Каква раница за детска градина да избереш?

Каква раница за детска градина да избереш?

септември 14, 2022
Категория: Нашите предложения, Публикации
0 542 1
Каква раница за детска градина да избереш?

Каква раница за детска градина да избереш?

Постъпването в детската градина е стъпка, която много деца очакват с вълнение, други пък с нежелание. Каквито и да са настроенията вкъщи, има няколко неща, които правят този нов етап от детския живот по-приятен и вълнуващ. Сред тях попада и пазаруването за раница за детска градина.

Като всяка друга покупка за най-малките членове на семейството тя трябва да бъде добре обмислена и подбрана с внимание. Затова, преди да се впуснеш в търсенето на перфектния модел, виж някои от нашите препоръки по темата.

Предимства от носенето на детска раница

Веднъж започнали да носят раници, децата ще прекарат голяма част от живота си, носейки този красив и удобен, но често тежък аксесоар. Защо тогава да започне носенето на раница от толкова ранна възраст? Има множество предимства от подобно решение.

Най-голямото сред тях е фактът, че детето ще може да проявява повече отговорност и самостоятелност. В основата на много съвети от експерти педагози, включително на известната авторка на книги за детското развитие, Мария Монтесори, стои препоръката да се позволява на малчуганите да са възможно най-самостоятелни при колкото се може повече случаи. 

Малка детска раничка Disney Mickey Outline

Малка детска раничка Disney Mickey Outline

Когато детето започне само да се грижи за вещите си и да отговоря за тях, то придобива повече самоувереност. А с това то успява да развие важни умения от ранна възраст. Често именно самият малчуган проявява желанието да притежава своя чанта, за да прилича на порасналите деца и възрастни.

По същата причина може да се наложи да се направи подобна покупка още по-рано и да се закупи и детска раничка за ясла. На този етап чантата няма нужда да бъде особено тежка, затова и вредата върху стойката на малчуганите ще бъде избегната.

Неоспорим е и фактът, че много родители избират да инвестират в раница за деца и заради самата очарователна гледка от малчуганите с техните чантички. Но това не трябва да омаловажава и ползите за детето.

Какво попада в детската раница?  

Обикновено в един списък за детска градина не попадат много вещи, но ако искаш да си сигурен, че няма да пропуснеш никои от тях, потърси съвет от учителите в градината. В някои училища се изисква детето да носи собствени хигиенни продукти, докато в други детски градини такива са осигурени.

Често родителите трябва да осигурят два чифта резервни дрехи – на тази възраст възникват инциденти при храненето, в моментите за творчество, при игрите и прочие. Също така необходими са и вещите като пижама, чифт пантофи и бутилка за вода, която детето да може да разпознава като своя.

Оттам нататък по преценка на родителите съдържанието на раничката може да се допълни с кърпа за глава, мокри кърпички, а при нужда и протектор за матрак. Да не забравяме и играчките, детските книжки и тебешири. В списъка могат да попаднат и всички останали занимания, които детето може да поиска за часовете в градината.

Критерии при избор на раница за детска градина

Чантичките за детска градина трябва да бъде по-голяма от една детска раница за ясла, но същевременно достатъчно малка, че да не може да се сравнява с тежките ученически раници за първи клас. Същевременно на първо място винаги трябва да идва удобството, а след него – външният вид на раницата.

Удобство

Раницата за малките деца трябва да носи всички качества, гарантиращи, че ще е достатъчно удобна и няма да нанесе вреда върху стойката на бъдещите ученици.

Важен фактор е да бъде спазено правилото тя да не надвишава 10% от теглото на детето, когато е пълна. Следователно ще искаш да потърсиш малки чанти, изработени от леки материали. В последствие пък е важно да не ги препълваш с вещи. Препоръчително е празната раница да тежи средно между 200 и 800 грама.

Малка детска раничка Busquets Nins Astronaut 2022

Малка детска раничка Busquets Nins Astronaut 2022

Най-често моделите за детска градина са с вместимост до няколко литра и в повечето случаи това е напълно достатъчно за децата на тази възраст. Ако малчуганът е по-висок, можеш да избереш и малко по-голяма раница. Въпреки това препоръчваме да запазиш чантите с вместимост от над 16 литра за ученическите години от развитието на детето. 

Друг важен фактор, на който да обърнеш внимание при пазаруването за раници за детска градина, е удобството на гърба и презрамките. Потърси модел с достатъчно стабилен гръб, който да предоставя добра опора за детето. Той също така няма да позволява съдържанието на раницата да убива върху гърба му.

Същевременно можеш да потърсиш чанта с регулируеми и подплатени презрамки, които предоставят възможно най-високо ниво на комфорт. По същата причина обърни внимание и на дебелината на презрамките. Ако те са твърде тънки, когато раницата натежи, презрамките ще предизвикат дискомфорт върху раменете на детето. 

Красив дизайн

Оставяйки настрана изискването към удобството, детските чанти няма нужда да притежават много допълнителни качества. Най-важното сред тях е това за дизайна на раницата, защото преди всичко това е покупка, която цели да зарадва малчуганите.  

Малка детска раничка Pepe Jeans Laila

Малка детска раничка Pepe Jeans Laila

Затова позволи на детето да се включи в избора на чантата си. За щастие, разнообразието от модели е толкова голямо, че лесно може да бъде открита раница, която едновременно да е красива на външен вид и практична. 

Особено популярен избор са раниците за гушкане, които са достатъчно меки и малки, че да заменят ролята на детските плюшени играчки. Има ги и очарователните модели, които включват лика на любими детски персонажи като Peppa Pig, Paw Patrol, Super Mario и други. Също толкова красиви са и раничките с нежни принтове и рисунки на животни. 

В Orange center ще откриеш и други оригинални дизайни като такива, които светят в тъмното, или модели с картинки с 3D ефекти. Полезни и красиви допълнения към раниците са ключодържателите, които често действат като завършващ елемент в еднаква тема като тях.

Още положителни характеристики в детската раница

Ако искаш да си сигурен, че покупката ти е подходяща, оглеждай се за още няколко допълнителни качества в раницата. Фактор, на който да обърнеш внимание, са ципове – трябва с лекота да се отварят и затварят. Именно те най-често помагат да различиш раницата, която заслужава парите ти, от тази, която не си струва инвестицията.

По същия начин допълнително предимство предлагат чантите, които разполагат с място, на което да е изписано името на детето. Не е задължително, но често е полезно и присъствието на допълнителни отделения или мрежести джобове за бутилката с вода, салфетките и останалите принадлежности, от които детето може да се нуждае. 

Допълнителни съвети

Малчуганите прекарват първите години от живота си, опитвайки да опознаят света и научавайки нови неща постоянно. Най-често това се случва, когато децата имитират своите родители. 

Бутайки количката с кукла в нея, готвейки престорени гозби, преструвайки се, че поправят колата и уредите вкъщи – с всички тези игри те искат да приличат на майките и бащите си. Когато получат своята първа раница, те ще имат възможност отново да подражават на родителите си

Раничка за детска градина Miquelrius Save The Ocean

Раничка за детска градина Miquelrius Save The Ocean

Грижейки се за своята раничка и за предметите в нея, малчуганът се учи да проявява отговорност. Затова купуването на първата раница в живота на едно дете е постижение, което е важно да не се пренебрегва.

Превърни семейната подготовка за детска градина в щастлив повод и дай възможност на малчугана да се наслади на преживяването. Позволи му да избере как да изглежда раничката, както и какви да са първите дрешки и играчки, които да попаднат в нея. Повод като този, макар и на първи поглед малък, е предпоставка за много щастливи спомени и преживявания.

Не го пропускай и избери раница за детска градина в Orange center. В каталога ни сме подбрали множество примери за продукти, които отговарят на високи изисквания за качество, но не отстъпват по красивия си дизайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *