Пишещите средства в домовете на големите писатели

Пишещите средства в домовете на големите писатели

май 2, 2022
Категория: Знаете ли, че..., Публикации
0 725 1
Пишещите средства в домовете на големите писатели

Пишещите средства в домовете на големите писатели

На какво дължат успехите си Стивън Кинг, сър Артър Конан Дойл, Харуки Мураками и другите големи имена сред писателите? Дори да оставим настрана неизмеримия им талант, те разчитат и на други тайни. Едни благодарят за постигнатото на добре изградената си рутина, други  – на пишещите средства, с които са създали творбите си.

Днес надникваме в домовете на тези обичани автори, за да открием с какво са създали някои от най-известните си книги. А може би да притежаваме пишещите средства, с които те са работили, ще ни позволи да се докоснем до малка част от техния талант? Нищо не пречи да опитаме.

Сър Артър Конан Дойл – Parker Duofold

Писалка Parker Royal Duofold Black Chevron

Не се крие голяма мистерия зад любимия пишещ инструмент на автора, дал живот на Шерлок Холмс. През всичките 40 години от кариерата си Дойл е бил голям почитател на писалките, но едва в края на живота си открива своя фаворит – Parker Duofold.

Марката посочва Duofold като най-разпознаваемата писалка сред колекцията си още от 1921 година насам. А сър Артър Конан Дойл е бил сред първите ѝ ценители.

Изящният дизайн е създаден за експерти, колекционери и перфекционисти със стремеж към престижа. А ако това не описва сър Конан Дойл, то кое друго?

Стивън Кинг – Waterman Hemisphere

Писалка Waterman Hemisphere Refresh Laque CT

„И едно последно нещо“, пише кралят на ужасите в края на „Капан за сънища“. „Тази книга е написана с най-доброто текстообработващо средство в света – писалката Waterman.“

Очевидно Стивън Кинг попада сред големите почитатели на писалките с премиум качество. „Капан за сънища“ обаче далеч не е единствената книга, която той е написал с тяхна помощ. С Waterman са изписани и страховитите сцени от „Кери“ и „То“, както и още редица от най-известните му творби.

5 от най-скъпите пишещи средства в света

Изглежда именно в писането на ръка се крие и тайната на неговия несравним стил. Кинг отправя съвет към младите писатели по-често да се отделят от дигиталните методи за набиране на текст. Той самият не пише книгите си изцяло на ръка, но смята, че докосването до хартия помага на писателя да забави темпото и да бъде по-силно обвързан с творческия процес. За Waterman Hemisphere Кинг споделя, че това е писалката, която му помага най-лесно да се почувства в синхрон с езика.

Ако имаш амбиции да създадеш дори наполовина толкова успешен текст като който и да е от тези с подписа на Стивън Кинг, Waterman Hemisphere ще послужи за задачата. С класически и функционален дизайн писалката се превръща във верен помощник на любителите на калиграфията и писателите.

Харуки Мураками – Parker

Писалка Parker Urban Premium Silver

В книгата си „Какво говоря, когато говоря за бягането“ Мураками подробно описва момента, в който е решил да напише първия си роман. Като съвсем нов в изкуството тогава той дори не притежавал подходящо пишещо средство. Затова и първата му покупка като писател включвала стек хартия и писалка за пет долара от известния в Япония бранд Sailor.

След големия си успех Харуки продължава да обича да работи с писалки. С единствената разлика, че вече е развил афинитет към по-високото качество и е в тясна връзка с марката Parker.

Днес той залага на нейните продукти винаги, когато пише на ръка. А в края на 90-те дори създава 24 кратки текстове, обединени в поредица „Murakami Asahidō“, за да рекламира писалките на марката в японското списание Taiyō.

Хауърд Лъвкрафт – Waterman

Писалка Waterman Hemisphere Metallic Blue CT

Лъвкрафт е един от онези гении, получили славата си едва след смъртта си. Въпреки че приживе не е успял да заслужи признание за творчеството си, той е бил особено педантичен по отношение на начина, по който пише.

Отказвал да използва печатни машини, а предпочитал по-традиционните методи за набиране на текстовете. Затова и вероятно не бихме учудили никого, като кажем, че е ценял класическия дизайн на писалките от марката Waterman.

Авторът на биографията му разкрива повече за навиците на писателя: „Той използваше само една писалка, избрана с болезнено внимание, докато тя не стане неизползваема. Трябваше мастилото да тече по един определен начин и да стои в ръката точно както иска. Също винаги трябваше да е Waterman с черно мастило – би било немислимо да е друга писалка и друг цвят.“

Днес не знаем коя точно писалка му е била любима, но можем да си представим, че изборът му би бил изчистен и неподвластен на времето модел.

Греъм Грийн – Parker Duofold

Писалка Parker Royal Duofold Prestige Ruthenium Chiselled

Още един почитател на класическия дизайн откриваме в лицето на Греъм Грийн.

„Двата ми пръста върху печатна машина никога не са успявали да се свържат с мозъка ми. Ръката ми с писалка го прави“ – казвал за начина си на писане той.

Любими са му били писалките Parker Duofold. Моделите на марката са издържали теста на времето и до днес предлагат възможност на всички ни да се докоснем до автентичното писане.

Виж повече: Да надникнем в историята на пишещите средства. Част 1

Без значение дали ще избереш писалката на известен писател, или друга – до края на май можеш да се възползваш от намалението по случай Месеца на пишещите средства в Orange.

Независимо дали на днешния ден заявявам любовта си към нова книга на Стивън Кинг, а вчера съм била запленена от поредно заглавие от Агата Кристи - всеки ден съм влюбена в книгите. От малка не спирам да съм вярна на кримитата и научната фантастика, но като копирайтър в Orange непрестанно се докосвам до нещо ново, различно и вълнуващо.

Вижте другите ми публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *