„Детайлите“ от Ия Йенберг – роман като ъгъл в празна стая, където всички се чувстваме самотни

„Детайлите“ от Ия Йенберг – роман като ъгъл в празна стая, където всички се чувстваме самотни

октомври 27, 2023
Категория: Публикации
0 495 2
„Детайлите“ от Ия Йенберг – роман като ъгъл в празна стая, където всички се чувстваме самотни

„Детайлите“ от Ия Йенберг – роман като ъгъл в празна стая, където всички се чувстваме самотни

Не само щастието обича тишината, но и някои специални книги. Те имат власт над читателя и са способни да създават особени пространства, в които да съществуват само думите и процесът по тяхното възприемане и преживяване. Точно такъв е и романът на шведската писателка Ия Йенберг – „Детайлите“.

В статии за тревожността пише най-вече, че първоначално тя е била благоприятна и еволюционно се е превърнала в част от нашата природа. Тревожността ни карала да проверяваме дали огънят е угаснал и дали децата дишат, защитавала ни, научила ни да се грижим за себе си и едни за други. Сортирането било лесно – хората от каменната ера, които с безпокойство оглеждали покрайнините на гората за хищници, оцелявали, докато всички, които безгрижно навлизали между дърветата, бивали изядени. Тоест ние, които живеем сега, сме потомци на тревожните си предци.


Надникни в романа

Сюжетът на книгата е семпъл, а наративът е есеистичен. Но в себе си е побрал толкова силен заряд, че успява да събуди тайни пространства, за които читателят дори и не подозира, че притежава.

Историята на главната героиня започва в тежък за нея момент. Тя е повалена на легло и болна от треска заради пътуване до Серенгети.

Още с първите изречения авторката успява да опитоми читателя и заявява как това няма да е история за болната плът на нейната героиня, а за нейното трескаво съзнание. Тогава наративът ще се разгърне пред читателя и той ще открие четири личности, които са безвъзвратно изгубени за героинята на Йенберг – Юхана, Ники, Алехандро и Бригите.

Детайлите, Ия Йенберг

В трескавия ѝ сън ще се появят тези четири образа и множество малки детайли. Всички те са довели до съответната развръзка и тогава ще настъпи нейният катарзис – единствено ако има смелостта да погледне с очите на обективността и разума.

Аз бях на двайсет и седем години, а Юхана на двайсет и четири. Разположихме се една в друга, както могат само хора, сигурни в дългия съвместен живот, сякаш е подписана гаранция, че нищо няма да ги раздели до смъртта.

Авторката добре познава стихията на думите и знае, че те са тътена и те са ураганите. Успешно ги побира в крехкото физическо тяло на романа, за да позволи на читателя да надникне в свирепия ход на живота. Точно там, където различни хора си тръгват и ни оставят сами насред пътя.

Виж повече: Запознай се с героите в „Ариадна“

Ия Йенберг успява да постигне върховно чувство на емпатия

Тя изгражда лабиринт от фрагментирани истории на личности, които жадуват да бъдат изказани. Това са такива истории, които всеки пази, макар и дълбоко в себе си, защото те не са за всекидневна употреба. Те са интимни връзки, скътани някъде в миналото, които вече не съществуват, но винаги ще са там.

Йенберг прави постоянни алюзии към множество литературни и музикални произведения. Най-ярко сред тях блестят препратките към Пол-Остъровата „Нюйорска трилогия“. Точно там улавя общото – случайността, която води към разпада. И всичко това не трябва да създава представата за една сълзлива сантименталност. Напротив – авторката подхожда с особена горделивост към своите малки фрагменти, които в хода на сюжета ще създават убежища за самотата и ще стане ясно, че празните пространства остават празни завинаги.

Да се обвържа – за мен това беше като татуиране, всичко оставаше у мен с пълни детайли, всички оставаха в мен, всички, които бях обичала и харесвала.

„Детайлите“ е явление в съвременната литература

Романът е смел, откровен и сякаш претапицира читателя отвътре. Напомня на вик във вакуум и не е важно дали той ще отекне в пространството. Важното е, че е изкрещян и пуснат на свобода. Такъв чудноват роман е това. За щастие, той отеква и го прави с концентрирана сила. Забива се директно в сърцето на читателя и му дава надежда, че дори и да сме сами по пътя, ние носим със себе си всички онези хора, които са преминали, препускайки из животите ни. Това е роман, който е създаден, за да ни напомни, че никога не сме сами вътре в малките ни животи.

„Някои хора са така – каза, – просто профучават през живота ти.“

Ия Йенберг придобива изключителна популярност с романа „Детайлите“. Още с публикуването си той предизвиква вниманието на критиката, а днес е категоричен бестселър. Текстът е отличен с две от най-престижните награди за литература в Швеция. „Аугустприсет“ за най-добър роман през 2022 г. и „Афтонбладет“ през 2023 г. Авторката затвърждава мястото си на световната литературна сцена и с острото си перо продължава да говори за универсални теми, които прекроява по свой неповторим начин.

…краят на връзката беше съвсем видим още отначало – предварително зададено условие. В природата ѝ беше да отмине, малко като сезон, и вероятно точно заради това гореше толкова силно.

На български език „Детайлите“ от Ия Йенберг е преведена от издателство Orange Books.

Автор: Александър Александров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *