

Започнал да създава поезия от най-ранен етап от живота си, Пушкин се установява като един от най-значимите автори в руската литература. Водещ мотив в неговите творби е вдъхновението от народните приказки и поезията, завещана от предишните поколения писатели в родната му държава. 

Виж още: Кои писатели са писали приказки по въображение

Затова и много от произведенията му взимат най-доброто от двата жанра и разказват историята в рими. 

Приказка за цар Салтан, А. С. Пушкин

Приказка за цар Салтан, А. С. Пушкин

Източникът му на вдъхновение си проличава и в създадените от него приказки. Всички от тях пленяват по особен начин, разкривайки цяла една чудна вселена.

Джани Родари

Един от най-обичаните автори на детска литература в цял свят – италианският писател Джани Родари. Превърнал се в майстор на кратките жанрове, той умело съчетава приказките и стихотворенията, за да създаде весели образи и интересни случки. 

Приказки по телефона, Джани Родари

Приказки по телефона, Джани Родари

Награждаван е с най-престижната награда за детски приказки „Андерсен“, която се смята за равностойна на Оскарите в жанра. До нас стиховете му достигат благодарение на преводите на Валери Петров. 

Ханс Кристиан Андерсен

Великият приказник Ханс Кристиан Андерсен също е надарен с писателски способности, достигащи до множество жанрове. Всички познаваме Андерсеновите приказки, но по-малко са тези, които са се запознали отблизо с неговото творчество отвъд прозата. 

Събрани приказки и разкази, том 1: Ханс Кристиан Андерсен, Ханс Кристиан Андерсен

Събрани приказки и разкази, том 1: Ханс Кристиан Андерсен

Подобно на приказките му, поезията, която той твори, също засяга темите за смисъла на живота, като често стиховете на писателя носят по-мрачни цветове. Но именно в това се крие и майсторството на автора. 

Приказките на Андерсен са сред задължителните четива за децата и по същия начин за порасналите читатели препоръчваме да се срещнат поне веднъж със стиховете му.

Ангел Каралийчев 

Ангел Каралийчев е от онези автори, на които не могат да се поставят ограничения. В творбите си той създава собствен жанр – поезията преминава към проза, а приказката към стихотворение. И точно затова толкова много читатели се влюбват необратимо в неговото творчество. 

Приказен свят, Ангел Каралийчев

Приказен свят, Ангел Каралийчев

Каралийчев успява да достигне малки и големи читатели от над 50 държави. И във всяка едно късче от света той впечатлява критиците с отличителния си език и безкрайно въображение. 

Асен Разцветников 

Още едно име от авторите, които остават в историята със своя различим стил на писане. Асен Разцветников завинаги ще бъде един от любимите разказвачи на детски приказки в българската литература. 

Стихотворения, гатанки, приказки, Асен Разцветников

Стихотворения, гатанки, приказки, Асен Разцветников

Издава за децата книжки, изпълнени със стихотворения, гатанки и приказки в рими:

  • „Юнак Гого“;
  • „От нищо нещо“;
  • „Хороводец Патаран“;
  • „Комар и Мецана“;
  • „Щурчовото конче“ и други.

В поезията му се открояват ярки образи, описани с песенен, бърз ритъм, а вдъхновение той черпи от приказните и природните образи. 

Елин Пелин

Един от най-обичаните и най-ценените гласове в българската литература, създал както много приказки, така и стихове за малки и големи – Елин Пелин. В неговото творчество разказът има най-силно присъствие, като включените мотиви се припокриват с тези, типични за народните приказки.

Ян Бибиян,Елин Пелин

Ян Бибиян, Елин Пелин

Леда Милева

Леда Милева носи писателския талант в кръвта си. Дъщерята на Гео Милев започва да създава своите стихотворения още на 9-годишна възраст и с годините развива своя отличителен стил. 

Виж още: Кои приказки да четем на децата?

Създава детска литература, наситена с много хумор и образи, заемки от българското народно творчество. В произведенията ѝ си проличава как тя успява да погледне през очите на детето, а ритмиката, с която запълва редовете, прави приказките ѝ особено любими на малките читатели. 

Едно от най-популярните заглавия сред тези, под които стои нейния подпис, е „Работна мецана“. В него Леда Милева умело осмива характерните човешки качества, отразени в главния персонаж.  

Работна Мецана и още любими стихотворения и приказки, Леда Милева

Работна Мецана и още любими стихотворения и приказки, Леда Милева

За приказките в стихотворна форма 

Леда Милева, Пушкин, Елин Пелин и толкова много други автори, които попаднаха в този списък, а и такива, които редовете не успяха да поместят – има причина всички те да творят в стихотворна форма. Римуваните приказки са подходящи за деца от много възрасти, защото те разказват историята по лесен за запомняне начин. 

Въпреки че четенето под всякаква форма несъмнено помага на децата, разказите, формирани като стихотворения, са още по-благотворни. При най-малките читатели, за които времето за четене все още представлява само звуци, а не думи, повторяемостта и съзвучието са все важни фактори. 

При децата, които вече са се научили да говорят, а може би вече се учат и да четат, стихотворната форма продължава да е най-добър избор за историите. Този тип приказки позволяват по-лесно възприемане на информацията, защото са лишени от ненужни описания. 

Същевременно запомнянето им е по-лека задача, а при наизустяването на стихчетата децата научават нови думи и правилната им употреба в изреченията. 

Приказка за малката лопатка
Цвета Брестничка

Приказка за малката лопатка, Цвета Брестничка

Независимо на какъв тип приказки и стихчета за най-малките се спреш, в книжарница Orange те очаква богат избор. С коя книжка ще зарадваш децата вкъщи първо?  

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *