12 от най-добрите любовни романи на всички времена

12 от най-добрите любовни романи на всички времена

октомври 8, 2022
Категория: Нашите предложения, Публикации
0 7556 2
12 от най-добрите любовни романи на всички времена

12 от най-добрите любовни романи на всички времена

Любовта е най-великото чувство, което дори думите, нотите и щрихите на четката трудно могат да илюстрират. Но има някои писатели, които сякаш с лекота пренасят на белия лист всички нюанси на пламенните погледи, срамежливите пеперуди, вълнуващите моменти и всички останали усещания, които придружават любовта. И именно от тяхното перо произлизат най-добрите любовни романи, които никога не остаряват.

Днес сме се заели с трудната задача да вместим в един списък някои от най-красивите, най-обичаните и най-хубавите любовни книги на всички времена. Съвременните и класическите, кратките и дългите, тъжните и щастливите – прочети за всички тях тук. 

Ромео и Жулиета

Този списък не може да започне с никоя друга освен тази, която завинаги ще остане като една от най-красивите, но трагични истории за невъзможната любов. „Ромео и Жулиета“ е най-великата творба на Шекспир и продължава да събужда вълнение у читатели на всички възрасти и от всеки край на света. 

Ромео и Жулиета, Уилям Шекспир

Макар и да е история с тъжен край, тя е такава, която всеки почитател на жанра трябва да прочете. Тя е книгата, от която произлизат всички останали книги за любов.

Брулени хълмове

Още една история за забранена любов, която помита всичко по пътя си и оставя опустошени душите на хората. В романа се говори за такава любов, за която хората мечтаят и жадуват, но обрисувана с думи, които ще те накарат да се почувстваш сякаш сам усещаш тези чувства. 

Брулени хълмове, Емили Бронте

Впусни се в шедьовъра от Емили Бронте и се докосни до историята на главните герои Катрин Ърншоу и Хийтклиф.

Великият Гетсби

Блясък, джаз, любов и интриги се преплитат в едно в този роман и го превръщат в такъв, който всеки трябва да прочете поне веднъж в живота си. Но именно заради магията между редовете ще искаш да се срещнеш с Гетсби отново и отново. 

Великият Гетсби, Ф. Скот Фицджералд

Уви, и в този случай любовната история не е увенчана с щастлив край, но същевременно именно отвъд горчивината се усеща най-силно сладостта. 

Гордост и предразсъдъци

Пропътувай назад във времето и погледни на човешките отношения през гледната точка на едно общество, което използва любезността и добрите маниери с жестокостта на хладно оръжие. Но любовта е всеобщо споделяно чувство, затова и книгата продължава да намира нови и нови читатели над 200 години след написването ѝ. 

Гордост и предразсъдъци, Джейн Остин

Запознай се с най-прочутия роман на майсторката в жанра Джейн Остин и открий от първо лице защо тази книга ѝ донесе неограничена от времето слава.

Виж още: Историята зад „Гордост и предразсъдъци“

Отнесени от вихъра

Има причина защо тази книга до днес продължава да е смятана за една от класиките, които всеки си струва да прочете. Отразява емоциите, страховете и надеждите, познати на всички ни, но по начин, който ще те накара да се пренесеш в една съвсем различна ера.

Отнесени от вихъра, Маргарет Мичъл

Маргарет Мичъл създава само един роман през цялата си писателска кариера, но именно той бива наречен един от най-големите бестселъри на всички времена, защото успява да спечели сърцата на безброй читатели. 

Ана Каренина

Нюансите на любовта рядко са така ярки, както тези, които Лев Толстой рисува с думи. Грехът на забранената връзка, желанието, което носят изпепеляващите емоции – всички чувства, типични за любовта се преплитат в този роман. 

Ана Каренина, Лев Толстой

Тази руска класика ще остави без дъх читателя – преживяване, което си струва да подариш – на себе си или на друг ценител на жанра.

Птиците умират сами 

„Има една легенда за птичката, която пее само веднъж в живота си, но по-сладко от всяко друго земно създание.“ 

Виж още: 5 искрено препоръчани любовни романа в месеца на любовта

Вероятно всеки може да познае кой е източникът на този цитат, независимо къде го срещне. И има защо думите да са толкова разпознаваеми днес – „Птиците умират сами“ се смята за една от великите класики в литературата

Птиците умират сами, Колийн Маккълоу

Тази история е най-ясната илюстрация на цената на щастието, на жестокостта, която понякога придружава нежността, и на тъжната реалност, която понякога се крие зад красивата любов. 

Парижката Света Богородица 

Има причина защо романът на Виктор Юго попада сред книгите, които е препоръчително дори най-малките да прочетат. Историята е урок за начина, по който да се отнасяме към хората, но и начина, по който да ги обичаме. Разказ за добротата, любовта и красотата, която невинаги виждаме с просто око. 

Парижката Света Богородица, Виктор Юго

Джейн Еър 

Споделената любов невинаги означава щастлива любов – на това ни учи „Джейн Еър“. Книгата на Шарлот Бронте ни разказва за непримиримата Джейн и нейното търсене на свобода, а и на любов, което я изправя пред невъзможния избор. 

Да се довери на сърцето си или да се вслуша в гласа на разума? Това е въпросът, който си задава, когато пред нея се отваря възможност за щастие с господаря на имението, в което работи като гувернантка.

Джейн Еър, Шарлот Бронте

Това е поредното заглавие в списъка ни, превърнало се в класика, смятана за една от най-добрите любовни книги. И не е изключение от правилото, че всеки от попадналите романи тук заслужава да попадне в твоя списък за четене.

Пътешественикът във времето и неговата жена

Любовта избор ли е, или съдба? Този въпрос е поставен по най-необичаен начин в книгата, в която хаосът на емоциите е само малка част от безредието в историята, а романтиката се открива на късчета между страниците. 

Пътешественикът във времето и неговата жена, Одри Нифнегър

Важно е да те предупредим, че в тази книга любовната тематика е смесена с фантастичната, защото в нея ще се срещнеш с герой с генетично заболяване, което го превръща в пътешественик във времето. Той открива части от себе си във всеки момент от историята, но същото важи и за неговата любима.

Едновременно с това „Пътешественикът във времето и неговата жена“ е роман, който описва всеобщо познати емоции – нима всички ние не се лутаме сред неизвестното на бъдещето и необратимо загубеното минало?  

Тетрадката

Един от по-актуалните любовни бестселъри в списъка ни заслужава не по-малко мястото си сред останалите. 

Неслучайно Никълъс Спаркс е известен като хроникьор на човешката душа. Получава това призвание, защото с всяка своя книга той успява да ни докосне, да ни развълнува и да предизвика чувства у нас сякаш не героите, а ние, читателите, се влюбваме и се чувстваме наранени от любовта.

А „Тетрадката“ е, ако не най-добрият му роман, то поне той е един от най-обичаните му. 

Тетрадката, Никълъс Спаркс

Този разказ не само ще предизвика у теб сълзи, но и ще върне надеждата ти в любовта. Ще те вдъхнови, ще стане част от теб, но трудно ще те разочарова. 

Осъдени души 

В българската литература има множество примери за любовни романи, които заслужават вниманието на почитателите на жанра. Но малко са тези истории, които пленяват по същия начин като „Осъдени души“.

Осъдени души, Димитър Димов

Вероятно малцина са прочелите романа извън територията на страната ни, но тези, които са се докоснали до шедьовъра на Димитър Димов, не са останали същите след прочитането му.

Виж още:Orange препоръчва: 5 нови книги за лятото

Списъкът може да продължава страници след страници наред и пак няма да ни стигне, за да опишем всички любовни романи, които заслужават твоето внимание. Затова оставяме на всеки читател самостоятелно да открие допълнение към списъка сред книгите в категорията на книжарница Orange за любовни романи.

А ако сме пропуснали някоя любовна история, която е заела специално място в твоето сърце, сподели ни коя е тя в коментар.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *