Кои бяха най-големите манга поредици за 2022 година?

Кои бяха най-големите манга поредици за 2022 година?

януари 24, 2023
Категория: Манга, Публикации
0 505 0
Кои бяха най-големите манга поредици за 2022 година?

Кои бяха най-големите манга поредици за 2022 година?

Най-четените, най-продаваните, най-обсъжданите – в този списък попадат „най“ заглавията сред манга поредиците.

А през 2022 година имаше много такива успешни манга заглавия, с които ще запомним изминалите месеци. Някои от любимите ни поредици получиха продължение, други вечно обичани герои достигнаха рекорден интерес. Немалко бяха и новите вълнуващи заглавия.

Тук ще откриеш най-интересните сред тях. А ако през 2022 година пропусна да се докоснеш до някоя от тези манга поредици, сега е моментът да наваксаш.

Kaiju No. 8

Когато обявят, че една от най-продаваните манги ще получи аниме адаптация, няма как това да не предизвика феномен. Това се случи и с Kaiju No. 8.

Kaiju No. 8, Vol. 1

Kaiju No. 8, Vol. 1

През август месец бе обявено, че студио Khara работи по анимирането на историята от мангата на Наоя Мацумото.

Виж още: Манга, плакати и мърч – какво да подариш на отаку?

В нея човечеството е застрашено от непрестанните атаки на чудовищата кайджу. Кафка Хибино и Мина Аширо искат да се присъединят към институцията, която се бори срещу тези страховити същества, но малко преди да имат възможност да направят това самият Кафка се превръща в кайджу.

Chainsaw Man

Манга поредицата Chainsaw Man постигна рекорден успех през 2022 година. Освен че бе адаптирана в аниме, мангата получи продължение в своята втора част и с това спечели вниманието на всички ни.

Chainsaw Man

Chainsaw Man, Vol. 1

Мангата продаде близо 3 милиона и 500 хиляди копия през миналата година. А с всеки нов епизод на анимето растат и почитателите на Денджи, който заедно със своя очарователен любимец демон Почита се превръща в Chainsaw Man.

My Hero Academia

Мангата, дело на Кохей Хорикоши, отдавна се радва на голяма популярност и изглежда с всяка година тя само расте. Затова и вероятно никой не е изненадан, че My Hero Academia попада на пето място в класациите за най-много продажби в манга света с 5,353,782 продадени копия за 2022-ра.

My Hero Academia Team-Up Missions, Vol. 1

My Hero Academia Team-Up Missions, Vol. 1

В мангата се докосваме до свят, в който почти цялото население има специални способности. А най-талантливите сред тях се обучават в академия за герои, за да станат професионалисти.

Такава е и мечтата на Мидория Изуку – поне докато не открива, че е сред малкото хора без специални способности.

One Piece

Една от най-големите манга поредици на годината, а и на почти всяка друга година, несъмнено бе One Piece. Ейчиро Ода започва да разказва историята още през 1997 година, а днес тя достига над 500 милиона продадени копия.

А през 2022 година мангата добави още 10,364,102 продажби към впечатляващото число.

One Piece, Vol. 50

One Piece, Vol. 50

През тази година One Piece буквално постигна рекорди. Мангата разби рекорд на Гинес и стана поредицата с най-много продадени копия, написана от един автор.

Виж още: Да надникнем в историята на мангата

Затова и не бихме преувеличили, ако кажем, че това е една от поредиците, за които всеки е чувал – независимо дали е читател на манга или не.

Spy x Family

Мангата, за която всички говорят напоследък, тази година получи своята аниме адаптация, която не остави почитателите на историята разочаровани. Затова и през 2022-ра Spy x Family попадна на трето място по продажби с 10,600,571 копия.

Spy x Family, Vol. 1

Spy x Family, Vol. 1

Поредицата се отличава със смесицата между хумор и екшън. Мангата ни запознава с Лойд, който се смята за най-добрия шпионин в света.

За първи път обаче той се изправя пред предизвикателство, с което трудно ще се справи – за да запази мира между две нации, той трябва да се престори на женен мъж с дете. За да се справи с мисията си, наема жена и осиновява дете и си създава свое собствено шпионско семейство. Но дори не подозира, че съпругата му е наемен убиец, а дъщеря му – телепат.

Tokyo Revengers

През ноември 2022 година манга поредицата Tokyo Revengers издаде своя последен том. А след пет години, в които историята привличаше все повече читатели, нищо чудно, че краят ѝ направи поредицата втората най-продавана за годината.

Tokyo Revengers (Omnibus) Vol. 1-2

Tokyo Revengers (Omnibus) Vol. 1-2

Ако впечатляващите 11,048,067 продадени копия за годината не правят Tokyo Revengers манга, която си струва да прочетеш, то тогава ще кажем, че историята ѝ е достатъчна причина.

Тя разказва за 26-годишния Такемичи Ханагаки. Малко след като разбира, че бившата му приятелка и брат ѝ са били убити от банда престъпници, той получава възможност не само да разкрие какво се е случило, но и да промени историята. Такемичи попада във времеви тунел, който го връща назад във времето, а това е само първата стъпка към неговата цел.

Jujutsu Kaisen

Накрая, но със сигурност не на последно място попада Jujutsu Kaisen. Мангата заслужи да бъде наричана най-добрата за 2022 година, след като продаде най-много копия – 12,282,260.

Jujutsu Kaisen, Vol. 14

Jujutsu Kaisen, Vol. 14

Историята, създадена от известния мангака Геге Акутами, стана любима на почитателите на манга и аниме културата, а интересът към нея само нараства с годините.

Срещни се с Юджи Итадори – обикновен тийнейджър, чийто живот се променя въз основи, когато поглъща прокълнат предмет.

Имаш ли любимци сред най-големите манга поредици на 2022 година? Сподели ни в коментар.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *