С над 20 години опит в кулинарната сфера, с хиляди последователи и почитатели, със стотици продадени книги – Силвена Роу е от хората, за които е трудно да не си чувал досега. И е трудно да не се сетиш именно за нея, когато търсиш идеи за интересни рецепти за специален повод.
Ако се питаш дали да се довериш на някоя от кулинарните книги, които тя е създала, те каним първо да разбереш малко повече за нея. Защото апетитът идва с яденето, но и с гледането, а само един поглед в историята с множество постижения на Роу ще предизвика любопитството ти да експериментираш с някоя нейна рецепта.
Каква е историята на Силвена Роу и с какво е известна тя?
Много от нас познават името на „кралицата на вкусното и здравословно хранене“ – шеф Силвена Роу. Вероятно я познаваш от множеството ѝ телевизионни участия или пък от книгите ѝ, а може би и попадаш сред хилядите ѝ последователи в социалните мрежи. Но каква част от историята ѝ познаваш всъщност?
Детство и юношество
Роу е родена и израснала в Пловдив в семейство на баща турчин и майка българка. Множество пъти известната готвачка споделя, че именно баща ѝ, журналист и редактор по професия, е човекът, който я запознава с вкусния и колоритен свят на готварството.
От семейството си тя научава за традициите на две култури и кухни. Но не след дълго тя се насочва към съвсем различна държава – на 19-годишна възраст заминава за Лондон заедно с половинката си Малкълм Роу. Там тя открива таланта си за готвене и търси възможност да го развие, като започва да готви за частни партита.
Начало на кулинарната кариера
През 2002 година, с подкрепата на близките си, решава да отиде на кастинг за състезание за любители готвачи, организирано от британската телевизия Channel 4. Сред близо 2000 кандидати тя става първа – постижение, което ѝ доказва, че бъдещето ѝ е в света на кулинарията.
В риалитито Chef on the night тя предизвиква вниманието към себе си с таланта си, а и с характера си, а съвсем скоро започват да я търсят от най-престижните ресторанти в Лондон. Приема да работи в Baltic Restaurant Group – верига ресторанти, която черпи вдъхновение от източноевропейската кухня.
По същото време тя избира да прекарва свободните си моменти в Books for Cooks в Нотинг хил, където се съхраняват някои от най-ценните и известни готварски книги. Един ден предлага на собственика идеята да работи като готвач в книжарницата, използвайки само рецептите от готварските книги. Така гостите могат да дегустират храната, а след това да си закупят книгата, която да им помогне да приготвят ястието и у дома. Идеята ѝ е приета с одобрение и съвсем скоро Books for Cooks става любимо място на знаменитостите и членове на кралското семейство.
Там се запознава и с британския винен гуру Малкълм Глюк, с когото работят по кулинарна рубрика в The Guardian.
Първи книги
Двамата кулинари натрупват голям набор от авторски рецепти, които стават обект на първата книга в репертоара на Роу – „Supergrub: Dinner Party Bliss on a Budget“. Изданието дебютира през 2004 година. Въпреки че е било нискобюджетен проект без илюстрации, читателите бързо изкупуват всички копия.
Не след дълго, през 2006 година, издателство Mitchell Beazley финансира пътуването на Силвена до Грузия, Русия и Унгария – възможност, която ѝ позволява да създаде втората си книга „Feasts“. В нея рецептите са вдъхновени от Централна и Източна Европа, а са заснети от фотографа Джонатан Лъвкин.
Следващата година тя става консултант във филма на Дейвид Кроненберг „Източни обещания“, а междувременно издава своята трета книга.
По същото време обаче тя трябва да се сбогува с баща си – събитие, което провокира пътуването ѝ до Турция, Сирия, Ливан и Йордания. То се реализира през 2009 г. по проект за нова книга, финансиран от HarperCollins.
Срещата с източните вкусове вдъхновява книгата „Пурпурен цитрус & сладки ухания“. Новият ѝ проект е приет с одобрение от критиците и печели наградата Gourmand Award 2011 година, смятана за Оскарите на готварските книги.
Следващи стъпки
След това Силвена Роу си партнира с голямата британска верига Waitrose, за да създаде собствен бранд с рецепти от книгата, Delicatessen. Все по-успешната ѝ кариера позволява на българската готвачка да гостува в множество предавания по BBC.
Голямо постижение е отварянето на ресторанта Quince, което се радва на немалка популярност в Лондон. За кратко Роу напуска Великобритания след покана от американска продуцентска компания. Връща се в Лондон само за да реши да отпътува към нови дестинации и да опита късмета си в Дубай. Там първо става консултант в ресторант, а след това и главен готвач.
Успява да отвори и свой ресторант – Omnia by Silvena, а междувременно се връща към корените си в България. Тук тя участва в множество телевизионни формати, като най-отличителното сред тях е MasterChef. Силвена Роу е и първата жена шеф в предаването.
Какви книги на Силвена Роу можем да си закупим?
Ако досега не си се убедил, че си струва да почерпиш вдъхновение от Силвена Роу за следващата семейна вечеря или събитие, може би книгите ѝ ще променят мнението ти.
Моята кухня. Здравословни рецепти
Осмата книга с рецепти на Силвена Роу е всъщност първата ѝ, създадена специално за българската аудитория. В нея ще откриеш над 130 рецепти, типични за стила на известното лице в кулинарния свят – здравословни, вкусни и такива за хора с изтънчен вкус към храната.
„Моята кухня. Здравословни рецепти“ е като покана в най-съкровеното място от дома на Силвена Роу – там, където създава храната, с която да зарадва цялото си семейство. Самата тя коментира как хората празнуват най-големите събития от живота си на масата, затова и осъзнава колко важно е храната, която сервираме на нея, да е приготвена с грижа и любов.
А всяка рецепта в тази кулинарна книга е съставена така, че семейството и гостите да усетят емоцията, която е вложена във всяка хапка.
Моята кухня: Гурме бебе
Това е втората книга, създадена за българските читатели от Силвена Роу, но тя много се различава от първата ѝ. „Моята кухня: Гурме бебе“ е колкото книга за децата, толкова и за цялото семейство.
Освен че рецептите в нея са предназначени за най-малките вкъщи и са подходящи за нуждите на децата, те са такива, които ще спестят на родителите безкрайните часове в кухнята, прекарани в готвене на три различни ястия за всяко хранене.
В кулинарната книга са включени рецепти, които са подходящи за въвеждане на твърдите храни в диетата на бебето. Но същевременно ястията, с които ще се запознаеш между редовете, са такива, които ще научат децата отрано да опитват различни вкусове и текстури.
А когато най-малките членове на семейството се хранят редом с големите, те се учат на базата на примера – как да се хранят и с какво. Затова и книгата на известната готвачка е и кулинарна, и възпитателна.
„Нищо не е по-вкусно от здравето“ – това смята Силвена Роу и на именно тази максима се подчиняват всички нейни книги и рецепти. Ще ги опиташ ли и ти?
Все още няма коментар.