Кои бяха топ 100 романа на изминалата година?

Кои бяха топ 100 романа на изминалата година?

януари 12, 2024
Категория: Публикации
0 614 0
Кои бяха топ 100 романа на изминалата година?

Кои бяха топ 100 романа на изминалата година?

Още една година, изпълнена с приключения в света на книгите, измина. И още заглавия останаха завинаги в сърцата ни. Днес обръщаме внимание на именно тях. Онези топ 100 романа, с които ще запомним 2023 година.

А годината наистина беше силна. По света хората инвестират все повече в домашните си библиотеки, купувайки и четейки повече книги от всякога досега.

В България светът на литературата също се развива – отпразнувахме първия Международен „Букър“ и родните ни автори бяха международно признати. Същевременно много от световните бестселъри постъпиха на българския книжен пазар. И не малко от авторите им ни гостуваха – сред тях и Ия Йерберг, написала „Детайлите“, който издават Orange Books.

Виж повече: „Детайлите“ от Ия Йенберг – роман като ъгъл в празна стая, където всички се чувстваме самотни

В тази така специална година е редно да се попитаме – кои книги привлякоха най-много внимание?

Ето кои бяха топ 100 романа на 2023 година

Времеубежище, Георги Господинов

Никой не би се учудил, че „Времеубежище“ попада в списъка с най-търсени романи през 2023 година. Това е романът, който остави българска следа по цял свят и впечатли читатели и критици както у нас, така и в чужбина. Днес книгата на Георги Господинов се изучава в Нюйоркския университет, след като се превърна в първия български роман, заслужил наградата Международен „Букър“.

Времеубежище, Георги Господинов

Макар и това да е несъмнено най-вълнуващата награда, не трябва да пропускаме, че Георги Господинов е заслужил редица други отличия. Само през 2023 година писателят спечели наградите „Бокачо“ и „Константин Кацаров“, награда за цялостен принос „Перото“ и още. А „Времеубежище“ бе номиниран за престижната EBRD Literature Prize 2023.

Виж повече: 5 книги на Георги Господинов освен „Времеубежище“, които не бива да пропускаш

Книгата е обявена и за „Български роман на годината“ през 2021 година и удостоена с италианската награда Premio Strega Europeo 2021.

Мамник, Васил Попов

Васил Попов е още един от българските автори, чието име стана известно за почти всеки читател у нас през последните години. И има защо – първият му роман „Мамник“ за поредна година попада в класациите за най-четени и търсени заглавия у нас.

Мамник, Васил Попов

„Мамник“ печели първата си награда още преди да е официално издаден като роман. Историята първо бе разказана в аудио формат в Storytel и още тогава спечели първия по рода си конкурс в България за оригинален аудиосериал.

При официалното издаване на книгата през 2022 година тя спечели най-голямата награда – всеобщ интерес от страна на читателите и критици в цялата страна.

През 2023 година Васил Попов издаде още един роман – „Пермафрост“, за който нямаме търпение да разберем колко почитатели ще събере.

Холи, Стивън Кинг

Има ли списък с популярни заглавия, в който да отсъства книга на Стивън Кинг? Не. Кралят не липсва и в нашия списък.

За поредна година креативният гений на Кинг зарадва почитателите си с нова книга и преводът ѝ на български език не закъсня. Тъкмо навреме за есента и сезона на страховитите книги „Холи“ дебютира у нас и бързо се превърна в една от най-търсените книги за годината.

Холи, Стивън Кинг

Емблематичният герой на Стивън Кинг, Холи Гибни, се изправя срещу извратените професори Родни и Емили Харис. Те са хитри, ловки и безмилостни, а за да ги спре, Холи ще трябва да прояви всичките си дарби и умения.

В типичния за Стивън Кинг стил книгата предизвика огромно вълнение сред литературните общности. Затова и не е учудващо, че потребителите в сайтa Goodreads гласуваха „Холи“ да спечели наградата за най-добра книга в хорър жанра за 2023 година.

Всичко започва с нас, Колийн Хувър

Колийн Хувър е феномен в литературния свят, който кара хиляди читатели да разлистват книгите ѝ с вълнение. И тази година популярността ѝ също не спадна.

Всичко започва с нас, Колийн Хувър

„Всичко започва с нас“ e една от най-популярните ѝ книги и всяка година тя печели все повече и повече почитатели. А интересът към заглавието бе особено голямо през 2023-та заради скорошната премиера на адаптацията на историята, в която ще играе Блейк Лайвли.

Четвърто крило, Ребека Ярос

Има някои книги, които се появяват на книжния пазар и моментално предизвикват сензация сред читателите по цял свят. „Четвърто крило“ е една от тях.

Четвърто крило, Ребека Ярос

Ребека Ярос създаде един пълноцветен свят, изпълнен с изпитания, дракони и магически кралства. И този свят напълно завладя книжната страна на TikTok.

Увлекателната любовна история и вълшебните приключения заслужиха на „Четвърто крило“ награда от Goodreads за най-добро романтично фентъзи. А в България книгата се радваше на не по-малко популярност през изминалата година. Затова и не липсва от нашия списък с най-търсени книги през 2023 година.

Войната на верите, Людмила Филипова

Людмила Филипова отдавна се превърна в любимо име за българския читател. Затова и когато новата ѝ книга „Войната на верите“ дебютира, всички знаеха, че тя ще бъде моментален успех.
Разбира се, всички се оказаха прави.

Този път историческият ѝ роман ни споделя една неразказана история от Шуменския край. В нея неочаквани исторически феномени се преплитат по неподозирани начини, за да разкрият една сложна мозайка от събития. Людмила Филипова дълго проучва сред разказите на историци и на местни жители, за да разкрие как Последният кръстоносен поход, Светата инквизиция и богомилството се оказват свързани в една епична история.

Където пеят раците, Дилия Оуенс

Поетична история, написана в лек и изчистен стил, с неочаквани обрати и трогващи герои – „Където пеят раците“ е книга, която дава много причини на читателя да се влюби в нея. Неслучайно тя е и най-четената книга в Amazon.

Където пеят раците, Дилия Оуенс

През 2023 година книгата бе силно обсъждана и защото филмовата ѝ адаптация имаше силно присъствие на наградните церемонии с номинации в много престижни категории.

Рана, Захари Карабашлиев

„Рана“ бе издадена сравнително късно през 2023 година и въпреки това се превърна в една от книгите, с които винаги ще свързваме годината.

Рана, Захари Карабашлиев

В нея Захари Карабашлиев отново се е наел с трудна задача – да разкаже не просто за една човешка съдба или за една рана, а за колективната съдба и рана на един цял народ. Именно затова и в края на годината романът спечели наградата на АБК „Златен лъв“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост.

Виж още: Кои бяха 100-те топ романа на 2022 година?

Това са само малка част от топ романите, които откроихме за 2023 година. Разгледай всички тук, а ако поръчаш до 15 януари, ще се възползваш от 20% онлайн отстъпка.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *