Какво не знаеш за Мечо Пух и Алън Милн?

Какво не знаеш за Мечо Пух и Алън Милн?

януари 18, 2023
Категория: Знаете ли, че..., Личности, Публикации
1 1325 3
Какво не знаеш за Мечо Пух и Алън Милн?

Какво не знаеш за Мечо Пух и Алън Милн?

В деня, в който честваме най-любимото мече в света на литературата, разкриваме няколко интересни факти за Алън Милн и за Мечо Пух.

За Алън Милн

Алън Александър Милн, или А. А. Милн, както е известен на много читатели, е роден на 18 януари 1882 година. Учи в частното училище на баща си, в което преподава дори известният писател Хърбърт Уелс. Още по време на студентството му талантът за писане на Милн се откроява и той започва да публикува творбите си в списания.

Първите две глави от историята за жълтото мече дебютират през 1925 година на Бъдни вечер във вестник „Лондон ивнинг нюз“. Още на следващия ден пък те биват прочетени по радиото. Големият интерес веднага става очевиден и само година по-късно, през 1926 година, е издадена книгата за Мечо Пух.

Алън Милн е най-добре познат в литературните среди с историите си за Мечо Пух, но пише и романи за възрастни.

Виж още: 20 факта от света на книгите

За Мечо Пух

Интересна е историята, която стои в центъра на вдъхновението за Мечо Пух.

През 1914 година канадският лейтенант Хари Коулбърн купува за 20 щатски долара малко черно американско мече, чиято майка е била убита. Коулбърн кръщава мечето Уинипег – на канадския град.

Мечо Пух, А. А. Милн

Мечо Пух, А. А. Милн

Животинчето бързо става любимец и талисман на канадската пехотна бригада и пътува с нея чак до Англия. Там обаче войниците разбират, че не могат да вземат със себе си мечето във Франция, затова го поверяват на Лондонската зоологическа градина.

Там Уинипег се превръща в атракция и любимо животно както за персонала, така и за посетителите на зоопарка. Сред тях попада и синът на Милн.

Виж още: 10 любими цитата от детски книги

Кристофър Робин Милн толкова харесва животното, че кръщава плюшената си играчка Уини Пух. И с това се появява основата за емблематичната книга на Алън Милн.

Авторът кръщава момчето от историята на детето си, а останалите герои са вдъхновени от играчките на Кристофър Робин. Оригиналните плюшени животни все още могат да бъдат видени в Обществената библиотека на Ню Йорк с изключение на Ру, който е бил загубен още през 1930 година.

Чародейства: Мечо Пух

Чародейства: Мечо Пух

Забавният, но глуповат мечок попада сред любимите герои на децата с изключение на сина на автора, създал го. Кристофър Робин Милн отраства като постоянен обект на подигравки от връстниците си заради ролята му в книгата. В по-късен етап от живота му това пък му пречи да си открие добра работа – факт, заради който Кристофър никога не прощава на баща си.

Днес детски книжки за Мечо Пух продължават да се издават и превеждат, а героят е обичан от малки и големи.

Любими цитати от „Мечо Пух“

И понеже няма как да говорим за Мечо Пух, без да споменем някои от най-красивите, най-смешните, но и най-поучителните цитати от Милн, събрахме осем от нашите фаворити:

Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед.

Когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде…

Ако ти живееш сто години, аз искам да живея сто години без един ден, така че никога да не живея без теб.

– Ще бъдем ли приятели завинаги? – попита Прасчо.
– Дори и за по-дълго! – отговори Мечо Пух.

Правописът ми е колеблив. Добър правопис е, но се колебае и буквите отиват на грешни места.

Понякога седя и си мисля… А понякога просто си седя.

– Как се пише любов? – попита Прасчо.
– Тя не се пише, тя се чувства… – отвърна Пух.

Ако някога дойде ден, в който не сме заедно, трябва да знаеш някои неща… Ти си по-смел, отколкото вярваш, по-силен, отколкото изглеждаш и по-умен, отколкото си мислиш. Но най-важното нещо е, че независимо дали сме разделени, аз винаги ще бъда там за теб и винаги ще те обичам!

А кой е твоят любим цитат от „Мечо Пух“? Сподели ни в коментар.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

1 коментар

  1. Юлия
    Отговори

    — Цяла седмица! — каза Пух тъжно. — А за храна?
    — Боя се, че няма да има храна — каза Кристофър Робин, — защото трябва по-бързо да изтънееш. Но ние ще ти четем.

    — Тогава, моля ви се, четете ми някоя Ободряваща Книга, която ще бъде помощ и утеха за едно Зазидано Мече в Голямо Притеснение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *