7 от най-добрите нови криминални романи

7 от най-добрите нови криминални романи

ноември 7, 2022
Категория: Публикации
0 77 0
7 от най-добрите нови криминални романи

7 от най-добрите нови криминални романи

Рецепта за безсънна нощ със само една съставка – някой от най-новите криминални романи. Те са страховити, изпълнени със съспенс и напрежение, а в центъра им стоят злодеи, които завинаги се закотвят в съзнанието. Няма да ти коства много, за да откриеш подходящо четиво сред съвременните кримки, но прочитането им може да ти коства спокойствието вечер.

А с всяка година се появяват нови и нови претенденти за книги, които да се наместят между ръцете на почитателите на жанра. Само в рамките на изминалите няколко месеца се появиха много заглавия, които са като с надпис „Задължително да се прочете“.

Предизвикахме се да открием някои от най-добрите криминални романи, публикувани през последната година. Резултатът е списък, от който лесно можеш да откриеш следващото си четиво.

Криминалните романи – книги за развлечение или нещо повече?

Отдавна криминалните романи са много повече от Артър Конан Дойл и Агата Кристи. Отдавна те предлагат много по-богато сюжетно разнообразие. И отдавна знаем, че те не са само начин да убиеш няколко часа по приятен начин. 

Виж още: 7 от най-добрите класически криминални романи

Но колко знаеш за кримките всъщност? Вероятно познаваш дефиницията на жанра и особеностите ѝ. Но знаеш ли как можеш да използваш четенето на такива кримки в твоя полза по различен начин?

Как се отразява четенето на криминални романи върху психиката?

Ако си се питал дали книга, която те плаши до смърт и държи всяко твое нервно окончание в напрежение дълго време, може да бъде полезна за здравето ти, бързаме да споделим, че отговорът всъщност е „да“. 

Заради популярността на жанра множество психолози и експерти са потърсили какъв е ефектът от четенето на криминални романи върху човешката психика и разум. А резултатите от техните проучвания ще те накарат да отвориш една такава книга още сега.

Ако отдавна си читател, вероятно вече си чувал за библиотерапията. Това е начинът, по който много любители на книгите се справят с проблемите си.

На теория това е използването на внимателно селектирани четива, за да се третират различни психически проблеми. Според много експерти именно четенето на криминални романи е подходящ начин за справяне с депресията и притесненията.

Макар и този тип романи да описват страховити събития, накрая на почти всяка такава книжна сага доброто възтържествува и убиецът е заловен. А това дава още едно потвърждение на убеждението, в което всички искаме да вярваме – че краят ще бъде щастлив.

За кого са подходящи?

Въпреки че фактите сочат, че криминалните романи са подходящи за хора, които търсят възможност да избягат от реалността, това не са единствените читатели, за които криминалетата са любим жанр. Този тип книги се отличава с бързо развитие на действието и това ги прави подходящ избор за хора на всякакви възрасти.

Много са читателите, чиито първи книги са били именно тези на Агата Кристи или на Артър Конан Дойл – също както и са немалко хората, които са останали запалени читатели именно заради съвременните крими романи.

Виж още: Известни детективи от криминални романи

Кои са седемте най-добри нови криминални романи?

Само тази година в България дебютираха стотици трилъри и криминални романи. Затова да изберем няколко от тях е особено трудна задача. Но ако си търсиш от къде да започнеш да формираш списъка си за четене с най-актуалните заглавия, тези седем книги са добра отправна точка.  

Обсебени в смъртта, Нора Робъртс 

Нора Робъртс е от онези автори, които успяват да се откроят в който и да е жанр. Затова и нейните криминални романи се превръщат в бестселъри със същата бързина, с която и романтичните ѝ книги завладяват читателите. 

Обсебени в смъртта, Нора Робъртс

С Обсебени в смъртта“ авторката ще обсеби цялото ти съзнание – поне докато не прочетеш и последната страница от романа. Проследяваш историята на лейтенант Ив Далас. 

Тя е свикнала да попада под светлината на прожекторите, но този път интересът към нея се превръща в мания, която въвлича Ив в опасна психологическа игра. Залозите са големи, а животът на най-близките ѝ, заедно с нейния собствен, са поставени на карта.

Спаринг партньори, Джон Гришам

Историите, събрани в първия сборник на известния писател, носят всички отличителни черти на стила му. За пореден път той поглежда от гледна точка на закона и развитието на действието се случва в съдилището. 

Спаринг партньори, Джон Гришам

Спаринг партньори включва три вълнуващи разказа, които ще се харесат на всеки почитател на Джон Гришам. Но също така всеки, който за първи път се докосва до написаното от автора, ще се влюби в начина, по който той развива сюжетите си.

Отвличането на века, Джеймс Патерсън

Новият криминален роман от поредицата за отдел „Специални клиенти“ ни разказва за един от най-заплетените случаи на Джеймс Патерсън досега. В центъра на загадката стои една знаменитост, нейното мистериозно изчезване на сватбения ѝ ден и окървавената ѝ рокля.

Отвличането на века, Джеймс Патерсън

Детектив Кайли Макдоналд е поканен като гост на събитието, което се е очаквало да бъде „сватбата на века“, но бързо заприличва повече на Отвличането на века“. На местопрестъплението загадката се заплита дори повече, а всяка звезда, поканена на събитието, може да бъде заподозряна… или пък следващата мишена.

По-добър човек, Луиз Пени 

Луиз Пени отдавна намери място в сърцата на почитателите на крими жанра – също както направи и най-популярният ѝ герой, инспектор Гамаш. В тази книга той трябва да се справи с няколко необичайни предизвикателства наведнъж. 

По-добър човек, Луиз Пени

Квебек е изправен пред чудовищно наводнение, една млада жена трагично изчезва, а на фона на всичко това социалните медии са пълни с атаки срещу Гамаш. А единственото, което той иска, е да се сработи отново с екипа си, въпреки промяната в поста си.

Ще успее ли да се справи с всяка една от тези кризи? Разбери в „По-добър човек“.

Призори в неделя, Ники Френч

Писателското дуо от съпруг и съпруга, обединени под общия псевдоним Ники Френч, продължава да създава бестселър след бестселър.Призори в неделя“ е едва едно от последните попълнения в списъка.

Призори в неделя, Ники Френч

Психотерапевтът Фрида Клайн често се оказва замесена в криминални случаи. Но никога не се е случвало така – този път под дъските на собствения ѝ апартамент е открито мъртво тяло. А броят на жертвите тепърва започва да расте. 

Човекът, който два пъти умря, Ричард Озмън

Авторът, предизвикал истински феномен с първата си книга „Криминален клуб „Четвъртък“, продължава да изненадва читателите с интересен сюжет и във втората си книга.

Човекът, който два пъти умря, Ричард Озмън

Този път загадката, пред която се изправя групата герои е обвързана с диаманти, опасен гангстерски шеф и съвсем реална опасност. 

В „Човекът, който два пъти умря“  Елизабет, Джойс, Ибрахим и Рон са по петите на безскрупулен убиец, на когото няма да му мигне окото да отнеме живота на четирима пенсионери. Но опасността не пречи действието в книгата да е изпълнено с хумор и вълнение.

Дневна светлина, Дейвид Балдачи

Дейвид Балдачи никога не разочарова, когато избере да потопи читателя в заплетена мистерия. А вДневна светлина“ загадката е много по-заплетена, отколкото изглежда първоначално. 

Специален агент Атли Пайн няма да спре пред нищо, за да открие своята сестра Мърси, отвлечена преди 30 години. А всяка улика води до опасен член на мафиотска фамилия. Но по петите му е тръгнал и друг разследващ – стар приятел на Пайн. 

Виж още: 10 от най-известните автори на криминални романи

Когато двамата обединяват сили, новите следи се трупат и ги насочват към разкриването на истината. А тя е такава, каквато агент Пайнт никога не е предполагала.

Дневна светлина, Дейвид Балдачи

Годината все още не е приключила, затова все още имаш време да се потопиш в някой от тези или останалите най-вълнуващи заглавия сред новите криминални книги бестселъри. Открий всички тях в книжарница Orange. 

, , , , , , ,

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *