Какво е основното послание в детските приказки на Ханс Кристиан Андерсен?

Какво е основното послание в детските приказки на Ханс Кристиан Андерсен?

април 2, 2022
Категория: Знаете ли, че..., Личности, Публикации
0 129 0
Какво е основното послание в детските приказки на Ханс Кристиан Андерсен?

Какво е основното послание в детските приказки на Ханс Кристиан Андерсен?

„Животът сам по себе си е най-прекрасната приказка“ – красиви думи, прилягащи перфектно на създателя на едни от най-прекрасните детски приказки, писани до днес – Ханс Кристиан Андерсен. 

Писател толкова добър, че на неговия рожден ден празнуваме всички детски приказки. Разказвач с толкова благодатно перо, че творбите му са преведени на над 140 езика. 

Днес надникваме по-дълбоко в неговото творчество, за да открием посланията, символите и скритите детайли в приказките му. Защото разбирайки ги, можем по-лесно да намерим тези, с които искаме да запознаем своите деца и да предадем магията по красивия начин, който Андерсен така добре е усвоил.

Знаеш ли кой е Ханс Кристиан Андерсен? 

Първа стъпка от пълното проумяване на смисъла на поуките от приказките на Андерсън е опознаването на неговата история и нюансите на неговата съдба. 

Ранно детство

Роден през 1805 година в град Оденсе, Дания, в бедното семейство на баща обущар и майка перачка, писателят опознава бедността и лишенията от ранна възраст. Запознава се със света на приказките, благодарение на баща си и „Приказки от 1001 нощ“.

Когато Ханс Кристиан Андерсен е на едва 11 години, за съжаление, той губи баща си, а това оставя финансовото състояние на семейството още по-трудно. От този момент нататък обучението на бъдещия писател страда дори повече от преди.

Най-хубавите приказки на Ханс Кристиан Андерсен

Най-хубавите приказки на Ханс Кристиан Андерсен, Ханс Кристиан Андерсен

Не след дълго той започва работа като тъкач и шивач, но през цялото време мисълта му е заета от идеята да създава истории и приказки. 

На 14 години Андерсен се озовава в столицата Копенхаген, където преследва една друга своя мечта – да стане актьор. Вместо това обаче талантът му за писане бива открит. Благодарение на това той успява да получи добро образование и старт в кариерата си. 

Кариера

През 1829 година авторът, пред когото тепърва се разкривала възможността за успехи, привлича вниманието на читателите с разказа си „Разходка от канала Холмен до източния край на остров Амагер“. 

Днес обаче знаем, че това никак не е първата приказка от Андерсен. През 2012 година случайно е открит ръкопис, именуван „Лоената свещ“. Той е бил създаден, когато авторът е бил все още ученик, между 1819 и 1823 година.

Виж още: Кои писатели са писали приказки по въображение

Първият роман с приказки на Андерсен се появява на бял свят през 1835 година. Първоначално той не постига особено голям успех, но постепенно завладява младите читатели. 

Скоро Андерсеновите приказки достигат до децата от всички краища на Европа и света. С това и писателят започва да се радва на успехи, които малко творци и автори са успели да постигнат приживе. 

Приказките на датския разказвач стават толкова високо ценени, че правителството на държавата го обявява за национално богатство и започва да му изплаща специална пенсия. 

След смъртта си през 1875 година Ханс Кристиан Андерсен оставя богато наследство от над 150 заглавия, но няколко от приказките му успяват да надминат всички други, извоювайки своя статут на класики.

Кои са най-добрите му произведения?

Всяко едно заглавие от тези, написани от Андерсен, заслужават вниманието на малките и големите читатели. 

Но сред онези истории, които най-силно се открояват с популярността си и до днес, попадат:

 • „Малката русалка“;
 • „Снежната кралица“;
 • „Грозното патенце“;
 • „Малката кибритопродавачка“;
 • „Храбрият оловен войник“;
 • „Цветята на малката Ида“;
 • „Дивите лебеди“;
 • „Палечка“;
 • „Новите дрехи на царя“;
 • „Овчарката и коминочистачът“
 • „Принцесата и граховото зърно“ и други.

Какво е основното послание в написаните от него детски приказки?

Както повечето оригинални версии на приказките, които познаваме и обичаме днес, в центъра на повечето книги на Андерсен стоят по-страховити послания от тези, които можем да открием в модернизираните истории.

Въпреки неоспоримия талант на писателя той имал трудно детство и това си проличава в тъжния край, с който много от героите му са увенчани. Но именно и заради нелеката съдба на персонажите успяваме да се запознаем по-лесно с посланията, които авторът изпраща. 

Доброто срещу злото

Макар и в много от неговите приказки да не побеждава доброто, побеждава това, което може да се нарече като свръхдобро. В „Малката русалка“ това ясно си проличава – въпреки че главната героиня не получава очаквания щастлив край, тя запазва добротата си до последния си дъх. 

В оригиналната версия на историята тя губи гласа си в преследване на любовта и преминава през няколко големи изпитания. Накрая, когато избраникът ѝ се жени за друга, русалката е изправена пред голяма морална дилема – да убие ли принца, когото е обикнала, в замяна на опашката си и спасението си. 

В този повратен момент тя избира да се пожертва и с това действително доброто възтържествува, защото един морално красив човек е избрал да не изневери на своите ценности. Краят скрива в себе си и друга възможна съдба за героинята – че с избора си малката русалка е спасила душата си.

Именно заради подобни сложни послания творбите на Андерсен трябва да се приемат като много повече от детски приказки с поука. Те са създадени с мисълта да бъдат прочетени и разбрани на няколко нива. 

Въпреки че в тях ясно си личи обръщението към децата, благодарение на използването на лесен за разбиране език, изпъстрен със звуци и цветове, са ясни доказателства, поуките, споменати в текста са създадени така, че да докоснат всекиго. 

Проблемите в обществото

Същевременно друг мотив, който е наличен в много от произведенията на Андерсен, е пристрастието му към неправдата и съдбата на бедните и угнетени хора. След като самият той е отраснал в бедност и често е бил обект на подигравки, търсенето на принадлежност и потребността от закрила е често срещана в творбите му.

Приказки, Ханс Кристиан Андерсен

Приказки, Ханс Кристиан Андерсен

Именно чрез съпоставянето на персонажи, оприличаващи хората от по-бедните прослойки на обществото, с еснафите Андерсен често избира да осмива глупостта, суетата, високомерието и самохвалството. Това силно си личи в приказки като „Новите дрехи на царя“ и други.

Целта на живота

Във всяко едно от своите произведения по един или по друг начин Андерсен съпоставя доброто и злото, справедливото и несправедливото, но главната тема на неговите истории винаги бива целта на живота. 

Това се отразява при някои герои в преследването им на любовта или в запазването на целостта на семейството. При други пък цел се превръща търсенето им на място в обществото и усещане за принадлежност. 

Влиянието на Ханс Кристиан Андерсен днес

Посланията, които той отправя в книгите си, са все още актуални. Това е така, защото отразяват проблеми, които винаги са били част от обществата – както в Дания, така и у нас и по цял свят. 

В приказките си Андерсен говори за несправедливостта, за любовта, понякога несподелена, но искрена. Но също така се говори и за трудностите, през които трябва да се изправи човек, преди да бъде възнаграден. Творбите на датския писател приличат и на толкова много кратки български народни приказки – успяват с малко думи да предадат важни уроци.

Виж още: Кои са добрите разказвачи на приказки сред поетите?

Подобно на писателите, от които той самият е бил повлиян – сред тях попадат Шекспир и Холберг – Андерсен продължава да заслужава своето място сред класиците, чиито творби никога няма да остареят. 

Заради вечната им актуалност, широка популярност и универсалност в посланията, книгите на Ханс Кристиан Андерсен продължават да интересуват читателите от цял свят. Същевременно осъвременените им версии непрестанно биват усъвършенствани. А с това те вдъхновяват и нови филми и книги.

Известни са адаптациите на Disney на приказките на известния писател. Те обикновено представят по-щастлива версия на написаното от Андерсен, но пренасят красотата на световете, които той е изграждал с думите си. 

Малката русалка, Ханс Кристиан Андерсен

Малката русалка, Ханс Кристиан Андерсен

Повече от ясно е, че Андерсеновите приказки са създадени, за да бъдат прочетени и обичани от всяко дете. Но познавайки ги добре, по-лесно можем да оценим колко ценни са те.

„Грозното патенце“, „Дивите лебеди“, „Оле, затвори очички“ или друго заглавие – открий следващата история, която да прочетеш на малчугана у дома. Потърси я в категорията с книги на Ханс Кристиан Андерсен.

, ,

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *