Отаку тест: Знаеш ли тези 9 интересни факта за Demon Slayer?

Отаку тест: Знаеш ли тези 9 интересни факта за Demon Slayer?

август 22, 2023
Категория: Манга, Публикации
0 555 0
Отаку тест: Знаеш ли тези 9 интересни факта за Demon Slayer?

Отаку тест: Знаеш ли тези 9 интересни факта за Demon Slayer?

Има няколко заглавия от новото поколение аниме и манга, чиято популярност днес е толкова голяма, че трудно биха останали непознати за някого. Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba заслужено попада сред тях.

Новият сезон на анимето приключи по-рано тази година, оставяйки почитателите му жадни за още. За щастие, историята е напълно завършена в мангата, а всеки том от нея можеш да откриеш в Orange.

А ако вече си попаднал сред почитателите на Demon Slayer (a.k.a. вече си член на Kimetsu no Yaiba Corps), не пропускай да попълниш липсите в колекцията си.

Докато чакаш поръчката си пък, те каним да прочетеш нещо любопитно за поредицата. Събрахме няколко интересни факта, които не всеки знае за историята и задкулисните тайни от Kimetsu no Yaiba. Фактите са девет – за деветте Хашира.

Имената на Танджиро и Незуко имат специално значение

Семейство Камадо споделят фамилия със специално значение – преведено буквално името назовава традиционна японска печка, която се пълни с дърва или въглища. Подходящо подбрано име за семейство, което се занимава с продажба на въглища.

Demon Slayer, vol. 1

Музан си има свой собствен ден

Името на Музан Кибуцуджи също е подбрано неслучайно. Фамилията му включва думата за демон, както и за танц, а личното му име може да се прочете като нещастен, жалък и безмилостен.

Но също така първото му име може да се превърне в игра на думи, включваща „три“ и „шест“. Затова и в официалния Twitter (X) акаунт на поредицата трети юни е обявен за Деня на Музан.

Истински локации са вдъхновили сцени в мангата

Красотата на Demon Slayer се изразява не само във впечатляващо нарисуваните атаки на героите, но и в природните сцени, които Койохару Готоге рисува за нас. Това, което не всеки знае за тях обаче, е, че са вдъхновени от истински локации.

Например страховитата планина на паяците (Spider Mountain) е базирана на любимо място на туристите – планината Коясан. Също така родното място на Танджиро и Незуко силно прилича на историческото селище Ширакава-го.

Виж още: Да надникнем в историята на мангата

Манга поредиците, вдъхновили историята

Разбира се, вдъхновението за мангата не идва само от реални места в Япония. Подобно на много други манга артисти Койохару Готоге черпи вдъхновение от известни поредици като Bleach, Jojo’s Bizarre Adventure и Naruto.

Първоначалният облик на Танджиро

В интервю с първия редактор, работил върху манга поредицата, Катаяма, разбираме, че Танджиро е щях да бъде много по-различен герой първоначално.

По време на работата върху мангата редакторът споделил притеснението си, че тежките теми, които историята засяга, носят прекалено мрачно настроение на Demon Slayer. Затова посъветвал Готоге да промени характера на Танджиро с такъв, който да е по-приветлив и приятелски настроен. Външният вид на героя също претърпява промени – Катаяма съветва мангаката да създаде отличителни белези за Танджиро. Така се появяват обеците и белегът на челото, вдъхновен от Кеншин Химура и Rurouni Kenshin.

Демоните в Demon Slayer са вдъхновени от японските митове

Японската митология е изпълнена с множество любопитни образи, които провокират въображението на хора от цял свят. Койохару Готоге също почерпил вдъхновение от тях, когато създавал образите в историята.

Започвайки от Музан, който е вдъхновен от Нурарихион – йокай от японския фолклор, който често е смятан за водач на всички други демони – също както Музан е водач на всички демони в Demon Slayer.

Demon Slayer Kimetsu no Yaiba, Vol. 2 It Was You

По подобен начин семейството демони паяци, срещу които се изправя Танджиро в планината Натагумо, са силно вдъхновени от Тцучигумо – йокай, заемащ формата на паяк, който живее в планините. Храни се с хора и е изобразяван в чудовищни размери.

Други митологични образи, които вдъхновяват лика и специалните способности на демоните в мангата, са Райджин – същество, което предизвиква бури и светкавици с помощта на барабани, Ашура – войнствен демон, изобразяван с няколко ръце, Теноме – същество, чиито очи не са на лицето му, а на дланите, и други.

Виж още: Топ 10 най-продавани манга поредици на Aniventure Comic Con 2023

Сред образите, вдъхновени от японската митология, които не са демони, попада и Иноске. Той е пряко повлиян от Баку – същество, създадено от различни животински части, което бди над човечеството. Чудовищата в митологията се страхуват от Баку, защото той се храни със зли същества.

Demon Slayer е едно от най-скъпите анимета досега, но и едно от най-успешните

Манга поредицата се издава от 2016 до 2020 година, като през цялото това време тя привлича вниманието на читатели от цял свят. Но едва когато едноименното аниме дебютира, мангата се превръща в сензация. С красиво анимиране и високо внимание към детайла, Demon Slayer се счита за най-скъпото аниме до сега.

Според някои твърдения един епизод струва 80 000 долара, за да бъде създаден. Сумата обаче е оправдана – през 2022 година анимето бе прието за най-гледаното за годината.

Филмът Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba the Movie: Mugen Train стана най-успешният анимиран филм в японската история, надминавайки дори Spirited Away.

Косата на Незуко е белег за демоничната ѝ страна

Многократно в мангата се обръща внимание на начина, по който външната среда нанася промени върху физическия облик на героите. Зенитсу има руса коса заради гръмотевицата, която го е ударила, косата на Мицури Канроджи пък се променя заради храната, която консумира.

Косата на Незуко също се променя в хода на историята – от напълно черна тя придобива червеникави оттенъци. Причината са новосъбудилите се демонични способности у нея. Цветът допълнително отразява и специалните пламъци, които тя може да предизвика.

Demon Slayer Kimetsu no Yaiba, Vol. 11

Освен промяната в цвета, косато на Незуко отразява превръщането ѝ в демон по още един начин. Когато тя е била човек, е носила най-често прическа на кок, удобен за домакинската работа, която е вършила в помощ на майка си.

При превръщането ѝ в демон обаче, тя губи част от човешките си умения. Сред тях е и способността ѝ да се грижи за косата си. Танджиро също не умее да пресъздаде предишната ѝ прическа. Единственото, което брат ѝ може да направи за нея, е да върже емблематичната ѝ панделка за предния кичур от косата ѝ.

Героите и сетивата

Всички, докоснали се до мангата или анимето, знаят, че Танджиро се откроява със своето обоняние. Но той не е единственият герой, обвързан тясно с някое от петте сетива.

Според редактора на мангата, Койохару Готоге специално се е погрижил четиримата приятели на главния герой да се асоциират с останалите сетива. Зенитсу се свързва със слуха, Гениа с вкуса, Канао със зрението, а Иноске с допир.

Demon Slayer Kimetsu no Yaiba, Vol. 3

Знаеше ли всички тези факти от нашия отаку тест? А провокираха ли те желанието да се потопиш в света на мангата? Попълни пропуските в колекцията си и вземи нов том от Demon Slayer.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *