Да надникнем в историята на мангата

Да надникнем в историята на мангата

януари 21, 2023
Категория: Знаете ли, че..., Манга, Публикации
0 500 0
Да надникнем в историята на мангата

Да надникнем в историята на мангата

Преди над 9 века нов вид японско изкуство се заражда. То включва текст към рисувани образи, изобразяващи моменти от живота. Днес това японско изкуство се радва на по-голяма популярност от всякога. И го наричаме манга.

Независимо дали отдавна си отаку, или сега тепърва ставаш част от света на мангата – събрахме малко любопитна информация за историята на тази форма на изкуство.

Първата манга

Думата „манга“ се формира от две думи от канджи: „ман“ означава „развлекателен“ или дори „преувеличен“, а „га“ може да се интерпретира като „рисунка“ или „снимка“. Следователно думата може да бъде преведена като бърза скица или картина, а дори и анимация, създадена с развлекателна цел.

За първи път думата „манга“ се появява през 1814 година, когато известният художник Хокусай използва термина, за да опише стила на рисуване в скицниците си. Той рисува сцени от ежедневието, природни пейзажи, както и неговата интерпретация на герои и елементи от японската митология. Затова и изкуството му добива немалка популярност както в Япония, така и в чужбина.

Но още преди да се е използвала за първи път думата, тази форма на изкуство е съществувала. За най-ранен пример се смятат серия от картини на животни от зайци и жаби от 12 век.

Още в първите форми на мангата се забелязват отличителните черти, които срещаме и днес. Картините невинаги са действително оразмерени. Към тях са добавени или хиперболизирани елементи, или хумористични такива. След раждането на термина за манга все повече художници започват да придават на творчеството си подобни отличителни характеристики.

Развитие на мангата

През Втората световна война японците влизат в тесен контакт с графичните романи, типични за САЩ – комиксите. Този момент е много важен за развитието на мангата, защото именно тогава започва да се променя стила на рисуване на художниците.

Първата истинска манга е публикувана през 1902 година от вестник „Jiji Shinpō“. Авторът ѝ Ракутен Китазава е вторият, който използва термина „манга“ и първият, който да нарече себе си „мангака“.

В този период започват да творят и други художници като Осаму Тезука, познат днес като „бащата на мангата“ или „кръстника на анимето“. Той е автор на поредицата „Astro Boy“ и първи започва да изобразява героите си с разпознаваемите по форма и големина очи, типични както за мангата, така и за аниметата.

Dragon Ball (3-in-1 Edition), Vol. 1

Dragon Ball (3-in-1 Edition), Vol. 1

След войната, между 1950 и 1969 година, почитателите на манга рязко се повишават на брой. Сюжетите на поредиците стават все по-разнообразни и вълнуващи и с това се зараждат различните класификации като водещи към този момент са Shonen и Shojo.
По-късно се появяват и Seinen, Josei и Kodomomuke.

Възниква и така наречената Gekiga. В този тип манга се засягат по-трудни теми – политически, социални и други.

Златният период на мангата

Постепенно мангата започва да заема все по-голяма част от времето на читателите и художниците. Първоначално много поредици биват издавани в списания и вестници на части, но не след дълго се създават специални медийни издания само за манга.

Виж още: Манга, плакати и мърч – какво да подариш на отаку?

Появяват се и разпознаваемите книжни поредици, които поместват няколко глави, оформени в том.

В края на миналото хилядолетие започват да се появяват някои от известните манга поредици, много от които до днес се издават и се радват на голяма популярност.

Първите известни манга поредици

Най-върлите фенове на манга културата вероятно познават Golgo 13 – поредицата, която започва да се издава през 1969 и до днес не е срещнала своя край.

Немного след нея се появява и Dragon Ball, дело на Акира Торияма – мангата, която предизвиква истински феномен. На голяма популярност се радват и Slam Dunk, Yu Yu Hakusho и други.

Малко по-късно се появяват така наречените „Големи три“ (Big Three). Това са манга поредиците, които най-дълго задържат позициите си на най-известни както в Япония, така и навсякъде по света. Те са Naruto, One Piece и Bleach.

Naruto 3-in-1 ed. Vol.3 (7-8-9)

Naruto 3-in-1 ed. Vol.3 (7-8-9)

Те се радват на най-голяма популярност през началото на 2000-те години, но тя не е спряла да расте и до днес.

Макар че тези три поредици заемат челно място в класациите заради всеобщия интерес към тях, те не са единствените популярни през този период. Неколкократно те биват изместени от други известни манга поредици. Такива са Hunter x Hunter, Toriko и Sailor Moon например.

Виж още: Кои бяха най-големите манга поредици за 2022 година?

По-късно се появяват други заглавия, които предизвикват огромен интерес. Сред тях попадат Assassination Classroom, Death Note, Haikyuu!!, JoJo’s Bizarre Adventure, Shaman King, Berserk, Hellsing, Fruit Basket, InuYasha и други.

Днес светът на мангата не може да бъде по-вълнуващ. С новите интересни поредици манга културата привлича все повече хора – Attack On Titan, One-Punch Man, Kimetsu no Yaiba, Jujutsu Kaisen, My Hero Academia, Chainsaw Man, Beastars, Kaiju No. 8, The Promised Neverland, The Seven Deadly Sins, Shokugeki no Soma, Mob Psycho и други.

Коя е твоята любима манга поредица?

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *