Какви са предимствата на настолните стратегически игри?

Какви са предимствата на настолните стратегически игри?

октомври 16, 2022
Категория: Публикации
0 65 0
Какви са предимствата на настолните стратегически игри?

Какви са предимствата на настолните стратегически игри?

Коя стратегия за разпускане след тежък ден никога няма да те предаде? Потапянето в света на настолните стратегически игри

Ако обичаш този тип игри, вероятно знаеш, че те рядко са просто игри. В тях са включени приключения, вдъхновени от разнообразни светове, а когато им посветиш времето си, трудно можеш да скучаеш. А знаеш ли, че времето, прекарано в игри с тях, може да бъде полезно за теб по повече от един начин? 

Често се пренебрегват предимствата на стратегическите настолни игри – целта ни е да променим това. Тук ще откриеш кои са основните ползи от този тип игри

Настолните стратегически игри – какво, защо и кои?

За начинаещите геймъри – стратегическите настолни игри обикновено спадат към категорията на бордовите настолни игри, на които могат да се насладят двама или повече участника. Открояват се с увлекателния си геймплей, който държи играчите под напрежение, но е предпоставка за безкрайно много забавление.

Ще откриеш настолни игри, в които трябва да завоюваш нови територии, да се пребориш да стигнеш първи до дадена крайна цел или пък да намериш начин да си последният оцелял на борда.  

Виж още: 14 интересни факта за любимите ти настолни игри

Нерядко в този тип игри времето е ограничено, а от участващите се изисква да взимат решения бързо, като същевременно мислят няколко хода напред. Но все пак късметът често заема голяма роля в играта. 

Настолните стратегически игри биват множество различни видове, затова всеки може да намери такава, която отговаря на интересите му. По същата причина има и игри, подходящи за деца, както и такива, резервирани само за по-опитните играчи. 

Какви са техните предимства пред останалите видове игри? 

Всеки тип игри, на които се наслаждаваме заедно с близките си, са полезни за нашите отношения с тях. Часовете, прекарани в споделено забавление, са страхотен начин да затвърдиш връзката си с останалите участници. 

Но това е едва едно от всички предимства на стратегическите настолни игри, и то вероятно най-малкото сред тях. 

Развиват наблюдателността и аналитичното мислене 

В този тип игри нерядко се случват множество неща наведнъж и участниците трябва да внимават за всеки един детайл. За да са по-големи шансовете ти да спечелиш, трябва зорко да следиш ходовете на останалите играчи, като същевременно анализираш какво казва сегашното им решение за следващото. 

Стимулират концентрацията и паметта

Едно от най-важните неща, които трябва да имаш предвид, когато играеш стратегически настолни игри, е, че трябва постоянно да помниш правилата на играта – за да можеш да ги използваш в своя полза.

Но също така, за да разгадаеш стратегията на останалите играчи, е важно да помниш и изминалите ходове. Затова способности като тази да се съсредоточаваш или да запомняш подобни детайли са особено полезни при тези игри. 

Подобряват когнитивната гъвкавост

Проучвания доказват, че когато играем настолни игри, успяваме да развием своята когнитивна гъвкавост – способността ни да се адаптираме към ситуациите, в които изпадаме. 

Макар и рядко да се говори за това умение, то е особено важно както в детството, така и по-късно по време на професионалното ни развитие. С него успяваме да свързваме стари и нови познания по креативен начин, така че да откриваме иновативни решения на проблемите. 

Виж още: Кои са най-популярните настолни игри за двама?

А именно това се случва по време на стратегическите игри. За да успееш, трябва да вземеш предвид предишните ходове, да преосмислиш каква би била стратегията на противника ти, както и твоята, и да потърсиш най-подходящото решение. Затова можеш да гледаш на настолните игри като на ефективно упражнение за ума. 

Развиват отборния дух

Ако си избрал с приятелите или с колегите си да се насладите на стратегическа игра по отбори, ще откриеш колко ефективен метод е това за подобряване на екипната работа. 

Неслучайно подобни игри влизат в списъка с тиймбилдинг дейностите за работещите в една компания. Когато по време на играта всички се целите към една и съща цел, търсите начин да взимате решения дружно, резултатът е подобрен отборен дух. 

Как да изберем подходяща игра? 

Както при всички други игри, така и при тези е най-добре да подбереш играта според възрастта и интересите на участващите. 

Стратегически игри за деца 

Обикновено този тип игри изискват по-високо ниво на съсредоточаване и формиране на нови стратегии. Затова трудно ще откриеш подобен тип настолни игри, подходящи за най-малките членове на семейството.

Най-често за децата могат да се намерят опростени версии на много от познатите вече игри. Монополи попада сред онези игри, които предоставят различно преживяване за децата. За да е интересна и достатъчно разбираема играта за петгодишните играчи, е създадена версия с банкови карти, които улесняват отчитането на наличните пари. 

Монополи Junior - Електронно банкиране

Монополи Junior – Електронно банкиране

За малко по-големите играчи на над 8-годишна възраст пък са създадени версии с любими детски герои като тези от „Лило и Стич“, „Naruto“, „One piece“, „Фъстъчетата“ и други. 

Други игри като „Каркасон“ пък са разработени на базата на лесни за разбиране правила, така че децата да започнат да се забавляват с тях още от 7-годишна възраст.

Подходящ избор е и играта „Адмиралски шах“, която могат да научат децата на над 5 години. А играейки с нея, те ще усвоят множество умения и успешно ще развият своето стратегическо мислене. 

Стратегически игри за възрастни 

Настолните стратегически игри предоставят много по-голямо разнообразие, когато става дума за игри, предназначени за порасналите играчи. Това е така, защото при тях, правилата могат да бъдат по-сложни, но и по-интересни, а нерядко в този тип игри се включват и елементи на хоръра и трилърите. 

Настолните игри са източник на забавления, но и същевременно са отражение на това, което се случва в нашето ежедневие. Затова и има множество игри, които пресъздават близка до истинската реалност, но често хиперболизирана. 

Настолна игра: Пандемия

Настолна игра: Пандемия

Има и настолни игри, при които играчите имат възможност да се потопят в съвсем различно преживяване. Особено популярен тип стратегически игри са тези, вдъхновени от ескейп стаите. При тях всички дружно трябва да работят в посока да разрешат загадката и да открият начин да се справят с предизвикателството. 

Други настолни игри пък позволяват да се потопиш изцяло в различна роля – на детектив, на последните оцелели корабокрушенци, военни и много други. 

В този тип игри имаш възможност да се потопиш в съвсем различно преживяване, а добрата стратегия ще ти е нужна, за да откриеш коe е най-подходящото оръжие, с което героят ти разполага, за да победиш. 

Да не забравяме и игрите с карти. Те позволяват да прилагаш аналитична мисъл на две нива – следейки случващото се на борда заедно с изминалите карти, както и създавайки стратегия за успех в хода на играта. Най-популярна сред тях е „Катан“. 

Настолна игра: Заселниците на Катан, базисна игра

Настолна игра: Заселниците на Катан

Настолните стратегически игри са като покана в един нов интересен свят. Но докато се забавляваш с тях, рядко си даваш сметка, че можеш да се възползваш от техните ползи. 

Следващият път, когато избереш да посветиш няколко часа на подобен тип настолни игри, можеш да го направиш със спокойствието, че вършиш полезна гимнастика за съзнанието си. А с коя игра ще избереш да направиш това? Сподели ни в коментар.

, , ,

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *