Известни детективи от криминални романи

Известни детективи от криминални романи

октомври 20, 2022
Категория: Публикации
0 640 2
Известни детективи от криминални романи

Известни детективи от криминални романи

Насочваме вниманието ти към романите, които с всяка следваща страница ни изненадват, а на всеки нов ред дебне неочакван обрат, нов убиец или улика. Има много причини защо едни от най-любимите книги на толкова много хора са детективските криминални романи. А има дори повече причини да заобичаме онези от тях, в които се появяват известните литературни детективи. 

Шерлок Холмс, Еркюл Поаро и толкова много други персонажи, създадени от гениите в жанра, често са водеща причина за избора ни за четиво. Затова и те заслужават нашето специално внимание.

За да им обърнем такова, в тази статия ще ти разкажем повече за някои от най-любимите и известни детективи в литературата. Разбери как те са започнали своята живот в света на книгите, както и от къде се появява вдъхновението за някои от тях.

Дюпен 

Първият в списъка ни, а и вероятно в много други, е известният детектив, роден от въображението на Едгар Алън По – комисар Дюпен. Той е смятан за първия детектив в литературата, а това превръща и известния писател в родоначалник на крими жанра. 

Дюпен се появява за първи път в „Убийствата на улица Морг“. Това е по-малко известна творба на По в сравнение с „Гарванът“. В последствие героят е включен в още два разказа.

Убийствата на улица Морг, Едгар Алън По

Убийствата на улица Морг, Едгар Алън По

Смята се, че вдъхновението за персонажа се е появило, когато Едгар Алън По прочел във вестника за постиженията на реален френски детектив, Франсоа Видок. Вероятно именно заради това авторът избрал да направи своя детектив също французин. 

Интересен факт е, че Дюпен не е по професия детектив, но изпитва интерес от това да разрешава загадките. Прави го с помощта на високия си интелект, креативното си мислене и метода на рационализацията. 

В последното той е толкова добър, че успява дори да предвещае какви са мислите на неговия приятел и партньор в приключенията. Действието е разказано именно от гледната точка на неговия другар. Звучи ли ти познато?

Шерлок Холмс

Вероятно вече си се досетил, че следващият детектив в списъка ни ще бъде Шерлок Холмс. Причината е ясна – той е не само един от най-известните персонажи сред всички криминални романи, но е и един от първите. 

Освен това се смята, че Артър Конан Дойл е базирал своя герой на този от популярния роман на Едгар Алън По, а приликите между тях са достатъчно добро доказателство. 

Независимо откъде е произтекло вдъхновението за Шерлок Холмс, не може да се отрече неговото влияние върху света на литературата. Вероятно криминалният жанр никога нямаше да изглежда по същия начин, ако не бяхме прочели за приключенията на обитателите на „Бейкър стрийт“.

Шерлок Холмс - пълно издание, Артър Конан Дойл

Шерлок Холмс – пълно издание, Артър Конан Дойл

Още от първата им поява през 1887 година в „Етюд в червено“ Холмс и Уотсън се превръщат в най-известното дуо в литературата.

Артър Конан Дойл създава над 60 разказа за приключенията на Шерлок, а дълго след написването на последния от тях влиянието на детектива върху жанра продължава да бъде ненадминато. Никой друг литературен герой не е имал повече версии и не е бил изигран от повече актьори. 

Еркюл Поаро

Единственият друг детектив, който може да стигне нивото на Шерлок Холмс, е знаменитият Еркюл Поаро. Роден от майсторското перо на Агата Кристи, той също е запомнен със своя гений и колоритен характер. 

Убийство в Ориент експрес, Агата Кристи

Убийство в Ориент експрес, Агата Кристи

Той за първи път се появява в романа „Аферата в Стайлс“, където и за първи път прочитаме описанието на външния му вид. Той е нисък на ръст, с яйцевидна глава, но със стойка на уверен човек. Отличителна черта, която се появява по-късно при описанията му, е и мустакът му.

Известните писатели и по-малко известните им псевдоними

Пенсионираният белгийски полицай, превърнал се в световноизвестен детектив, се появява в общо 33 новели, две пиеси и над 50 кратки истории. С това той се нарежда сред най-известните и най-често адаптираните персонажи в литературата. 

Госпожица Марпъл

Следващият детектив в списъка ни също е създаден от неповторимата кралица на кримитата и има не по-малко впечатляващ отпечатък върху жанра. Интелигентна, наблюдателна, но често подценявана, госпожица Марпъл е детектив, който Едгар Алън По и Артър Конан Дойл никога не биха създали. 

Като един от първите значими гласове на феминизма в жанра, а и в литературата като цяло, Джейн Марпъл е създадена, за да се бори срещу стереотипите. И това важи още от момента, в който идеята за нея се е родила.

Последният сеанс, Агата Кристи

Последният сеанс, Агата Кристи

Немного след като името на Агата Кристи добива широка популярност, тя присъствала на пиеса по романа ѝ „Убийството на Роджър Акройд“. В постановката една от възрастните дами, част от сюжета, била заменена с младо момиче по преценка на режисьора. 

Това разочаровало авторката, която приела случилото се като предизвикателство. Поставила си за цел да покаже, че и възрастните жени могат да бъдат интересни героини. Така се ражда и госпожица Марпъл.

Тя е силно базирана на бабата на Кристи, макар и авторката да нарича Марпъл по-дръзка и остроумна нейна версия. Като детектив тя решава мистериите на базата на наблюдателността си. Обикновено страни от екшъна, като умело успява да накара останалите герои да работят за нея – дори понякога без да го знаят.

Появява се в 12 книги и 20 кратки разказа. От тях в само един историята на мистерията е разказана от гледната точка на госпожица Марпъл.

Хари Хуле

Полицейски инспектор, герой, а според мнозина всъщност и антигерой – Хари Хуле е отличителен персонаж сред творбите на международно признатия автор Ю Несбьо. 

Той е непукистът, който е готов да се опълчи срещу системата, но често виждаме и неговата по-нежна страна. При него резултатите оправдават методите, а силното му чувство за дълг позволява да стигне до края на всяка загадка.

Полиция, Ю Несбьо

Полиция, Ю Несбьо

Описван от Ю Несбьо като герой, който не може да бъде мразен, а от много читатели като най-добрия литературен детектив – Хари е персонаж, с когото искаш да се срещнеш. Можеш да направиш това във всяка от 13-те издадени до този момент книги от поредицата на скандинавския гений на криминални романи.

Джак Ричър

Ако Джеймс Бонд беше част от детективски роман, той щеше да изглежда много като Джак Ричър. Той е бивш военен следовател, напуснал армията по мистериозни причини. 

Превърнал се е във вълк единак, който пътува само с дрехите на гърба си, четка за зъби и усет към разрешаването на мистерии. И този детектив се слави с репутацията си на лошо момче. Той не се страхува да нарушава правилата, но същевременно обича да се забавлява.

Стражът, Лий Чайлд, Андрю Чайлд

Стражът, Лий Чайлд, Андрю Чайлд

Книгите, създадено първоначално от Лий Чайлд, вече се издават и от втори писател. През 2020 година Лий Чайлд, чието истинско име е Джеймс Грант, обяви, че се подготвя да предаде щафетата на по-малкия си брат, Андрю Грант. Той също ще твори под псевдоним, променяйки фамилията си на Чайлд, и ще продължи историята на Джак Ричър. 

А това позволява вече богатият списък от творби с участието на Ричър да продължи да расте. Към момента детективът участва в 27 новели и в 15 кратки разказа. 

Хари Бош

Още един от майсторите в жанра, Майкъл Конъли, създава серия от книги за свой отличителен персонаж – Хари Бош. Детективът в полицейското управление на Лос Анджелис има трудна история. Но именно тя го превръща в точния човек да реши всяка загадка на пътя му.

На едва 11-годишна възраст Бош остава сирак и е принуден да се научи да оцелява сам отрано, но това е само една от трагедиите и повратните моменти в живота му. Изправен пред множество трудности, кръстопътища и изпитания, той често нарушава правилата и ядосва неправилните хора. Но никога не спира, докато не разреши случая, с който се е заел този път.

Към момента Хари Бош участва в 23 новели и 11 разказа, както и в няколко творби от други автори. 

Полунощ в Ел Ей, Майкъл Конъли

Полунощ в Ел Ей, Майкъл Конъли

Много са детективите, които заслужават да попаднат в списъка ни. Още повече са тези, които най-добре ще опознаеш, когато си организираш среща с тях между страниците.

Ако искаш да направиш това, започни от едно място – в категорията с трилъри и криминални романи на книжарница Orange.  

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *