7 от най-добрите класически криминални романи

7 от най-добрите класически криминални романи

ноември 3, 2022
Категория: Нашите предложения
0 4808 0
7 от най-добрите класически криминални романи

7 от най-добрите класически криминални романи

Дъждовен ден, студено време навън, контрастиращо на топлината на чаша гореща напитка, а в ръцете ти стои интересен криминален роман. Има ли по-добър начин да прекараш свободен ден или дори само един следобед? 

Има нещо особено магнетично в криминалните книги, установили се като класики. Написани с майсторски талант, винаги интригуващи до степен на пристрастяване – тези романи могат да се прочитат отново и отново, без да омръзват. А ако имаш щастието да се срещнеш с тях за първи път, вълнението от прочитането им е ненадминато. 

С надеждата да те запознаем с поне една книга, с която не си се срещал досега, а трябва, съставихме списък със седем от най-емблематичните заглавия сред вечните класически криминални романи. 

Криминалните романи – книги за развлечение или нещо повече?

Преди да се потопиш в историите, които тези книги са увековечили между кориците си, ще те потопим в историята на самия жанр.

За жанра

Какво прави криминалните романи криминални романи? На първо място елементът на загадката. В този тип книги винаги главен фокус на действието заема някаква мистерия, която трябва да бъде разкрита. Обикновено наблюдаваме развитието на сюжета от гледна точка на героите, заели се със задачата да намерят кой е извършителят на престъплението. 

Особено често историята се разкрива през погледа на детектив или на служител на реда, но нерядко обикновен гражданин се заема със задачата да разкрие мистерията. 

Въпреки това не го приемай като универсално правило – в някои достатъчно умело написани книги дори зад лицето на разказвача може да стои това на убиеца. И не би заподозрял това до последната страница. 

Историята на криминалните романи 

Криминалният жанр отдавна се е превърнал във фаворит на читателя, но как се е зародил той? 

За начало на жанра се смята публикуването на романа на Едгар Алън По „Убийствата на улица Морг“. В тази книга се запознаваме с един от първите детективи в литературата – комисар Дюпен, който разрешава мистериите със своя остър ум и с помощта на верния си приятел. 

Вдъхновен от него, Артър Конан Дойл създава и своя детектив гений, Шерлок Холмс, който се превръща в най-главната причина за популяризирането на крими жанра. Не след дълго цял свят е завладян от криминалните романи. А с всяка година все повече автори създават своите книги с детективи, убийства, мистерии и загадки.

Златната ера на кримитата настъпва между 1920 и 1939 година. Тогава жанрът добива широка популярност във всички части на света. Именно в този момент от историята твори и Агата Кристи – кралицата на жанра.

От този момент насам жанрът е претърпявал множество промени и е заемал различна функция в обществото. През 60-те и 70-те години на миналия век на Запад възниква често срещана практика в сферата на издателството и медиите. 

Журналистите, които се страхували да разкажат истината за събитията по света и тайните, които се пазят в обществото, избирали да споделят за всичко без цензура с помощта на криминалните новели. 

Писателите, за които този жанр е бил любим пък, черпели вдъхновение от реалните случки, за да помогнат справедливостта да възтържествува поне в литературния свят. Оттам придобиват популярност и книгите, засягащи темата за организираната престъпност. 

Какво отличава класическите криминални романи?

Най-често за класики сред криминалетата считаме именно книгите от златната ера на жанра. От творбите на Артър Конан Дойл през тези на Агата Кристи и до всички останали важни имена сред писателите от жанра. 

Има множество елементи, които отличават класическите крими романи от съвременните. Обикновено класиците в жанра създават по-кратки книги, в които всеки елемент е добре съгласуван с останалите, така че да не бъде пренебрегнат нито един важен детайл. 

И често именно в тези привидно малки допълвания към текста се крие отговорът на загадката. А ако читателят е достатъчно наблюдателен, може да успее да разкрие мистерията още преди края на романа.

Но същевременно често подсказките се оказват подвеждащи, а зад едно престъпление стоят повече извършители. В други разкази пък и втора несправедливост трябва да бъде наказана. А героят, който има задачата да открие всички отговори, стига до заключенията си, благодарение на способностите си – нерядко хиперболизирани за по-голям ефект.

Виж още: 7 от най-добрите нови криминални романи

В света на класическите криминалета обикновено мистерията е под формата на едно убийство или на няколко. При съвременните книги от жанра пък героите са изправени пред цяла поредица от престъпления.

Кои са най-добрите класически криминални романи на всички времена?

Вероятно всеки може да посочи поне трима от най-големите класици сред писателите на криминалета. Но задачата да определим кои са най-добрите романи е много по-трудна. 

Всички тези криминални книги са станали бестселъри, още преди да съществува концепцията за бестселъри. И именно това ги прави задължителни четива за всички почитатели на романи-загадки, а и на всички други жанрове книги. 

Етюд в червено, Артър Конан Дойл

Започваме от най-лесното – Етюд в червено“ от Артър Конан Дойл. Едва ли някой би пренебрегнал тази всепризната класика, завладяла безброй читатели. 

Шерлок Холмс: Етюд в червено, Артър Конан Дойл

Това е първата книга от автора, в която се запознаваме с Шерлок Холмс, който всички познаваме и обичаме днес. А още от първата среща детективът приковава вниманието на читателите – и продължава да заема специално място в библиотеките и сърцата ни.  Затова и до днес книгите за Холмс биват превеждани, адаптирани и непрестанно търсени. 

Алиби, Агата Кристи

Има много книги от Агата Кристи, които заслужават да присъстват в този списък, но в случая сме се ограничили до само две от всички. А първа от тях е Алиби“ – книгата, която самата авторка определя като най-добрата си. 

Алиби, Агата Кристи

Издавана още като „Убийството на Роджър Акройд“, тя е превеждана много пъти, заради продължаващия интерес към нея. През 2013 година „Британската асоциация на писателите на криминални романи“ обявява книгата за най-добрия криминален роман, създаван някога.  

Виж още: Известни детективи от криминални романи

Въпреки че това е един от ранните романи на Агата Кристи, в него си личи отличителният ѝ стил на писане. Такъв, който повлиява редица други големи имена в литературата като Луиз Пени или Рут Уеър, но също така такъв, който я отличава от всеки друг писател. 

Десет малки негърчета, Агата Кристи

Другата книга на авторката, която има запазено място в този списък, е „Десет малки негърчета. Това заглавие превръща Кристи в име, което всички познават, а днес се нарежда сред най-продаваните книги, издавани някога. 

Десет малки негърчета, Агата Кристи

Сложният и уникален начин, по който се развива действието, отличава романа от всички други. Кристи също признава, че форматът на книгата я е превърнал в интересно предизвикателство за написване. А крайният резултат очевидно е особено успешен. 

Жената в бяло, Уилки Колинс

Една от книгите, които още с издаването си създават история. Романът на Уилки Колинс изпреварва с много времето си, защото не следва традиционните правила, на които се подчиняват авторите до този момент.

Жената в бяло, Уилки Колинс

Въпреки че Жената в бяло първоначално бива осъждана от критиците, днес тя е разпозната като една от най-важните книги в литературата. По нея са създадени няколко филма, а заглавието ѝ попада в множество класации за най-великите романи, създавани някога.

Убийствата на улица „Морг“, Едгар Алън По

Истинският основоположник на концепцията за детективските романи без съмнение заслужава място в списъка ни. Едгар Алън По е авторът, за когото по-рядко се говори в светлината на криминалните романи, но именно той повлиява Артър Конан Дойл, Агата Кристи и много други последвали го писатели. 

Убийствата на улица Морг, Едгар Алън По

Убийствата на улица „Морг ни запознава с гениалния детектив Дюпен и неговия партньор, от чието име и разбираме случващото се в книгата. А комбинацията от двамата интересни герои е преживяване в стил Холмс и Уотсън, което няма да съжаляваш да си подариш.

Виж още: 10 от най-известните автори на криминални романи

Кеят на злото, Греъм Грийн

Греъм Грийн е от онези автори, които успяват да превърнат всеки свой роман в моментална класика. Кеят на злотоне е изключение. 

Кеят на злото, Греъм Грийн

Книгата е вдъхновена от реална случка, което прави сюжета още по-плашещ – в центъра му стоят страховитите убийства в Брайтън, Великобритания. Кримитрилърът провежда читателя през всички кръгове на ада, за да покаже една интригуваща борба между доброто и злото.

Дълбока вода, Патриша Хайсмит

Книга, която трябва да бъде включена в дефиницията на думата „класика“ – „Дълбока вода. Тя има толкова изключителен сюжет, че заслужава своя собствена категория в криминалния жанр.

Патриша Хайсмит е известна с няколко свои книги като само през последните години започва да добива популярността, която заслужава. Днес заглавието провокира въображението на множество читатели и творци, затова и филми по сюжета продължават да се създават.  

Дълбока вода, Патриша Хайсмит

Неслучайно класиките се считат за класики – тези, наред с още много други от вечните заглавия сред криминалните романи, завинаги ще попадат в списъците ни за четене.

Откри ли някое ново за теб четиво в този списък? Не пропускай да разгледаш и останалите класически или съвременни трилъри и криминални романи в книжарница Orange.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *